Din nou despre mișcare și importanța ei în școli, în dezvoltarea copilului

După ce, în articolul ”Beneficii ale exercițiilor fizice care modifică creierul”* v-am vorbit despre substratul neurologic al acestor beneficii ale mișcării, astăzi vrem să vă vorbim despre un profesor care a inovat în acest domeniu, pornind de la nevoile concrete ale elevilor din clasa lui. Se cuvine să acordăm credit prietenei noastre prof. Violeta Daniela Nedelcu coordonatoarea grupul Inspirație pentru școală, care ne-a atras atenția asupra acestui profesor și a programului creat de el – Bal-A-Vis-X.

Ce înseamnă? Vă invităm să citiți mai jos.

* https://creeracord.com/2018/12/08/beneficii-ale-exercitiilor-fizice-care-modifica-creierul/

0-Bal-a-vis-x-2

Bal-A-Vis-X Balance/Auditory/Vision eXercises, este o serie de 300 de exerciții de echilibru, auz și vedere (și de coordonare am spune noi), profund ancorate în ritm. Programul a fost dezvoltat de Prof. Bill Hubert, după ce a lucrat ani de zile ca profesor de clasa I-a, apoi la gimnaziu, apoi ca instructor de arte marțiale.

Așa cum spune Bill Hubert,

Acest program s-a născut într-un moment de Evrica! și a evoluat de-a lungul anilor, printr-un proces de conectare a unor puncte:

Punctul 1: În fiecare an, mulți din elevii mei din prima clasă nu funcționau bine.
Punctul 2: Experiența mea în arte marțiale mi-a permis să-i privesc pe acești copii de 6-7 ani prin prisma echilibrului și ritmului.

Punctul 3: Am simțit că este important ca toți acești elevi să aibă abilitățile fundamentale de echilibru și ritm, așa că i-am învățat abilități fizice de bază cum sunt aruncarea, prinderea, mersul în echilibru pe bârnă, să sară și așa mai departe.
Punctul 4: Încet, am devenit conștient că, dintre toți elevii mei, aceia cu cele mai mari deficiențe la aceste abilități fizice de bază erau aceiași care aveau cele mai mari probleme în ce privește abilitățile academice.

Punctul 5: Am remarcat, pe măsură ce lucram asupra echilibrului și ritmului că, pe măsură ce echilibrul și ritmul elevilor cu dificultăți la învățare se îmbunătățea, performanțele lui/ei academice se îmbunătățeau de asemenea.

Conectând aceste puncte, mi-am pus apoi această întrebare: Este posibil ca reglarea fină a echilibrului și ritmului unui copil să rezolve și dificultățile lui academice? Ceea ce a urmat au fost 20 de ani de încercare și eroare pentru a afla răspunsul. Rezultatul, începând din anul 1999, a fost programul cunoscut acum sub numele Bal-A-Vis-X, care încă evoluează de la an la an.”

Iată aici un scurt film cu câteva exerciții făcute în școală de elevi –

https://vimeo.com/195326481?

0-Bal-a-vis-x-8

Programul Bal-A-Vis-X conține acum o serie de 300 de exerciții, majoritatea realizându-se cu mingi de tenis sau săculeți/ baloane umplute cu nisip. O parte din exerciții (într-o fază mai avansată) se realizează deseori stând pe o placă de echilibru (Bal-A-Vis-X balance board). Cerând sute de treceri ale liniei mediane, în trei dimensiuni, aceste exerciții sunt ritmic constante, cu un fundament auditiv pronunțat, executate în ritmul rezultat în mod natural din tehnici fizice potrivite cu vârsta și abilitățile celor care le practică. Exercițiile Bal-A-Vis-X permit întregului sistem corp-minte să experimenteze mișcarea simetrică a unui pendul. Acest sistem de exerciții, modulat cu grijă poate deveni treptat din ce în ce mai complex sau poate fi simplificat pentru cei cu nevoi speciale severe.

În școli, practicat în grup, programul cere atenție concentrată, cooperare, încurajează auto-provocarea, adâncește învățarea colegială. Este un program potrivit pentru toții elevii de școală și plin de amuzament.

0-Bal-a-vis-x-5

Cui se adresează astăzi programul Bal-A-Vis-X?

În anii ‘80 exercițiile au fost create pentru elevii cu probleme de comportament și învățare din clasele I-a de la o școală din Wichita, Kansas, USA, unde preda Prof. Bill Hubert.

În anii ‘90s exercițiile au fost dezvoltate pentru nevoile elevilor de gimnaziu de la aceeași școală. Tot atunci au început și sesiunile de training pentru alți profesori, întâi din Kansas, apoi din alte state din SUA, apoi și din alte țări. Asistenții personali ai lui Bill Hubert au fost prima dată elevii lui de clasa a șaptea, care au devenit apoi co-antrenori și l-au însoțit și în alte țări, unde a predat profesorilor sau antrenorilor/ terapeuților pentru persoane cu nevoi speciale.

0-Bal-a-vis-x-1

Încet-încet, programul a evoluat pentru a răspunde nevoilor copiilor și apoi și adulților cu nevoi speciale, cum ar fi copii cu autism, cu traume (ACE’s: Adverse Childhood Experiences), veterani cu traumatisme craniene sau stres post-traumatic etc.

Pe măsură ce modificările au crescut în număr și aplicabilitate, numărul celor care au beneficiat de program s-a mărit, cuprinzând de la copii de grădiniță până la vârstnici.

Mai multe despre acest program și filme demonstrative găsiți la acest link:

https://www.bal-a-vis-x.com/index.htm

0-Bal-a-vis-x-3

Așa cum am văzut în urma căutărilor noastre, programe similare de mișcare ritmică, special create pentru copiii cu nevoi speciale se regăsesc și în alte state, precum Canada, Australia, UK etc.

Am căutat pentru voi și alte studii care susțin beneficiile mișcărilor ritmice în dezvoltarea copiilor și am găsit, printre altele și acest studiu, realizat la Universitatea din Canterbury, Noua Zeelandă.

Influența programelor de integrare ale reflexelor primitive în cadrul clasei.

0-Bal-a-vis-x-6The influences of a primitive reflex integration programme within the classroom : teacher/parent perspectives and student results

https://ir.canterbury.ac.nz/handle/10092/16565

Iată rezumatul acestu studiu:

Nașterea unui om este facilitată de reflexe primitive care ajută la supraviețuirea copilului. Odată ce aceste reflexe au fost activate, ele sunt apoi integrate și nivelul cognitiv preia funcțiile necesare pentru supraviețuire și dezvoltare. În mod normal acest proces este completat în cadrul primilor ani de viață. Cu toate acestea, pentru unii copii, procesul de integrare al reflexelor primitive este întrerupt și diferite grade de imaturitate pot persista și pot fi asociate cu întârzieri în achiziția diferitelor abilități. Intervențiile bazate pe mișcare au fost dezvoltate pentru a ajuta procesul de integrare. Această lucrare se concentrează pe fenomenul reflexelor primitive și utilizarea unui program de integrare a reflexelor: Antrenamentul Mișcărilor ritmice (Rhythmic Movement Training), cu scopul de a răspunde următoarei întrebări de cercetare: Ce influență are utilizarea Rhythmic Movement Training (RMT) în clasă? Metodologia care a constat în metode mixte a permis ca întreaga complexitate a acestei probleme să fie explorată, hermeneutic și statistic. Nouăzeci și opt din copiii din Noua Zeelandă, împărțiți în două grupuri, de intervenție și de control, au utilizat mișcările ritmice (RMT) între cinci și zece luni. Șapte profesori și 26 de părinți au fost intervievați și au fost analizate rezultatele testelor legate de profilele copiilor în ce privește reflexele (teste utilizate – desenează o persoană, citire, scriere, matematică, chestionarul puteri și dificultăți). Descoperirile au fost organizate în jurul a trei teme emergente: clasa, achizițiile 0-Bal-a-vis-x-7elevului și rezultatele în comportamentul elevului. Concentrarea intervențiilor pe ”copilul întreg” și recomandările pentru cercetări ulterioare sunt făcute pentru a extinde ceea ce se cunoaște despre modul în care integrarea reflexelor primitive îmbunătățește dezvoltarea copilului. Profesorii au găsit programul de bază RMT ușor de utilizat cu copiii lor și au remarcat schimbări pozitive în concentrare, achiziții și stima de sine. Au fost detectate diferențe statistic semnificative în profilurile de reflexe ale elevilor, în notele la citire și în notele pentru abilitățile sociale și emoționale atunci când antrenamentul mișcărilor ritmice a fost utilizat de patru ori sau mai mult în fiecare săptămână timp de cinci luni. Această cercetare a descoperit de asemenea alte câștiguri remarcate de profesori și părinți, ca și rezultate îmbunătățite în învățare atunci când ei au fost incluși în acest program de mișcări ritmice pentru minim 5 minute pe zi, de patru sau mai multe ori pe săptămână, timp de cinci luni.

A consemnat, Rodica Bărbuță

One thought on “Din nou despre mișcare și importanța ei în școli, în dezvoltarea copilului

  1. Pingback: Mai mult de o duzină de moduri în care poți integra mișcarea în învățare | Centrul de Resurse pentru Eco-bio Educație, Reziliență și Sustenabilitate

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.