Ne-a bucurat comentariul profesorului de muzică, Cristi Tasse, care ne-a mărturisit că, acum 29 de ani a renunțat la un post bine plătit în alt domeniu pentru a deveni profesor de muzică. Pentru că: ”Dacă există un scop în această viață de profesor, acela nu se limitează la partea financiară ci la satisfacția formării unor copii ca viitori părinți, cu o cultură muzicală solidă, o cultură istorică, matematică, fizică, etc. – cum rar întâlnești azi în generația de părinți… Restul este doar pasiune îngemănată cu iubire!”
Felicitări domnule Cristi Tasse pentru această alegere și pentru ceea ce ați dăruit elevilor!
Ca un omagiu pentru o alegere atât de altruistă și pentru că și noi știm că misiunea unui profesor de muzică nu se limitează la a-i învăța pe copii muzică, ci mult mai multe, îi dedicăm articolul de mai jos, scris de Anitanee, un creator independent din Monmouth, Wales, UK, specializat în lucrul cu organizații artistice, sociale și din domeniu educației.
În articolul de mai jos, Anitanee vorbește despre beneficiile demonstrate ale lecțiilor de muzică (evident nu cele care constau doar în cunoștințe teoretice despre muzică, cum se mai fac la noi, din păcate), în efortul de a influența decidenții din toate școlile să nu mai ”taie” orele de muzică, ca fiind dexterități inutile
Un studiu, pe scară largă, longitudinal, primul de acest tip din Olanda a descoperit că lecțiile muzicale structurate îmbunătățesc semnificativ abilitățile cognitive și emoționale ale copiilor – în mod special cele din privind inhibiția, planificarea și inteligența verbală și, prin urmare le îmbunătățesc performanțele școlare. În studiu au fost implicate 147 de școli primare, pe o durată de doi ani și jumătate.
“În ciuda indiciilor că muzica are efecte benefice asupra cogniției, materia ”muzică” dispare din curriculum de educație generală”, spune Dr Artur Jaschke, de la VU (Vrije Universiteit) University din Amsterdam, cel care a condus studiul alături de Dr Henkjan Honing și Dr Erik Scherder. “Asta ne-a inspirat să inițiem un studiu pe termen lung asupra posibilelor efecte ale educației muzicale asupra abilităților cognitive care ar putea sta la baza achizițiilor școlare.”
Scopul a fost să examinăm dacă lecțiile structurate de muzică pot afecta sub-funcțiile executive care se află la baza achizițiilor școlare. Ei au utilizat o metodă muzicală structurată, dezvoltată de Ministerul de Cercetare și Educație din Olanda împreună cu un centru de expertiză în educația artistică. Participanții au fost grupați în: două grupuri de intervenție pentru muzică, un grup de arte vizuale active și un grup de control care nu au avut deloc lecții de arte. Testele neuro-psihologice au evaluat inteligența verbală și funcțiile executive iar sistemul de monitorizare națională a copiilor a furnizat date despre performanțele școlare.
La sfârșitul studiului, performanțele școlare ale copiilor au fost evaluate și la fel, au fost evaluate diferite abilități cognitive. Cercetătorii au găsit că, copiii care au primit lecții de muzică au avut îmbunătățiri cognitive semnificative, în comparație cu toți ceilalți copii incluși în studiu. Notele la testele privind inhibiția, planificarea și inteligența verbală arată că acești copii au performanțe mai bune la aceste sarcini, în comparație cu cei din grupul de control, iar aceste măsuri au crescut semnificativ de-a lungul timpului în grupul muzical.
Cercetătorii speră că munca lor va contribui la punerea în evidență a importanței muzicii și artelor în cultura umană și în dezvoltarea cognitivă. ”În Olanda este politicile propun ca atât muzica cât și artele să fie introduse în toate școlile primare olandeze, până în 2020,” spune Dr Jaschke. ”Dar luând în considerare rezultatele noastre, noi sperăm că acest studiu va susține deciziile politice de a reintegra muzica și artele în toate școlile din jurul lumii.”
Iată și un studiu similar, dar pe scară mai mică, desfășurat în Franța –
Programul muzical îmbunătățește IQ-ul, citirea și concentrarea la copiii din medii dezavantajate
Un studiu desfășurat la Universitatea din Aix-Marseille a descoperti că programul de antrenament muzical (Démos) a îmbunătățit notele la muzicalitate, IQ-ul total și notele la testul Symbol Search* (care indică viteza de procesare cognitivă și percepția vizuală), ca și abilitățile de concentrare și precizia citirii.
* https://link.springer.com/referenceworkentry/10.1007%2F978-0-387-79948-3_1336
Scopul studiului a fost să investigheze impactul programului asupra dezvoltării cognitive a copiilor din medii socio-economice dezavantajate. Studiul a fost în mod specific interesat de inteligența generală, conștientizarea fonetică și abilitățile de citire, precum și alte abilități cognitive cum ar fi atenția auditivă și vizuală și funcționarea memoriei pe termen scurt.
Programul Démos (“Dispositif d’éducation musicale et orchestrale à vocation sociale”, Educație muzicală și de orchestră cu vocație socială) a fost inițiat de Filarmonica din Paris în anul 2010. Obiectivul programului a fost să promoveze dezvoltarea cognitivă și integrarea socială a copiilor din medii dezavantajate prin accesul la cultură și formare muzicală gratuită (inclusiv învățarea unui instrument, lucrul în ansamblu, n.n.).
Cercetătorii au utilizat o abordare longitudinală, cu copii între 7 și 12 ani, cărora li s-au dat teste standardizate înainte de startul programului și după 18 luni de antrenament muzical. Inițial, 54 de copii din două școli primare din zone ale clasei de mijloc din Marsilia au fost implicați în program / studiu. Deși aceste arii de obicei nu pot fi numite dezavantajate, școlile au fost alese deoarece ele erau dedicate educării copiilor cu un statut socio-economic scăzut. Nouăsprezece copii nu au putut fi re-testați la sfârșitul perioadei de studiu, așa că numărul total de copii testați de două ori a fost de 35.
În conformitate cu rezultatele anterioare, aceste descoperiri demonstrează impactul pozitiv al unui program de formare muzicală, valid ecologic, asupra dezvoltării cognitive a copiilor din mediile dezavantajate.
Sursa: PlosOne, https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0216874
Pingback: Elevii care învață muzica se descurcă mai bine la matematică decât colegii lor ne-muzicieni | Centrul de Resurse pentru Eco-bio Educație, Reziliență și Sustenabilitate