Planuri de lecții integrative – Zece motive pentru a explora spațiul cosmic

Pentru că v-am promis că vom continua seria de idei de planuri de lecții integrative și, totodată vrem să continuăm să vă aducem la cunoștință cât mai multe oportunități și resurse oferite de ESA – Agenția Spațială Europeană (așa cum a fost și invitația de participare la cursul pentru profesorii de STEM/ ȘTIM), pentru astăzi am ales un plan de lecție din seria Spațiul, frontiera finală. La finalul acestui plan de lecție, veți găsi ca bonus și link-ul la ESA KIDS, o secțiune a site-ului agenției dedicată educației, care oferă profesorilor multe materiale educative, în mai multe limbi, inclusiv română. Și un alt link la materiale din care se pot documenta elevii voștri.

1-Cosmos-3

Top 10 motive pentru a explora spațiul cosmic

Subiecte

  • Știință

  • Tehnologia educației

  • Artele limbajului (română, engleză)

Clasele

  • 6-8

  • 9-12

Scurtă descriere

Elevii citesc zece motive pentru care oamenii explorează spațiul și încearcă că dovedească sau să contrazică validitatea acestor motive.

Obiective

Elevii practică abilitățile de a evalua validitatea și credibilitatea informației online.

Cuvinte cheie

Competența informatică, spațiu, competența mediatică

Materiale necesare

Versiunea online a Top Ten Reasons for Going Into Space* (pentru elevii care studiază limba engleză) sau versiunea tipărită (română – adăugată de noi mai jos); resurse suplimentare online sau cărți/ reviste despre spațiu și explorarea spațiului.

* http://web.archive.org/web/20030402085141/my.execpc.com/~culp/space/reasons.html

http://web.archive.org/web/20030607060723/http://my.execpc.com/~culp/space/reasons2.html (clasele 9-12)

1-Cosmos-1
Planul lecției

  • Organizează elevii în mici grupuri și pune fiecare grup să citească textul Top Ten Reasons for Going Into Space sau cel în română (vei avea nevoie de mai multe exemplare printate).

  • Cere elevilor din fiecare grup să exploreze alte resurse tipărite sau online pentru a găsi un fapt care dovedește sau contrazice fiecare din motivele din listă.

  • Invită un voluntar din fiecare grup să raporteze descoperirile grupului său în fața clasei.

  • Încurajează elevii să creeze o listă intitulată ”Top 10 motive pentru a învăța despre spațiul cosmic”.

Evaluare

Evaluează elevii în funcție de abilitatea lor de a proba sau contrazice cu acuratețe validitatea afirmațiilor găsite online.

Acest plan de lecție a fost propus de Prof. Linda Starr și publicat de Education World

https://www.educationworld.com/a_lesson/00-2/lp2244.shtml

1-Cosmos-8
Standardele naționale (SUA)

Științe
NS.5-8.1
& NS.9-12.1Știință și cercetare

Ca rezultat al activităților în clasele 5-8 sau 9-12, elevii ar trebui să dezvolte –

  • Abilitățile necesare pentru a face cercetare științifică
  • Să înțeleagă ce este cercetarea științifică

NS.9-12.6 Perspective personale și sociale

Ca rezultat al activităților în clasele 9-12, elevii ar trebui să dezvolte înțelegerea

  • Sănătății personale și a comunității
  • Creșterea populației
  • Resurse naturale
  • Calitatea mediului
  • Pericole naturale și cele cauzate de oameni / activitatea omului
  • Provocările științei și tehnologiei la nivel local, național și global

Artele limbajului

NL-ENG.K-12.3 Strategii de evaluare

Elevii aplică o largă varietate de strategii pentru a înțelege, interpreta, evalua și aprecia texte. Ei se bazează pe experiența lor anterioară, pe interacțiunile lor unii cu alții ca cititori, pe cunoștințele despre înțelesul cuvintelor și al altor texte, pe strategiile lor de identificare a cuvintelor și pe înțelegerea caracteristicilor textului (ex. corespondența sunet-text, structura propoziției, context, grafică).

NL-ENG.K-12.7 Evaluarea datelor

Elevii efectuează o cercetare a temelor și intereselor, generând idei și întrebări și punând probleme. Ei strâng, evaluează și sintetizează date dintr-o varietate de surse (ex. texte tipărite și digitale, artefacte, oameni) pentru a-și comunica descoperirile în moduri care se potrivesc scopului lor și audienței.

NL-ENG.K-12.8 Dezvoltarea abilităților de cercetare

Elevii utilizează o varietate de resurse de informare și tehnice (ex. bibliotecă, baze de date, rețele de computer, filme video) pentru a strânge și sintetiza informație și pentru a crea și comunica cunoaștere.

1-Cosmos-5

Textele de citit

* I. Top 10 motive pentru a explora spațiul cosmic (Clasele 5-8)

Motivul numărul 10
Colonizarea – Se estimează că populația Pământului va atinge în următorii 20 de ani cifra de 8 miliarde. Ar fi util un loc pentru a trăi.
Motivul numărul 9
Să plasezi un satelit-spion deasupra locului în care se desfășoară Concursul Miss Hawaii.
Motivul numărul 8
Diplomația internațională – americanii s-au dus pe Lună pentru a-i bate pe ruși, acum construiesc Stația Spațială Internațională ca un mod de a lucra cu rușii (și alte națiuni, n.n.). Imaginează-ți. În orice caz, prestigiul și relațiile internaționale sunt printre cele mai puternice motive pentru care a trebuit să explorăm spațiul.
1-Cosmos-11
Motivul numărul 7
Resursele naturale – într-o bună zi am putea fi capabili să extragem de pe Lună ”brânză verde” (referire la unele povești care spuneau că Luna e făcută din brânză verde, n.n.) și să exploatăm asteroizii, pentru minerale și minereuri.
Motivul numărul 6
Cercetarea Universului – observatoarele care orbitează în jurul Pământului, cum sunt Hubble Space Telescope, Advanced X-Ray Astrophysics Facility (AXAF), și Cosmic Background Explorer (COBE) pentru a studia stelele, galaxiile și structura Universului.**
** Vă propunem să vizionați și un material recent creat de ESO (Agenția Spațială Sudică) pe baza imaginilor realizate cu ALMA (cel mai mare complex de antene instalat până în prezent), care a reușit să surprindă imaginile unui sistem solar în formare, în jurul stelei HL Tauri.
https://www.youtube.com/watch?v=528BOGuuzik&feature=youtu.be Revolutionary ALMA Image Reveals Planetary Genesis
Motivul numărul 5
Noile companii de tehnologie (technology Spin-Offs) dezvoltate din tehnologiile create de/pentru NASA, cum sunt micile lasere compacte care au condus la crearea compact disc-urilor, uneltelor fără cordon de alimentare, celulelor solare, laptop-urilor, tabletelor și a băuturii TANG (Utilizată de astronauți).
Motivul numărul 4
Cercetarea Soarelui, Lunii și planetelor – sondele spațiale care au cules probe și au explorat adâncul spațiului pentru a studia atmosfera, compoziția și fizica altor corpuri cerești din sistemul solar.
Motivul numărul 3
Să obții un autograf de la Marvin, marțianul (personaj de desene animate, n.n.)
Motivul numărul 2
Multe aplicații care pot fi realizate numai de pe orbita Pământului, de exemplu – comunicațiile de telefonie și TV în jurul lumii, observarea și prezicerea vremii (în mod special prin GPS – sistemul global de poziționare Global Positioning System).
Motivul numărul 1
PENTRU CĂ EXISTĂ, ESTE ACOLO.

1-Cosmos-2

* II. O privire serioasă asupra explorării spațiului (Clasele 9-12)

Să ne gândim puțin mai mult la discuția despre cele Top 10 motive pentru a explora spațiul cosmic

Motivul numărul 10
Colonizarea: este o temă pe termen lung, dar sunt oameni serioși care afirmă că vom putea călători spre Marte și să transformăm acea planetă într-un spațiu locuibil pentru specia umană. Procesul se numește “tera-formare” .
Motivul numărul 9
Supraveghere pentru securitate, spionaj: Ok, poate nu ne vom deranja să plasăm un satelit de spionaj deasupra locului unde se desfășoară Concursul Hawaiian Tropics (sau poate că da?) dar primul satelit cu adevărat funcțional (nu experimental) a fost un satelit de spionaj al SUA. Acesta a fost unul din seria Corona și a devenit pentru prima dată operațional în August 1960 (în timpul ”războiului rece”, n.n.). SUA au menținut o supremație puternică a acestei tehnologii super-secrete în timpul războiului rece și a fost singurul avantaj al informațiilor de spionaj pe care l-a avut această națiune. Din moment ce SUA au ieșit învingătoare din acest război rece, nu se poate respinge importanța acestei capabilități.
1-Cosmos-10
Motivul numărul 8
Diplomația internațională: acesta vorbește de la sine. Este singurul motiv pentru care, la acea vreme (anii ’60), americanii au ajuns pe Lună.
Motivul numărul 7
Resursele naturale: acesta ar putea fi realizabil, dar există oameni care cred că vom dori să săpăm pe asteroizi și pe Lună pentru minerale. Cel mai credibil argument pentru asta este să presupunem că vom construi o uriașă structură în spațiu și că vom avea un depozit de materiale brute sau cu combustibili pentru rachete situat pe orbita Pământului.
1-Cosmos-4
Motivul numărul 6
Cercetarea Universului: acesta de asemenea vorbește de la sine. Descoperirile și observațiile făcute numai de telescopul Hubble sunt uluitoare și nu ar fi putut fi niciodată făcute de pe Pământ, din cauza efectului de obturare al atmosferei.
În fiecare zi se fac noi descoperiri, cum sunt găsirea planetelor din jurul altor stele și descoperirea structurilor din afara sistemului solar (ex. Centura Kuiper).
Motivul numărul 5
Rezultatele din tehnologie (Spin-Offs): și acesta vorbește de la sine, deși lista noilor tehnologii se continuă la nesfârșit. Aceste noi tehnologii înseamnă industrii noi, noi locuri de muncă și vieți salvate. De exemplu, dializa rinichiului, care a ținut și încă ține în viață nenumărați oameni, provine din Programul Apollo. O nouă inimă artificială provine din tehnologia utilizată la naveta spațială americană. Noi pompe de insulină pot elimina nevoia de injecții pentru diabetici, iar programele spațiale produc constant noi materiale pentru echipamentele protetice (proteze).
1-Cosmos-7
Motivul numărul 4
Cercetarea Soarelui, Lunii și planetelor: – sondele spațiale ca Marte, Magellan, sonda către Venus, acestea și altele au schimbat întreaga viziune despre sistemul solar și toate planetele. Nimic altceva nu ne-ar fi dat o privire atât de apropiată asupra planetelor și lunilor (sateliților) lor. De exemplu, nici un telescop nu ne-ar fi putut arăta vulcanii de pe lunile din interiorul inelelor lui Jupiter sau gheața de pe cel de al doilea satelit al lui Jupiter, Europa. Nimic nu ne-ar fi putut da indicii că e posibil să existe viață pe acești sateliți, în afara sondelor pe care le-am trimis.
Cu acești sateliți și cu noile și puternicele telescoape orbitale, am reașezat și am dezvoltat ceea ce era înainte o viziune simplă a sistemului solar – învățând despre mulți asteroizi și planete și despre orbitele lor complexe. Abia acum am devenit conștienți că un asteroid sau o cometă ar fi putut fi cauza dispariției dinozaurilor și ar putea fi cauza altor catastrofe sau a dispariției omenirii. Studierea sistemul nostru solar, știind ce este acolo și ce ne poate amenința și dezvoltând capacitatea de a avertiza sau evita dezastrele ar putea însemna chiar supraviețuirea speciei umane. S-ar putea ca într-o zi să ne pese foarte mult de acest motiv al explorării spațiale.
Motivul numărul 3
Autograful lui Marvin, marțianul: ei bine, poate nu asta, dar cu cât învățăm mai mult despre sistemul solar și Univers, este mai probabil că într-o bună zi vom lua contact cu forme de viață inteligentă.
1-Cosmos-6
Motivul numărul 2
Sateliții de pe orbită: Cel mai mare, în opinia mea – nu ai citi această pagină (online) dacă nu ar exista sateliții de comunicare care fac posibilă ”lumea largii rețele” – world wide web (www). Mii și mii de vieți ar fi pierdute în fiecare an în uragane dacă nu ar exista sateliții pentru prognoza vremii. Chiar și războiul din Irak s-ar fi desfășurat diferit (și nu în favoarea aliaților) dacă nu ar fi existat sateliții de poziționare. Lumea civilizată datorează mult mai multe tehnologiei de astăzi a sateliților.
Motivul numărul 1
Pentru că există/ este acolo: Acesta ar putea să pară excentric, dar nu este. Societatea care se oprește din explorare și stagnează începe să moară. Doar prin efort constant de a învăța și achiziționa cunoaștere aceasta rămâne viguroasă, strălucitoare și puternică. Faptul că noi nu știm încă ce este acolo și faptul că spațiul reprezintă limitarea noastră finală, este un motiv suficient pentru noi pentru a ne strădui să-l stăpânim. Notați că asta se poate spune și despre adâncurile oceanelor.

Bonus – link-urile promise 🙂

https://www.esa.int/kids/en/Multimedia?s522331/s523497

Virtual Solar System – o privire fascinantă în 3D a sistemului solar și fiecărei planete, oferită de National Geographic.

Mulțumim Revistei Education World pentru acest plan de lecție și tuturor autorilor de fotografii pe care le-au utilizat!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.