4 Moduri de a planifica practici SEL sustenabile, concentrate pe reglarea emoțională

Știm că mulți vă chinuiți în clase cu copii care au grave probleme de comportament sau doar deranjează orele – multe din aceste situații fiind un rezultat al problemelor emoționale deficitar abordate acasă. Din acest motiv, întrerupem temporar seria de exemple de activități și lecții de toamnă, pentru a ne reîntoarce la dezvoltarea abilităților social-emoționale, atât de importantă pentru managementul clasei (și calitatea învățării) și pentru întreaga viață a acestor copii. De aceea, vă propunem astăzi articolul de mai jos.

SEL – socio-emoțional learning – învățare socio-emoțională

Female student at workplace

Planificarea SEL

Fie că ai sau nu elevi cu abilități emoționale deficitare, este important să începi să planifici, pentru această eventualitate, practici sustenabile centrate pe reglarea emoțională. Dacă asta devine parte a practicilor tale regulate și este planificat dinainte, va avea mai puțin impact asupra ta și a celorlalți elevi din clasă. Făcând din aceste practici evenimente planificate îi va ajuta pe toți elevii să-și dezvolte aceste abilități de a face față stresului și situațiilor neprevăzute într-un mod mai bun. De aceste abilități ei vor beneficia de-a lungul întregii lor vieți – iar pe tine te vor ajuta să te simți mai bine pregătit/ă pentru a face față următorului elev cu probleme.

Haideți să ne gândim la unele din lucrurile pe care le-ai putea lua în considerare atunci când implementezi aceste practici:

  1. Integrarea academică (în curriculum):Le poți folosi cu echipa ta sau singur pentru a te gândi la modul în care conceptele la care lucrezi (în ce privește abilitățile social-emoționale) ar putea folosite în cadrul materiei pe care o predai. Întreabă-te: Ce subiecte ar putea include practici de reglare emoțională? Cum vei integra în mod intenționat aceste practici în subiectul și conținutul materiei? De exemplu, ai putea să vrei să te gândești la modul în care reglarea emoțiilor sau vocabularul emoțiilor sau o discuție despre emoții s-ar putea integra în predare în mod intenționat. 1-SEL-4

  2. Practicile de predare generale: Practicile zilnice sunt managementul clasei, construirea de relații și alte practici care promovează reglarea emoțională, cum sunt întâlnirile de dimineață sau minutul de meditație (mindfullness). Întreabă-te: Ce strategie de reglare emoțională va funcționa pentru elevii mei? Ei vor crește pe parcursul anului. Care este planul meu de practică? Cum le voi exemplifica/ modela și întări reglarea emoțională? 1-SEL-2

  3. Curriculum specific sau construirea activă de abilități: Este de recomandat să alegeți să folosiți cu elevii un curriculum bazat pe elemente concrete. Poate mulți dintre voi aveți experiență cu astfel de curriculum (cum ar fi Second Step*, Mind Up** sau RULER*** / sau altă variantă utilizată de organizații din România) și este important să înțelegem cum este utilizat acest curriculum și să descoperim modurile diferite în care îl putem utiliza în mod intenționat. Întreabă-te: Cum implementez acest curriculum în mod intenționat și prevăzător? Există oare alte modele de curriculum care s-ar potrivi mai bine nevoilor acestei clase? Gândește-te la utilizarea mai regulată a materialelor curriculare speciale pentru SEL, care includ atât profesorul cât și consilierul școlar în predarea lecțiilor. Sau ai putea să te gândești la nevoile tale pentru o mai bună formare, colaborare și practică pe parcursul și după implementarea acestui curriculum.

    * https://www.secondstep.org/second-step-social-emotional-learning

    ** https://mindup.org/

    *** https://casel.org/guideprogramsruler/

    1-SEL-5

  4. Integrarea sistemică: Pentru a implementa mai bine practicile tale SEL se cere o oarecare integrare sistemică. Aceasta include și să te gândești la timpul necesar, la formare, discuții, practică, modelare/ exemple de care ai nevoie și să pledezi pentru a dispune de toate acestea, în special de timp. Este nevoie de timp și de atenție pentru a-i ajuta pe elevi să învețe strategiile de reglare emoțională și pentru ca ei să-și stăpânească emoțiile și să răspundă la ele pe parcursul zilei. Gândește-te la nevoile tale și include asta în planul tău de acțiune.

1-SEL-7

De la scop la rezultatele planului de acțiune

Acum le-am adunat pe toate împreună. Începând cu scopul tău și terminând cu rezultatele, care este planul? Ce pași vei face pentru fiecare standard de practică? Care este calendarul pe care ți-l propui ca să realizezi acești pași? Și, în fine, care a fost rezultatul tău?

Ai găsit dovezi cum ar fi:

  • Mai puține probleme de comportament?

  • Un angajament mai mare în activitățile de la școală?

  • Mai puține răspunsuri emoționale venite din senin (“out of the blue”)?

  • Demonstrații ale practicilor de reglare moțională?

  • Mai puține rapoarte ale colegilor despre comportamente anxioase ale elevilor tăi?

Poți să utilizezi această schemă care să te ajute să planifici

PLAN-ACTIUNE-schema

1-SEL-3

Alte resurse:

Collaborative for Academic, Social, and Emotional Learning (CASEL). (2017). Sample Teaching Activities to Support Core Competencies of Social and Emotional Learning.

https://www.waterford.org/education/15-activities-for-teaching-casel-core-competencies/

Rogers, J. (2019). Leading for Change Through Whole School Social Emotional Learning: Strategies to Build A Positive School Culture. Thousand Oaks, CA: Corwin (https://us.corwin.com/en-us/nam/leading-for-change-through-whole-school-social-emotional-learning/book265712)

Sursa articolului: https://corwin-connect.com/2019/09/4-ways-to-plan-for-sustainable-sel-practices-for-emotional-regulation/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.