Earth Day – Ziua pământului 2019 și Campania Protejați speciile noastre

0-Earth-Day-1Anul acesta, pe 22 Aprilie se împlinesc 49 de ani de la stabilirea acestei zile dedicată planetei pe care ne-am născut și trăim, alături de mii de alte specii de animale, păsări, plante, insecte, micro-organisme etc. Pentru orice educator, profesor sau părinte este un bun prilej să vorbească elevilor / copiilor despre rolul și locul omului pe pământ și despre importanța protejării naturii și a speciilor care trăiesc alături de noi, ca și despre utilizarea responsabilă a resurselor pe care planeta ni le pune la dispoziție nouă, oamenilor, dar și tuturor celorlalte specii cu care conviețuim pe acest corp ceresc, unic în această parte a Universului cunoscut.

Ce este Ziua Pământului și ce își propune să realizeze?

Kathleen Rogers, președinta Organizației Internaționale Earth Day Network* explică în mesajul ei:

* (https://www.earthday.org/)

În 22 Aprilie 1970, milioane de oameni din mai multe țări au ocupat străzile orașelor pentru a protesta împotriva impactului negativ al dezvoltării industriale din ultimii 150 de ani.

În SUA și în statele dezvoltate industrial din alte țări, smogul devenise ucigător și creșteau dovezile care arătau că acea poluare ducea la întârzieri în dezvoltarea copiilor. Biodiversitatea era în declin ca rezultat al utilizării intensive a pesticidelor și altor substanțe poluante.

La nivel global creștea conștientizarea ecologică, iar statele au început să ia măsuri. În SUA, Congresul și președintele Nixon au decis crearea Agenției de Protecție a Mediului și au votat legi pentru protejarea apei potabile și a speciilor amenințate. Acest exemplu a fost urmat și de alte state din Uniunea Europeană și din întreaga lume.”

0-Earth-Day-4

Un miliard de oameni

Ziua Pământului este de acum, în fiecare an, un eveniment global și noi credem că mai mult de un miliard de oameni din 192 de țări iau parte acum la ceea ce este cea mai mare zi de acțiune civică din lume.

Este o zi de acțiune politică și de participare civică. Oamenii participă la marșuri, semnează petiții, se întâlnesc cu oficialii aleși, plantează pomi, curăță orașele, străzile, spații din natură. Companii și guverne își asumă angajamente și anunță măsuri de sustenabilitate. Liderii clerului, inclusiv Papa Francisc, leagă ziua Ziua Pământului de protejarea celor mai mărețe creații ale lui Dumnezeu – oamenii, biodiversitatea speciilor și planeta pe care trăim cu toții.

Tema propusă de Earth Day Network pentru 2018 a fost stoparea poluării cu plastic și a inclus suportul pentru acțiunile de eliminare în primul rând a plasticelor de unică folosință și pentru stabilirea unor reglementări la nivel global pentru evacuarea și distrugerea plasticului. De asemenea, EDN a susținut acțiunile de educare a milioane de oameni pentru a conștientiza riscurile de sănătate și alte riscuri asociate cu aruncarea plasticului, inclusiv poluarea oceanelor, a apei potabile, riscurile implicate pentru animalele sălbatice și despre dovezile că gunoaiele de plastic creează probleme globale serioase.

De la otrăvirea și rănirea animalelor marine până la omniprezența plasticului în hrana noastră, distrugând hormonii umani și cauzând boli care amenință viața și duc la instalarea pubertății la vârste mai mici, creșterea exponențială utilizării a plasticului amenință chiar supraviețuirea planetei.

0-Earth-Day-3

Organizația Global Earth a lansat campania celor 3 R

Renunță (la utilizarea plasticelor de unică folosință),

Redu (consumul general de ambalaje, sticle/ produse din plastic, înlocuindu-l cu alte materiale mai durabile sau ambalaje care se descompun rapid și natural),

Reutilizează (acolo unde nu poți înlocui – încă – plasticul, alege ambalaje – pungi, sticle, recipiente care se pot reutiliza de două sau mai multe ori).

0-Earth-Day-2

Ziua Pământului 2019: Protejează speciile planetei noastre.

Ca temă a Zilei Pământului și a campaniei care va dura întregul an 2019 a fost aleasă protejarea speciilor, pentru că, așa cum a spus Rachel Carson încă din 1962:

În natură, nimic nu există singur.”

Darurile naturii pentru planeta noastră sunt milioanele de specii pe care le cunoaștem și le iubim, și încă multe altele care rămân încă de descoperit. Din nefericire, ființele umane, prin activitățile lor au tulburat irevocabil echilibrul naturii și, ca rezultat, lumea este confruntată cu cea mai mare rată a extincției (dispariției) speciilor de la dispariția dinozaurilor, de acum 60 de milioane de ani. Dar, spre deosebire de soarta dinozaurilor, rapidă extincție a speciilor din lumea de astăzi este doar rezultatul activităților umane.

Distrugerea globală fără precedent și reducerea rapidă a plantelor și populațiilor de animale, pești, păsări, insecte sălbatice sunt legate direct de cauzele create de activitatea umană: schimbările climatice, despăduririle, pierderea habitatelor, traficarea și braconajul, agricultura industrială ne-sustenabilă, poluarea și pesticidele – ca să numim câteva. Impactul acestora are efecte pe termen lung.

Dacă nu acționăm chiar acum, extincția poate fi moștenirea umanității care va dura cel mai mult – este ceea ce vor ști despre noi generațiile viitoare. Iată aici** câteva date despre situația curentă a extincție speciilor:

** https://www.earthday.org/2018/05/18/fact-sheet-global-species-decline/

** https://www.earthday.org/2018/05/18/populations-of-living-things-across-all-species-are-declining-and-this-is-very-worrisome/

Toate ființele vii au o valoare intrinsecă și toate joacă un rol unic în rețeaua complexă a vieții de pe Pământ. Trebuie să lucrăm împreună pentru a proteja speciile aflate în pericol sau pe cale de dispariție. Așa cum ați văzut din datele de mai sus, am pierdut deja între 40% și 75% din speciile care existau acum 50 de ani (1970). Cele mai amenințate specii sunt albinele, coralii din marile recifuri oceanice, insectele, balenele, speciile care trăiesc în apele dulci și multe alte specii care sunt dependente de speciile dispărute/ reduse, de anumite zone ocupate sau distruse de oameni sau sunt afectate de încălzirea globală.

Vestea bună este că rata extincției poate fi încetinită și că multe din speciile amenințate pot să fie încă recuperate, dacă lucrăm împreună pentru a construi o mișcare unită, globală de educatori, consumatori, votanți, lideri și oameni de știință care cer schimbarea imediată și acționează pentru ea, inclusiv la nivelul vieții personale.

0-scavenger-hunt-3

Cum puteți participa în școli la Ziua Pământului și la campanie

Noi vom căuta și publica pentru voi cât mai multe idei de planuri de lecții și activități legate de animale, plante, pești, insecte – mai ales pentru speciile pe cale de dispariție sau amenințate, climă (pe ici-pe colo am publicat deja câteva). Dar credem că și voi puteți găsi asemenea idei și, de asemenea, le puteți împărtăși cu ceilalți profesori publicându-le aici.

Pentru astăzi, vă propunem ideea primită de la Rachel Lynette, de la Minds în Bloom pentru elevii din clasele mici și o variantă la această idee de la noi – pentru elevii mai mari:

Vânătoarea de comori în natură pentru Ziua Pământului

Vânătorile de comori sunt modalități grozave pentru a-i angaja pe copii în ceea ce învață. Copiilor le place provocarea de a găsi dintr-o listă tot ce le cereți și, când ați terminat, puteți discuta cu ei despre ceea ce au găsit și cât de dificil sau de ușor au fost să găsească anumite lucruri și de ce. Iată aici o idee de vânătoare de comori pentru Ziua Pământului.

0-scavenger-hunt-4

Vânătoare de comori în natură

Cel mai bun loc pentru a organiza o vânătoare de comori este o zonă împădurită (dar se poate organiza o activitate similară și pe o câmpie, într-o grădină botanică sau parc mai mare, n.n.). Cereți copiilor să vină cu un săculeț sau alt recipient și să meargă pe teren – singuri sau în grupuri de câte doi ca să găsească toate lucrurile din următoarea listă.    

  1. 0-scavenger-hunt-5O piatră plată

  2. Un con de brad

  3. O frunză care e mai mare decât palma

  4. Un băț în formă de ”Y”

  5. O nucă sau o sămânță

  6. O mică bucată de ferigă

  7. Puțini licheni

  8. Ceva tare care nu e rocă

  9. Ceva ascuțit

  10. Ceva ce ar mânca o căprioară

  11. Ceva moale

  12. O bucată de iarbă mai lungă decât degetul

  13. O pană

  14. Un spin (ai grijă să nu te înțepi!)

  15. O frunză pe care a ronțăit-o un animal

  16. O bucată de gunoi

  17. Patru lucruri pe care să nu le pui în săculeț, doar desenează-le.

    a. O floare

    b. O insectă

    c. O pânză de păianjen

    d. Un cuib cu ouă de pasăre

18. Stai/ stați în liniște câteva minute. Ce auziți (în afară de oameni)?

Sursa activității: https://minds-in-bloom.com/nature-scavenger-hunt-for-earth-day/

PS – Asemenea activități se pot organiza și în familie, eventual împreună cu prieteni care au și ei copii.

0-scavenger-hunt-1

Vânătoare de comori în natură (variantă pentru elevii mai mari)

Locul de desfășurare este similar – zonă împădurită, câmpie, parc/ grădină botanică.

În loc de săculeți, copiii vor avea hărți ale locului/ zonei și busole (eventual), carnete de notițe și telefoane cu cameră foto sau aparate de fotografiat – dacă nu au toți, îi puteți organiza în grupuri de câte 2-3 copii cu câte un telefon sau cameră. Grupurile vor căuta și descoperi cât mai multe specii de arbori, plante/ flori, insecte, păsări sau animale (în funcție de zonă și/ sau de temele din curriculum) pe care le vor fotografia – într-un interval de 1/2 ora sau o oră. Unul dintre copii va nota pe un caiet/ carnețel și locul în care a fost făcută fotografia și ce crede grupul că a fotografiat. Dacă vreți să adăugați și un grad de dificultate mai mare, cel de al treilea elev din grup va folosi o busolă pentru a identifica direcția de mers și va desena o hartă a traseului parcurs. În momentul regrupării în jurul profesorului/ în clasă, veți consulta atlasul botanic și cel zoologic (sau surse online), pentru a identifica speciile fotografiate de copii. Veți face împreună o listă exhaustivă (și o hartă pe care să indicați locurile unde au fost făcute fotografiile), notând ce anume plante, insecte, păsări apar de cele mai multe sau mai puține ori în fotografiile copiilor și unde au fost văzute/ fotografiate. Apoi veți discuta cu ei despre cauzele posibile ale faptului că anumite specii prosperă, pe când altele sunt mai greu de găsit, incluzând în discuție problemele enumerate în materialul de mai sus – poluarea, încălzirea globală, micșorarea terenurilor sălbatice etc. Evident, această activitate va dura mai multe ore.

Succes și vreme bună!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.