Elevii care învață muzica se descurcă mai bine la matematică decât colegii lor ne-muzicieni

Într-un articol precedent* v-am prezentat concluziile unui studiu longitudinal realizat în Olanda, care a prezentat beneficiile studierii muzicii. Pentru că știm că e greu de scos din mintea multora, mai ales a acelora care decid ce anume învață copiii în școli, dar și a multor părinți – ideea că muzica și artele în general sunt ceva frivol și, prin urmare pot fi ”tăiate” de pe lista materiilor pe care le învață copiii la școală, astăzi vă propunem și rezumatul unui studiu care arată legătura dintre muzică și învățarea matematicii.

* https://creeracord.com/2019/07/12/lectiile-de-muzica-imbunatatesc-abilitatile-cognitive-si-performantele-scolare-ale-copiilor/

1-muzica-mate-1

Rezumat: Elevii angajați serios în studiul muzicii instrumentale au fost, în medie, cu un an înaintea colegilor lor care nu au studiat muzica / un instrument muzical.

Sursa: University of British Columbia

Conform unui nou studiu publicat în Journal of Educational Psychology, elevii de liceu care urmează cursuri de muzică au note semnificativ mai bune la examenele la matematică, științe și limba engleză (maternă), față de colegii lor ne-muzicieni.

Directorii de școli care au nevoie să reducă bugetul se uită deseori spre cursurile de muzică, deoarece credința generală este că elevii care își dedică timpul mai curând muzicii decât matematicii, științelor și limbii engleze, vor avea rezultate mai slabe la aceste discipline.

Cercetarea noastră demonstrează că acestă credință este greșită și a descoperit că, cu cât elevii practică muzica mai activ, cu atât mai bine se descurcă la aceste subiecte” a spus Peter Gouzouasis profesor de educație la Universitatea British Columbia și principalul cercetător al studiului. ”Elevii care au învățat să cânte la un instrument în clasele elementare și au continuat să cânte și în liceu nu numai că au note semnificativ mai mari, dar sunt cu aproximativ un an școlar mai avansați față de colegii lor care nu au studiat muzica în ce privește abilitățile lor la limba engleză, matematică și științe, măsurate prin notele lor la examene și indiferent de mediul socio-economic, etnicitate, gen și de învățarea anterioară la matematică și engleză.”

Gouzouasis și echipa lui a examinat datele elevilor de la toate școlile din regiunea British Columbia care au terminat clasa a XII-a între anii 2012 și 2015. Eșantionul de date, compus din peste 112,000 de elevi, i-a inclus pe aceia care au completat cel puțin un test standardizat la matematică, științe și engleză, și pentru care cercetătorii au avut date demografice corespunzătoare, inclusiv despre gen, etnicitate, statutul socio-economic al cartierului și învățarea anterioară, abilitățile la aritmetică și citire. Elevii care au studiat cel puțin un curs de instrument muzical în cadrul curriculumul-ui obișnuit au fost considerați ca elevi care au învățat muzica. Cursurile de muzică care i-au calificat pe elevi au fost cele care au cerut experiență muzicală instrumentală și au inclus formație de concert, pian clasic, orchestră, formație de jazz și ansamblu vocal de jazz.

Cercetătorii au descoperit că o relație de predictibilitate între educația muzicală și achizițiile școlare era mai pronunțată pentru aceia care urmaseră cursuri de muzică instrumentală, mai curând decât aceia care urmaseră muzica vocală. Descoperirile sugerează că abilitățile învățate în muzica instrumentală se transferă foarte larg către învățarea elevilor în școli.

Classical music: concert

Să înveți să cânți la un instrument și să cânți în ansamblu este foarte solicitant”, spune Martin Guhn cercetătorul secund al studiului, profesor-asistent la școala privind populația și sănătatea publică de la UBC. “Un elev trebui să învețe să citească notația muzicală, să dezvolte o coordonare ochi-mână-minte, să dezvolte abilități fine de ascultare, să dezvolte abilități de echipă pentru a cânta în ansamblu și să dezvolte disciplina de a exersa. Toate aceste experiențe de învățare și multe altele joacă un rol în îmbunătățirea capacităților cognitive, a funcțiilor executive, a motivației de a învăța în școală și ale auto-eficienței.”

Cercetătorii speră că descoperirile lor vor fi aduse în atenția elevilor, părinților, profesorilor, directorilor și tuturor persoanelor care iau decizii la nivel administrativ, deoarece de-a lungul anilor multe școli din districtul British Columbia au pus accentul pe aritmetică și citire-scriere în detrimentul altor arii de învățare, în mod special al muzicii.

1-music-mate-3

Deseori, resursele pentru educația muzicală, incluzând angajarea educatorilor de muzică specializați, antrenați și cele pentru instrumentele de corzi și suflat – sunt tăiate sau nu sunt disponibile la nivelul școlilor elementare și gimnaziale, așa că aceste școli se concentrează pe matematică, științe și limba maternă (engleză)”, spune Gouzouasis.

Ironia este că educație muzicală – ani multipli de învățare de calitate a unui instrument și cântatul într-un ansamblu, orchestră sau cor la un nivel avansat – poate fi chiar acel lucru care îmbunătățește toate achizițiile școlare și un mod ideal de a-i pune pe elevi să învețe mai holistic în școli.”.

Pentru cei care doresc să citească studiul integral:

Sursa: University of British Columbia
Contact Media: Wan Yee Lok – University of British Columbia
Studiul original – acces restrâns:
“A population-level analysis of associations between school music participation and academic achievement”. Guhn, Martin; Emerson, Scott D.; Gouzouasis, Peter.
Journal of Educational Psychology. doi:10.1037/edu0000376

Sursa articolului: https://neurosciencenews.com/music-math-14304/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.