Creați un Calendar al Poeziei – Planuri de lecții integrative

Dacă tot am vorbit despre învățarea integrativă, ne-am gândit că ar fi util să vă propunem și câteva exemple de planuri de lecții, care au ca punct de plecare materii diverse. Pentru început, am ales un plan de lecție propus de Education World pentru literatură. Și, ca subiect, pentru că tot suntem la începutul anului, îi puteți provoca pe elevii voștri să realizeze un Calendar al poeziei, sau de ce nu, al prozei, teatrului etc. – în funcție de subiectele pe care le aveți în curriculum în această perioadă.

1-calendar-poezie-2

Subiecte

  • Arte și Științe umaniste
    – Arta limbajului
    – Literatură
    – Arte vizuale & Tehnologie informatică

Clasele

  • 3 – 5

  • 6 – 8

  • 9 – 12

  • Nivel avansat

Scurtă descriere

Elevii cercetează, concep și creează un calendar al școlii pentru anul 2019, bazat pe lucrările unor poeți renumiți (din literatura națională sau universală, la alegerea voastră).

Obiective

Elevii vor

  • cerceta resurse tipărite și online pentru a afla despre câte cinci poeți născuți într-o anume lună a anului;

  • citit câte 1-2 poezii ale fiecăruia din cei cinci poeți; r

  • crea un calendar anual al școlii (de perete), bazat pe lucrările poeților renumiți aleși;

  • lucra împreună pentru a alege grafica și imaginile care ilustrează calendarul.

1-calendar-poezie-1

Cuvinte cheie

Poeți, lună, calendar, anotimp.

Materiale necesare

1-calendar-poezie-3

Planul lecției

Începeți lecția arătând modelul tipic de calendar de perete tematic, cu o imagine pe fiecare pagină și cu zilele lunii pe partea opusă (sau pe aceeași pagină). Dacă nu aveți la îndemână un astfel de calendar, intrați pe Calendars.com și găsiți un calendar potrivit – unul cu tema Disney sau animale, de exemplu. (dați click pe calendarul ales, apoi click pe link pentru a vedea mai multe pagini. Alegeți vederea coperții din spate pentru a arăta elevilor o pagină atât cu imagini cât și cu zilele lunii).

Explicați elevilor că ei vor urma să creeze un calendar cu tema ”Poeți renumiți”.

Această lecția va lua 4-5 ore de clasă pentru a fi completată, bazat pe programarea de mai jos.

  • Aranjați elevii în perechi sau grupuri mici și desemnați câte o lună fiecărui grup sau pereche. Puneți pe fiecare elev să găsească numele a cinci poeți care au fost născuți în luna desemnată grupului din care face parte și să înregistreze pe o bucată de hârtie data de naștere a fiecărui poet și titlurile a 1-2 poezii ale acelui poet. (Elevii ar trebui de asemenea să citească acele poezii). Pune de asemenea elevii să înregistreze pe hârtie adresa site-ului sau titlul cărții unde au găsit informația – timp de lucru 1-2 ore de literatură.

  • Cere elevilor să împărtășească cu grupul lor informația găsită, eliminând poeții care sunt în duplicat. Obiectivul este ca grupul să găsească 8-12 date de naștere unice ale unor poeți născuți în acea lună. Apoi invită fiecare elev să citească colegilor din grup poezia lui/ ei favorită. După ce ascultă poeziile, fiecare grup trebuie să decidă ce poet și ce imagine vor reprezenta luna. Explicați-le că imaginea poate fi o fotografie originală, o fotografie găsită pe internet, un desen original, un colaj tip clip-art și așa mai departe, dar obiectivul este ca imaginea să reprezinte atât luna (ca anotimp, evenimente, sărbători etc.) cât și poetul/poeții lunii sau poeziile lor. Pentru a vă asigura că elevii se gândesc cu grijă și creativ la această însărcinare, ei trebuie să ceară aprobarea profesorului pentru conceptul final – timp de lucru 1-2 ore de literatură.

  • Pune elevii să descarce zilele lunii pentru 2019 din Education World Calendar Templates și să deschidă modelul în Microsoft Word. Unul dintre elevi poate scrie în formular datele lunii și numele poeților în născuți în datele respective (schimbând formatul de cifre/litere, fundalul, bordurile sau mai multe, după cum doresc).Un alt elev poate crea grafica, utilizând ce soft și resurse artistice dorește. Apoi elevul șterge imaginea din partea de sus a formatului și inserează noua ilustrație. Dacă calendarul nu este creat pe computer, elevii pot tipări pagina de calendar și pot lipi ilustrația pe forma-model – timp de lucru 1-2 ore de literatură.

  • Expuneți toate lunile realizate astfel pentru ca întreaga clasă să le vadă. Cere elevilor să se uite la datele de naștere din fiecare lună ca și la grafica fiecărei pagini, iar apoi invită-i să voteze conceptul favorit. Combină toate lunile într-un singur calendar; utilizați grafica cu cele mai multe voturi pentru coperta calendarului.

Nu uita să expui calendarul pentru elevii din anul viitor, de asemenea. Poate vei dori să multiplici calendarul pentru ca elevii să-l ia acasă, iar tu să-l expui și în cancelarie sau în alt loc vizibil din școală.

haiku-calendar-3_grande

Evaluare

Elevii sunt evaluați în funcție de:

  • Aplicarea temelor poetice sau de anotimp ilustrate de grafica aleasă A

  • Includerea a 8-12 zile de naștere ale poeților într-un concept de imagine curat și eficient (vizibil) în calendarul zilelor lunii.

  • Abilitățile grupului, așa cum au fost observate în timpul lucrului în clasă

  • Abilitățile de management al timpului, evidențiate de completarea la timp a fiecărui pas al procesului.

Standarde naționale corespunzătoare lecției

1-calendar-poezie-5Arte vizuale
Clasele K – 4
NA-VA.K-4.1
Înțelegerea și aplicarea elementelor media, tehnicilor și a proceselor
NA-VA.K-4.6
Fac conexiunea dintre artele vizuale și alte discipline
Clasele 5 – 8
NA-VA.5-8.1
Înțelegerea și aplicarea elementelor media, tehnicilor și a proceselor
NA-VA.5-8.6
Fac conexiunea dintre artele vizuale și alte discipline
Clasele 9 – 12
NA-VA.9-12.1
Înțelegerea și aplicarea elementelor media, tehnicilor și a proceselor
NA-VA.9-12.6
Fac conexiunea dintre artele vizuale și alte discipline

Artele limbajului (engleza pentru SUA)
Clasele K – 12
NL-ENG.K-12.1
Citirea pentru perspectivă
NL-ENG.K-12.2
Citirea pentru înțelegere
NL-ENG.K-12.4
Abilități de comunicare
NL-ENG.K-12.12
Aplicarea abilităților de limbaj A

Sursa planului de lecție – Education World, autoare – Prof. Lorrie Jackson https://www.educationworld.com/a_tech/techlp/techlp027.shtml

NB – după cum puteți vedea, acest plan de lecție poate fi considerat și un plan pentru învățarea prin proiecte, deoarece este un proiect ce se desfășoară de-a lungul unei perioade mai lungi și presupune atât muncă individuală cât și colaborare în grup, cu rezultate distincte ale muncii de grup și un rezultat final comun, prezentat întregului colectiv și în mediul mai larg al școlii și familiilor.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.