Tot în seria de planuri de lecție integrative, vă propunem un alt plan de lecție creat de profesoara Lorrie Jackson, un plan care are și el calitatea de a putea fi folosit la mai multe niveluri de clasă și la mai multe materii, de a dezvolta abilitățile de cercetare ale elevilor, de a le arăta modul corect de utilizare a internetului și, nu în ultimul rând, de a-i motiva să cerceteze, să rămână toată viața curioși și dornici să învețe.
Dar aceste calități sunt condiționate de modul în care profesorul utilizează această unealtă. Și cred că este esențial un lucru – să înțelegem că elevii din ziua de astăzi nu au nevoie de teorii și demonstrații finite, de-a gata, pe care să le memoreze prin simpla repetiție/ exersare. Pentru lumea care îi așteaptă în viitor este mult mai important să le arătăm în primul rând cum au fost obținute aceste cunoștințe, cum s-au creat teorii științifice, invenții, inovații, tehnologia, arta, lucrurile de care ne bucurăm astăzi – pentru ca și ei să devină în viața lor descoperitori și creatori, inventatori, inovatori, iar în al doilea rând să îi provocăm să gândească ce pot face (altfel, mai bine) cu cunoașterea, cu arta și tehnologia existentă. Din păcate, școala noastră încă se încăpățânează să vrea să dea elevilor doar cunoașterea extrasă din munca creatorilor, cercetătorilor și inventatorilor, fără să le arate prea multe din drumul obținerii și utilitatea practică a acestora. Din fericire, sunt și destul de mulți dascăli care nu respectă acest ”model” învechit. Bravo lor!
Ei bine, sperăm să fie cât mai mulți dintre voi care vor folosi astfel de planuri de lecție pentru a-i face pe copii să exploreze aceste părți ale istoriei umanității și cunoașterii, mult mai interesante și mai utile pentru formarea lor decât cunoștințele în sine, ”de-a gata”…
Subiecte
- Arte și Științe umaniste
– Istoria artelor– Arta limbajului
– Literatură
– Dans, muzică - Studii sociale
– Istorie – Istoria României, Istoria lumii - Științe, matematică, biologie, geografie etc.
-
Tehnologie informatică
Clasele
- 6 – 8 (extensii posibile pentru clasa a IV și clasele 9-10)
Scurtă descriere
Elevii utilizează resurse Internet și uneltele de desen ale programului Microsoft Word pentru a căuta răspunsurile la întrebări despre o personalitate pe care o cercetează și despre care scriu.
Obiective
Elevii vor:
- se vor sfătui și își vor organiza căutarea, utilizând o unealtă intitulată 4Teachers’ Think Tank (http://thinktank.4teachers.org/index.php3?ts=1326317596%20 – New)*
- include rezultatele acestui brainstorming ca și alte idei într-o rețea vizuală creată în Microsoft Word.
- Utiliza întrebările din acea rețea de idei pentru a-și direcționa cercetarea directă în bibliotecă și pe Internet.
Cuvinte cheie
Biografie, hartă conceptuală, cercetare, rețea vizuală
Materiale necesare
- accesul elevilor la Internet și alte resurse de informare/ bibliotecă
- accesul elevilor la computer/e echipate cu programul Microsoft Word
- accesul elevilor la o imprimantă
Planul lecției
Este timpul ca elevii de gimnaziu să învețe ce este o biografie, iar elevii arată puțin șocați? De ce să nu-i ajuți să înțeleagă cu această lecție îmbogățită de tehnologie?
Înainte de lecție, elevii trebuie să aibă o înțelegere de bază a unor caracteristici ale programului Word (Save, Print, și barele de meniu de sus) și să fie capabili să navigheze pe Internet. Lecția poate fi modificată pentru elevi mai mici, de clasa a IV-a sau mai mari, ca cei de clasa a IX-a sau a X-a și poate fi folosită la orice materie la care elevii pot scrie biografii. Acestea includ artele limbajului, științe, arte plastice, muzică, studii sociale și așa mai departe. În ultimul rând, înaintea începerii lecției, elevii trebuie să fi selectat (sau să li se atribuie) numele unei personalități despre care să scrie.
Elevii de gimnaziu au deseori dificultăți în înțelegerea sublinierilor și altor sisteme de organizare. Mulți gândesc grafic, așa că utilizarea rețelelor vizuale sau a hărților conceptuale este o modalitate grozavă de a folosi interesele și abilitățile lor.
Această lecție cere ca elevii și profesorii să utilizeze uneltele de desen ale programului Microsoft Word, care pot fi găsite în View menu (View > Toolbars > Drawing). Dacă tu sau elevii tăi nu sunteți familiarizați cu aceste unelte, cereți ajutorul unui coleg, profesor de tehnologia informaticii sau al unui elev din clasele de liceu/student.
Începeți lecția la tablă, la whiteboard, sau pe computerul profesorului și monitorul vizibil în toată clasa. Întreabă elevii ce personalitate faimoasă var vrea să întâlnească. Alege una pe care majoritatea elevilor ar vrea să o întâlnească (un star rock, un atlet, un personaj din istorie, un caracter fictiv dintr-o carte etc.) Apoi, deschide Microsoft Word și accesează bara de unelte View>Drawing. Creează un cerc în mijlocul paginii și scrie numele personalității selectate în mijlocul acelui cerc.
Apoi, întreabă-i pe elevi ce le-ar place mai mult să întrebe acea persoană. Scrie fiecare întrebare într-un cerc separat pe documentul Word început.. După ce ai scris 7-10 întrebări, utilizează unealta linie sau săgeată pentru a lega cercul principal (cu numele personalității) cu cercurile întrebărilor.
Subliniază pentru elevi că ei tocmai au realizat un brainstorming pentru a găsi întrebările de bază pentru cercetare. Explică-le că vor utiliza același proces pentru a completă însărcinarea lor de a realiza o biografie. Parcurge împreună cu elevii pașii următori: (Notă: acești pași pot fi completați la unul sau câteva computere, într-un laborator IT sau într-o clasă în care există echipamente IT 1:1 – laptop-uri/ tablete.)
-
Deschideți Microsoft Word.
-
Click View > Toolbars > Drawing.
-
Desenați un cerc în mijlocul paginii și scrieți numele personalității pe care o cercetați.
-
Scrieți întrebările pe care deja știți că vreți să le cercetați în cercuri mai mici, oriunde pe document.
E ușor ca elevii să piardă timp încercând să facă documentul să arate frumos. Cereți-le să creeze o rețea vizuală )din cercurile care conțin numele și întrebările) și să obțină aprobarea ta înainte de a adăuga culori sau alte elemente vizuale.
-
Dacă elevii au probleme în a se gândi la întrebări, apelați la 4Teachers’ Think Tank și urmați cei șase pași.* La ultimul pas, ar trebui să aibă o listă cu cel puțin patru noi întrebări pe care să le poată adăuga la rețeaua lor.
-
Când nu se mai pot gândi la alte întrebări, pot cere ca doi colegi să se uite la rețeaua lor și fiecare să le mai sugereze măcar câte o întrebare. Apoi ei adaugă aceste întrebări la rețeaua lor.
-
Fiecare elev își revizuiește munca cu profesorul.
-
Dacă mai este timp, elevii pot adăuga elemente de stil la rețeaua lor, incluzând:
-
culori (la litere, linii sau cercuri).
-
diferite forme sau elemente din biblioteca de clip art în loc de cercuri.
-
un model pentru fundal
-
La sfârșitul lecției, elevii trebuie să aibă rețele sau hărți conceptuale destul de detaliate pe care le pot utiliza pentru a începe cercetarea pentru biografia pe care vor să o scrie.
Evaluare
Elevii sunt evaluați în funcție de:
- abilitatea de a identifica diferențe și similarități.
- abilitatea de a crea Diagrama Venn cu elementele corecte – https://en.wikipedia.org/wiki/Venn_diagram
Standarde naționale corespunzătoare lecției
Artele limbajului (engleza pentru SUA)
GRADES K – 12
NL-ENG.K-12.6 Aplicarea cunoașterii
NL-ENG.K-12.8 Dezvoltarea abilităților de cercetare
NL-ENG.K-12.12 Aplicarea abilităților de limbaj
SOCIAL SCIENCES: Istorie
GRADES K – 4
NSS-USH.K-4.3 Istoria României
NSS-USH.K-4.4 Istoria oamenilor și culturilor din jurul lumii
SOCIAL SCIENCES: Istoria lumii
GRADES 5 – 12
NSS-WH.5-12.1 Începuturile societății umane
NSS-WH.5-12.2 Civilizațiile timpurii și dezvoltarea agriculturii și păstoritului
NSS-WH.5-12.3 Culturile clasice, Religiile majore și Marile imperii
NSS-WH.5-12.4 Dezvoltarea zonelor de schimb și confruntare
NSS-WH.5-12.5 Interacțiuni intensificate în cele două emisfere, 1000-1500 EN
NSS-WH.5-12.6 Expansiunea globală și confruntările, 1450-1770
NSS-WH.5-12.7 Era revoluțiilor, 1750-1914
NSS-WH.5-12.8 Secolul 20
Sursa planului de lecție – Education World – – Prof. Lorrie Jackson
– https://www.educationworld.com/a_tech/techlp/techlp052.shtml
* Cei șase pași Think-Thank
Pentru a construi Organizatorul de raport, urmați acești pași:
- Definiți subiectul. Pe cine sau ce anume cercetați? Este o persoană, un loc, un eveniment sau o filozofie?
- Selectați o temă generală care să vă direcționeze cercetarea.
- Alegeți mai multe sub-teme care să vă ajute să vă rafinați cercetarea.
- Utilizați the Random Subtopic Generator (generatorul de sub-teme aleatoare) ca să adăugați câteva la propriile voastre sub-teme.
- Decideți dacă vreți să salvați Organizatorul de raport. Dacă îl salvați, îl puteți modifica mai târziu sau îl puteți exporta în programul NoteStar.
- Uitați-vă la Organizatorul de raport și căutați informație pentru fiecare sub-temă.