V-am mai spus despre învățarea altfel din vacanțe, dar am dat recent peste acest articol – scris de Kara Newhouse în MindShift – care vorbește despre jocul Flagway, lansat în școlile din SUA în 1990 de o organizație nonguvernamentală, ca activitate de after-school și care, datorită rezultatelor foarte bune în apropierea copiilor (în special cei din mediile sărace) de matematică, s-a transformat cu timpul într-un curent și o competiție națională. Poate ar fi o bună idee să aflăm și noi regulile acestui joc și să-l aplicăm în activitățile de vacanță și în cele de after-school.
Ellie Snyder din clasa a VII-a a urât dintotdeauna matematica. Cu toate acestea, când a auzit despre un joc care combină matematica cu atletismul s-a gândit, ”De ce nu? O să-l încerc.”. Cea mai bună prietenă a ei, Olyvia Marshall deja iubea matematica. Amândouă fetele s-au înscris într-o nouă echipă de Flagway* a școlilor din Mansfield City din Ohio.
* http://www.typp.org/flagway – Jocul Flagway
– Obiectivul Jocului Flagway este să creeze medii în care elevii pot practica și celebra matematica. Există multe modalități diferite pentru a crea un context cultural în care matematica răsare natural din experiența elevilor. Una din metodele folosite de organizația YPP și Proiectul Algebra este să creeze jocuri și experiențe bogate în matematică.
“Am fost total nepregătite,” a spus Ellie despre prima lor practică. “Purtam blugi și hanorace.”
Flagway este un joc care implică socotirea numerelor și categorisirea lor pe baza funcției Mobius**. Jucătorii își utilizează soluțiile pentru a naviga un traseu codificat cu culori și plasează steaguri pe locul corect. Echipele încearcă să rezolve cât mai multe probleme posibile în fiecare rundă pentru a înscrie cât mai multe puncte.
** https://www.encyclopediaofmath.org/index.php/M%C3%B6bius_function
Luna trecută echipa în care sunt Ellie și Olyvia a concurat la Turneul Național de Flagway, ca parte a Festivalului Național de Matematică din Washington, D.C. De data asta fetele au purtat echipament de gimnastică și adidași, fiindu-le mai ușor să se ghemuiască la pământ pentru a rezolva problemele și să sară apoi să alerge prin traseul de cărări radiale.
https://www.youtube.com/watch?v=IFVIU0tuFqk – The Young People’s Project: 2019 National Flagway™ Tournament
Flagway a fost creat de Bob Moses, un luptător al campaniei pentru drepturile civile din anii 1960, care a dedicat câteva decade muncii de creștere a competențelor de matematică în rândurile elevilor săraci, de culoare***. Începând din 1990, copiii și adolescenții au jucat Flagway în programe de after-school inițiate de Moses și colegii lui. În ultimii trei ani, cu toate acestea, YPP – The Young People’s Project (#1) a încurajat dezvoltarea unor echipe și ligi mai formale în șapte orașe. Conform declarațiilor jucătorilor, părinților și antrenorilor acestor echipe, jocul a îmbunătățit abilitățile matematice ale copiilor, angajamentul lor și munca în echipă.
*** https://www.npr.org/sections/codeswitch/2013/08/02/206813091/to-60s-civil-rights-hero-math-is-kids-formula-for-success?t=1560850351011 – Conform eroului Drepturilor Civile din ’60, matematica este formula pentru succes a copiilor
#1 – http://www.typp.org/history – The young people project
Înțelegerea și angajamentul
“Șapte! Șase! Cinci!”
Un crainic numără ultimele secunde ale Turneului Național de Flagway. Părinții din sala D a Washington Convention Center au strigat și au aplaudat de pe margini. În centrul cursei de Flagway, o fată cu un coc ciufulit a verificat numerele de pe bucata ei de hârtie și s-a bâlbâit pășind de pe linia roșie pe cea albastră și în final pe cea galbenă unde a pus un steag într-un cerc. Aproape de ea, un băiat în pantaloni scurți de gimnastică țopăie de-a lungul liniei galben-galben-albastră.
Amândoi jucătorii se reped în jurul perimetrului și se întorc la echipele lor exact atunci când sună cronometrul de final. Oficialii culeg steagurile, iar echipele și spectatorii se amestecă așteptând ultimele scoruri și poziții.
În Flagway, echipe de patru elevi selectează numerele pe baza calculului dacă au un număr egal de factori primi, un număr impar de factori primi sau factori primi care se repetă. Fiecare categorie corespunde unei culori, iar aceste culori spun jucătorului care aleargă ce linie să urmeze. Iată ce s-ar întâmpla, de exemplu, dacă o echipă primește numerele 30, 4 și 10.
– 30 are un număr impar de factori primi (2x3x5). Impar se potrivește cu roșu, așa că jucătorul începe cu linia roșie.
– Numărul 4 are factori primi care se repetă (2×2), așa că jucătorul urmează apoi linia galbenă.
– În fine, jucătorul urmează linia albastră, deoarece 10 are un număr egal de factori primi (2×5).
Jucătorii sunt alergători pe rând, în timp ce colegii lor de echipă trebuie să scrie cu acuratețe operațiunile și să exprime problema într-o formulă algebrică pe stegulețe.
“Nu numai că ei trebuie să facă toate socotelile corect, ei trebuie să execute și alergările corect. E mult de lucru,” spune Courtney Vahle, un absolvent al secției de matematică și atleticul director a Ligii Flagway din Alton, Illinois.
Programul lui Vahle a adus două echipe la turneul național, și una din acestea a câștigat. Echipele din Alton au câștigat și în cei doi ani dinainte, acest fapt făcându-i campionii de neînfrânt ai istoriei de trei ani a turneului. Asta nu din pricina faptului că echipele lor sunt pline de ași ai matematicii, totuși.
“Mulți dintre acești copii au fost aleși deoarece ei au exprimat anxietate față de matematică, într-un chestionar pe care l-am făcut,” a spus profesorul de matematică Greg Budzban, inițiatorul ligii din Alton. Chestionarul a inclus întrebări ca:
-
Dacă nu poți rezolva rapid o problemă de matematică renunți?
-
Îți place să joci jocuri în care poți fi activ (prinselea, baschet etc.)?
-
Ai fi interesat să încerci ceva care este diferit de o oră de matematică tradițională?
“Căutăm elevi pentru care partea de angajare fizică este ceva care îi atrage,” a spus Budzban, care este decanul Colegiului de Arte și Științe de la Southern Illinois University Edwardsville. Toți elevii care au aplicat au fost admiși. El spune că la pre-teste, aproape nici unul dintre ei nu știa abilitățile de matematică implicate în Flagway, cum ar fi găsirea celui mai mic multiplu comun sau a celui mai mare factor comun. Trei luni mai târziu, la testele ulterioare, mulți dintre elevi au câștigat note perfecte.
În studiul de caz din 2009 din Chicago (#2) elevii de liceu și studenții care serviseră ca antrenori de Flagway au raportat de asemenea o flexibilitate crescută cu numerele, ca rezultat al jocului. În Alton, un antrenament de un semestru pentru acești antrenori a jucat un rol important în succesul elevilor mai tineri, potrivit celor afirmate de Budzban. Dar el atribuie efectele pozitive și jocului în sine.
#2 https://getd.libs.uga.edu/pdfs/brewley-corbin_denise_n_200912_phd.pdf – Studiu de caz – Analiza cunoștințelor de matematică, a identității angajaților și înțelegerii numerelor în cadrul unei comunități de practică.
“Transformarea matematicii abstracte în competiție și mișcare ajută elevii să întruchipeze învățarea,” a spus el. ”Obții mai multe căi neuronale decât cele implicate în mod normal.”
Într-adevăr, cercetătorii care au studiat ”cunoașterea întruchipată” (“embodied cognition”) (#3) au descoperit că atunci când mișcarea fizică este încorporată în procesul de învățare, poate avea efecte pozitive asupra înțelegerii matematicii și textului citit(#4). În cazul jocului Flagway, aceste efecte ar putea apărea nu numai din psihologie ci și din cauza excitării competiției.
#3 https://www.kqed.org/mindshift/39684/why-kids-need-to-move-touch-and-experience-to-learn – Copiii au nevoie să se miște, să atingă și să experimenteze pentru a învăța
(#4 https://www.kqed.org/mindshift/49541/how-seeing-and-using-gestures-make-ideas-more-memorable – Cum faci ideile mai ușor de memorat utilizând gesturi
“Dacă aș avea o grămadă de copii care stau după școală și le-aș da fișe cu factorii primi pe care să le rezolve timp de două ore, ar pleca după cinci minute,” a spus Budzban. “Pur și simplu ar exista un angajament zero în acea activitate. Dar acești copii au făcut asta luni de zile. Acest fel de abilitate de a-i ține angajați, de a-i menține motivați și să facă de fapt matematică – nu există nimic asemănător.”
Lucrul în echipă
Părinții prezenți la turneul național au confirmat vorbele lui Budzban despre Flagway.
“Îi face pe copiii noștri să aștepte cu nerăbdare să facă probleme de matematică,” a spus Jillian Hughes, a cărei fiică, Jenayah Rose, a concurat cu echipa din Mandela Residents Cooperative Association Youth Center din Boston.
Hughes a spus că, jucând Flagway a redus de asemenea certurile care aveau loc între copiii de la centrul de tineri. Conform celor spuse de Maisha Moses, director executiv al Young People’s Project, lucrul în echipă este o componentă critică a Flagway. În timp ce activități cum sunt olimpiadele de matematică oferă elevilor eminenți șansa de a concura în echipe, asemenea oportunități sunt rare pentru elevii slabi, care se căznesc la matematică.
“Modelul tipic de meditații este ca tu să lucrezi unu-la-unu cu un tutore, și ești singur,” a spus Moses. “Prin intermediul Flagway, puteți veni împreună și construiți o comunitate și construiți o echipă în jurul ideii de a face matematică împreună.”
Christian Greene, unul din colegii de echipă ai lui Ellie Snyder din Mansfield, a descris Flagway astfel: “E o chestie de familie.”
Și ce simte acum Ellie despre matematică, la doar patru luni de când s-a alăturat echipei de Flagway?
“Este materia mea favorită,” a spus ea.
Interesant
LikeLike
Pingback: 3 Modalități pentru a modela lecțiile de matematică în experiențe pozitive | Centrul de Resurse pentru Eco-bio Educație, Reziliență și Sustenabilitate
Pingback: Mai mult de o duzină de moduri în care poți integra mișcarea în învățare | Centrul de Resurse pentru Eco-bio Educație, Reziliență și Sustenabilitate