Odată cu reînceperea școlii s-au iscat din nou discuții, pe mai toate meridianele despre timpul pe care ar trebui (sau nu!) să-l petreacă copiii în fața ecranelor. Părerile pro și contra se înfruntă din nou. În timp ce unii jubilează că școlile interzic aducerea sau utilizarea telefoanelor mobile sau tabletelor în școli, alții investesc în echipamente care să fie puse la dispoziția fiecărui copil. În această dezbatere, ni s-a părut interesant punctul de vedere al lui George Couros exprimat în articolul de mai jos. Nici noi nu suntem de acord cu părinții care se debarasează de propriii copii, punându-i în fața unui ecran, dar nici nu credem în ”totul sau nimic” ci în semnificație.
Voi, ce părere aveți?
Sunt întrebat adeseori, ”Cât timp petrecut în fața ecranelor ai sugera pentru un copil?” Această întrebare mi se pune de obicei după o prezentare, iar eu întreb apoi, ”cât timp ai petrecut în fața unui ecran în ultima oră?” Deseori primesc răspunsuri de la 0 la 30 de minute, dar apoi subliniez că prezentarea a fost proiectată pe un ecran, așa că dacă tu te-ai uitat în telefonul tău timp de 30 de minute în timp ce ecranul cu prezentarea era în fața ta, asta contează ca o oră sau ca 90 de minute pentru ora care a trecut? Cum nu sunt o autoritate în materie, las cuvântul Academiei Americane de Pediatrie (AAP) care și-au schimbat sugestiile de la ideea de ”fără ecrane deloc” la o anumită vârstă, la încurajarea unei gândiri mai profunde a ceea ce înseamnă/ cum arată timpul petrecut în fața ecranelor*. Ei (AAP) au schimbat liniile directoare din trecut deoarece au recunoscut faptul că ”ecranele” constituie o parte din lumea noastră și că ar trebuie să ne gândim mai mult la cum va arăta timpul petrecut în fața lor, deoarece deseori ele nu pot fi evitate.
* https://www.parents.com/parents-magazine/parents-perspective/pediatricians-change-their-recommendations-about-screen-time/ – Pediatrii și-au schimbat părerea despre timpul petrecut în fața ecranelor
Desigur, noi trebuie să fim conștienți de accesul și oportunitățile pe care elevii noștri și noi le avem astăzi și că timpul de joacă, timpul fără acces la un ecran din fața noastră sunt toate elemente esențiale ale vieții noastre. Astăzi există multe oportunități pentru copiii noștri pe care noi nu le-am avut, dar trebuie de asemenea să recunoaștem că există o mulțime de oportunități pe care le-am avut departe de ecrane atunci când am fost copii și care ne-au format în mod pozitiv astăzi. Nu ar trebui să fie un scenariu gen ”totul sau nimic”.
Dacă vă uitați direct pe site-ul AAP**, ei fac unele sugestii despre cum să-l îndrumați pe copilul vostru, ca părinte (atât cu ajutorul ecranelor cât și fără ele), dar există o sugestie pe care eu vreau în mod special să mă concentrez:
Timpul în fața ecranului nu ar trebui să fie întotdeauna petrecut de copil singur. Vizionarea împreună, jocul împreună, co-angajarea cu copilul tău atunci când el utilizează ecranele (TV, telefon, tabletă) – încurajează interacțiunile sociale, apropierea și învățarea. Joacă un joc video cu copilul tău. Este o bună cale să îi demonstrezi ce înseamnă o bună etică și fair-play-ul. Privește un spectacol cu el/ ei; vei avea oportunitatea de a-i prezenta propriile experiențe și perspective de viață și sfaturi. Nu doar monitoriza timpul petrecut de copil online, interacționează cu el / ei – vei putea înțelege ce fac ei și să participi la asta.
https://www.aap.org/en-us/about-the-aap/aap-press-room/news-features-and-safety-tips/Pages/Children-and-Media-Tips.aspx – Copiii și sfaturi privind media de la AAP
În contextul școlilor, trebuie să recunoaștem că, în timp ce elevii sunt împreună cu ceilalți, utilizarea tehnologiei se poate petrece totuși în izolare. Sunt elevii concentrați doar pe echipamentele (IT) mobile din fața lor, sau au oportunitatea de a colabora activ și de a crea împreună cu ceilalți în timpul petrecut pe acel echipament?
Gândurile mele nu se bazează pe ”cât de mult” timp au elevii noștri în fața ecranelor. Concentrarea mea este, Ce implică timpul nostru petrecut în fața ecranelor?
Dacă avem elevi care utilizează ecranele doar pentru consum (consum de informație, n.n.), asta este o uriașă oportunitate pierdută. Dar dacă noi ne concentrăm ca elevii să aibă un timp amplu pentru creația semnificativă în învățarea lor, asta schimbă modul în care arată timpul petrecut în fața ecranelor.
Acest citat de la Centrul pentru învățare accelerată*** a rezonat mereu cu mine în ce privește importanța ”creației” pentru învățare:
”Învățarea este creație, nu consum. Cunoașterea nu este ceva ce un învățăcel absoarbe, ci ceva pe care învățăcelul îl creează. Învățarea se petrece atunci când învățăcelul integrează noua cunoaștere și noile abilități în structurile existente ale sinelui lui/ ei. Învățarea este pur și simplu o chestiune de creere a noi înțelesuri, noi rețele neuronale și noi modele de interacțiuni electro-chimice în interiorul unui creier/ sistem corporal.”
Atunci când utilizez termenul de ”creație semnificativă”, este esențial ca aceasta să fie semnificativă pentru elev, nu doar pentru profesor. Dacă m-ai fi întrebat pe mine ca elev, dacă mă văd ca scriitor în viitor, aș fi râs. Dar am ajuns să îndrăgesc scrisul deoarece am o oportunitate consecventă să scriu despre lucruri despre care sunt interesat să discut. Acea ”voce și alegere” în învățarea mea contează, așa cum contează și pentru elevii noștri.
Am observat recent, într-un video, elevi care participau la o ”vânătoare de comori” pe terenul școlii. Da, ei foloseau telefoane, dar discutau cu colegii lor despre ce au găsit și despre ce vor să scoată în evidență. Era o întreprindere colaborativă unde elevii erau afară, observând natura în timp ce aveau de asemenea acces la tehnologie, colectând și creând dovezi ale învățării. Era un sentiment puternic să vezi unele din conversațiile pe care le purtau elevii unii cu ceilalți în timp ce îi priveam cum fac conexiuni în învățarea lor.
Întrebarea despre ”timpul pe ecrane” în școli ar trebui să se concentreze mai puțin pe ”cât de mult” și mai mult pe ”cât de semnificativ”. Învățarea în fața unui ecran este activă, colaborativă și creativă, sau este concentrată doar pe consum? Așa cum împărtășește John Spencer (#1), ”consumul critic este o parte integrală a procesului învățării”, dar oportunitatea unei creații semnificative este acel ceva asupra căruia trebuie noi să ne concentrăm, atât cu echipamente, cât și fără ele.
#1 http://www.spencerauthor.com/critical-consuming/ – Adevărul surprinzător din spatele creației și consumului