În primul rând, eu și colegii mei de la CREER urăm tuturor doamnelor și domnișoarelor un călduros LA MULȚI ANI!, o primăvară senină, plină de bucurii și dorințe împlinite și să fiți înconjurate în fiecare zi de cât mai multă dragoste și voie bună.
Ca să nu fim zgârcite, le dorim și bărbaților să se bucure de toate astea, că așa suntem noi, doamnele, niște generoase 🙂 Am și niște bomboane de ciocolată de oferit, pentru cine simte vreun gust amar iscat de o împunsătură de gelozie.. Doar astăzi!
Și, pentru că este o zi atât de frumoasă – afară și în suflete, ne-am gândit să începem cu ceva frumos. De multe ori ne-am întrebat de ce mass-media nu arată și lucrurile frumoase care se petrec în școli, de ce se vorbește atât de puțin despre acei profesori, sau profesoare, învățătoare, educatoare care se străduiesc să facă din clasele lor un spațiu dedicat învățării adevărate, educației la timpul prezent, modernă, inovativă, de calitate. De modelele cu care ne putem lăuda. Și, am sperat că vom primi de la voi, cititorii noștri astfel de exemple de oameni minunați. Și, într-un fel, am primit.
Așa că ne-am gândit ca, de astăzi, să lansăm la CREER un nou proiect – Galeria inovatorilor în educație – care își propune să prezinte în fiecare lună câteva portrete ale unor astfel de educatori inovatori, deosebiți.
Și vă rugăm și pe voi să ne faceți propuneri de nume pentru galeria noastră, care este a tuturor educatorilor din România. Haideți să ne bucurăm cu toții de inspirația muncii lor.
Iar pentru astăzi, vă propunem două portrete de doamne (bineînțeles!), cărora le oferim, deocamdată flori simbolice și felicitări pentru munca lor.
Primul portret pe care îl ”urcăm” în galeria noastră este al unei profesoare de limba română din Oradea – Mirela Tanc
Crescând într-o familie de dascăli – tatăl, profesor de istorie, iar mama, învățătoare, a urmat modelul părinților și și-a dorit să fie profesoară și să facă lumea mai frumoasă prin meseria ei. A început munca la catedră acum 20 de ani, cu metodele clasice, dar și-a dat seama curând că acestea pur și simplu nu mai funcționează cu copiii de astăzi.
Până acum câțiva ani (2013) nu era familiarizată cu tehnologia dar, după ce a făcut un curs în care a învățat să utilizeze câteva din uneltele didactice create de Microsoft și, mai ales, după ce a fost cu adevărat inspirată de un profesor minunat din India, Rashmi Kathuria, care i-a arătat ce înseamnă cu adevărat utilizarea acestor instrumente digitale, totul s-a schimbat, iar Mirela Tache s-a îndrăgostit de aceste unelte, s-a reinventat, și-a inovat metodele de predare.
A învățat să folosească jocurile pentru a-i atrage pe copii să citească și să analizeze literatura și a lucrat în cadrul unor proiecte didactice complexe cu alți profesori, de la noi și din alte părți. Așa a ajuns, ea și elevii ei, să călătorească virtual în toată lumea și să colaboreze cu specialiști de top din alte țări, să participe la concursuri. A devenit curând trainer Microsoft, învățându-i și pe alți profesori de la noi cum să utilizeze platforma educațională. În anul 2017 a fost numită „Profesor inovator în Educație” în cadrul competiției mondiale: ,,Global e-Innovation Teacher Award”, alături de alți 8 profesori din lume. A fost nominalizată la Global Teacher Prize în 2017 şi în 2018, și a reprezentat România la Summit-ul educațional E2 din Singapore și la Global Education & Skills Forum din Dubai (Martie 2018).
–”“Iubesc să lucrez cu elevii. Mă inspiră, mă motivează, mă fac să mă ”updatez” mereu.
Cred că profesorul este un facilitator, un dinamizator, un urmăritor al cuiva pe care dorește să-l pună pe o cale, să-l provoace, să-l potențeze, să-l înalțe. Este acel alter ego care însoțește și ajută copilul sau tânărul să se descopere, să reflecteze, să se cunoască pe sine, să se dirijeze. Îmi place să fiu un astfel de profesor.” spune Mirela Tache despre meseria și rolul ei în viața copiilor pe care îi educă.
Mirela consideră că, pentru a-i pregăti pe elevi pentru ziua de mâine, cheia este creativitatea.
”Prin ea putem împuternici următoarea generație, pentru a deveni gânditori liberi, care pot crea noi concepte şi produse care pot schimba modul în care trăim.”
“Prin creativitate găsim soluții la orice probleme cu care ne confruntăm, în viață și peste tot. Creativitatea este una dintre cele mai apreciate abilități cu care ne putem ”echipa” elevii”, a subliniat Mirela Tanc.
Puteți afla mai multe despre metodele și instrumentele pe care le utilizează la clasă din articolele apărute în presă în ultimii ani:
Cel de al doilea nume pe care îl ”urcăm” în galerie este al unei inimoase profesoare de chimie–fizică și directoare de școală dintr-un sat dunărean – Antoaneta Împușcatu.
Ca să țină pasul cu noile generații, Toni, cum îi spune toată lumea, se perfecționează continuu și numește asta “adaptare din mers”. La 53 de ani, a absolvit trei facultăți și nu se oprește din învățat. Ultima facultate absolvită a fost biologia, pentru că vrea să poată preda, așa cum se face în alte țări, științele integrate. Și, înainte de biologie a făcut și informatica, pentru a putea lucra cu tehnologia modernă. Pentru a menține treaz interesul copiilor pentru materiile pe care le predă, a inovat metodele de predare chiar fără a utiliza mereu tehnologia de vârf.
Deși, în calitate de directoare, a făcut tot posibilul ca și modesta școală pe care o conduce să aibă acces la această tehnologie. A accesat proiecte de finanțare pentru a îmbunătăți condițiile în care colegii ei își desfășoară orele. A deschis școala pentru elevi, desființând cancelaria și aducând profesorii mai aproape de elevi și de familiile lor. Și a deschis școala către întreaga comunitate, realizând împreună cu echipa ei de profesori, cu elevii școlii și cu oamenii din comunitate multe proiecte frumoase și practice. Are multe idei și nimic nu îi poate sta în cale când își propune să realizeze ceva. Face multă muncă voluntară și s-a înconjurat de oameni care îi urmează modelul, rezolvând împreună multe din problemele copiilor sau ale comunității.
A fi profesor nu e doar o meserie pentru Toni, femeia mică și vioaie care zâmbește tot timpul și consideră că ceea ce face nu e prea greu.. E modul în care ea a ales să trăiască. Cu responsabilitate, cu implicare, cu pasiune. Crede că e datoria ei să țină pasul cu elevii, și nu invers, iar pentru asta învață în fiecare zi, de niște zeci de ani. Nu uită niciodată să fie curioasă și să îi molipsească și pe ei de obiceiul de a-și pune întrebări. Nu uită să construiască mereu contexte noi, cu care să le hrănească mințile tinere. Uneori le construiește din nimic, alteori cu resurse foarte puține. Vrea să învețe să cânte la chitară, ca să poată cânta cu copiii, când merge cu ei în excursie, la munte.
Un material inspirat de articolul Simonei Tache –
– https://www.simonatache.ro/2018/05/17/profa-care-a-facut-trei-facultati-ca-sa-tina-pasul-cu-elevii/
Mulțumiri pentru toate sursele noastre de informații – și o urare de La mulți ani! pentru toate doamnele care ne-au inspirat 🙂