O integrare lină – 5 Pași care să-i ajute pe profesori să dezvolte învățarea integrativă

Așa cum știți, membrii Consorțiului ACORD sunt susținători ai educației integrative, acel model de educație care depășește granițele artificiale ale separării cunoașterii în materii distincte, fără legătură între ele și se opune conceptului de cunoaștere de tip industrial care descrie lumea și societatea umană în modele mecaniciste. Din ce în ce mai mult, educația din multe țări ale lumii adoptă modelul educației integrative sau, altfel denumită blended learning. Pentru astăzi am ales pentru voi un articol scris în Education World de Jim Paterson, scriitor și jurnalist specializat în educație. Pentru o perioadă, Jim Paterson a lucrat și în calitate de Director al departamentului de consiliere al unei școli.

blended-learning-2

Ce este Blended Learning?

Ea combină furnizarea conținutului educativ online cu cele mai bune caracteristici ale interacțiunii în clasă și instruirii directe pentru a personaliza învățarea și a diferenția instruirea, de la elev la elev, de-a lunugl unor grupuri diverse de învățăcei.

Învățarea integrativă implică și învățarea online – dar mult mai multe.

În trecut, profesorii e posibil să fi încercat să furnizeze elevilor lor un mix (amestec) de experiențe, conducându-i în grup în afara școlii sau citindu-le cu voce tare. Ocazional, ar fi venit în clasă un vizitator. De câteva ori pe an era și o ieșire pe teren (excursie, vizită de lucru).

Dar astăzi, cu tehnologia care lasă elevii să iasă virtual din clasă și să învețe în alte noi moduri, ei ar putea să facă față unei largi categorii de abordări care le furnizează o schimbare stimulativă în cadru, în material și în modul de furnizare a lecției – toate acestea cumulându-se pentru a le da oportunități de învățare personalizată.

Michael Horn, autorul cărții Blended: Using Disruptive Innovation to Improve Schools* (Amestecat: Utilizând inovația disruptivă pentru a îmbunătăți școlile), spune că cel puțin un sfert dintre elevi experimentează acest tip de învățare amestecată, integrativă pentru o parte din ziua lor, într-o varietate de cadre și la toate nivelurile de școală. Și, spune el, nu este vorba întotdeauna de o parte a politicilor educaționale de stat sau naționale – ci este condusă de profesori și școli care văd oportunitățile și beneficiile.

* https://www.amazon.com/Blended-Disruptive-Innovation-Improve-Schools/dp/

Vedem multe lucruri care se întâmplă în domeniul literaturii și matematicii la nivelul școlii elementare, iar în licee, mulți elevi experimentează învățarea integrativă fie în cadrul cursurilor de recuperare, al cursurilor de învățare avansată sau ca parte a clasei răsturnate pe care profesorii o pun în practică,” spune el. ”Senzația mea .este că asta a fost mai mult o tendință de jos în sus venită din partea școlilor, districtelor – condusă fie de un profesor, de un director sau de un inspector.”

Și, spune el, învățarea integrativă – și în mod special învățarea online, care este o parte majoră a primei – va crește. ”Dacă încă nu a zguduit o școală, o va face curând,” spune el.

blended-learning-4

Experții spun că învățarea integrativă, amestecată, este văzută deseori ca o altă denumire pentru munca independentă online din clasă, dar Horn notează că este critic pentru aceasta să includă suportul din partea profesorilor. Ea schimbă clasele, pentru a se concentra pe noi metode de predare, pentru a răspunde nevoilor individuale ale elevilor – amestecând laolaltă uneltele și abordările variate care sunt disponibile astăzi.

În cea mai proastă variantă, este citirea unui manual și sarcini de lucru individuale de lucru bazat pe computer, de rezolvat seara sau în cadrul clasei, online, fără prea mult suport,” spune Trace Pickering, director asociat la Education Reimagined, un grup care pledează pentru abordări noi pentru predarea centrată pe elev, cum sunt învățarea integrativă și învățarea personalizată. ”În cea mai bună variantă, ea permite profesorilor să aducă în cadrul curriculum-ului și al standardelor cerute pentru predare, un grad de personalizare, interesele elevilor și ritmul propriu, utilizând o mare varietate de unelte.”

Cu toate acestea, Pickering notează că trebuie realizată cu grijă. ”Cea mai bună expresie a învățării integrative în cadrele tradiționale sunt amestecurile de arii disciplinare și proiectele comune, mai curând decât simpla schimbare a locului și ordinii învățării recomandate.”

Horn spune că acum elevii învață din ce în ce mai mult online în timp ce merg la școli tradiționale din cărămizi-și-ciment, iar elevii și profesorii s-au adaptat. Chiar în clasele mai mici elevii lucrează online și înțeleg cum să utilizeze cel mai bine aceste resurse – pentru cercetare și evaluare, de exemplu. Iar profesorii cunosc din ce în ce mai bine cum să controleze și îndrume utilizarea de către elevi a tehnologiei care, așa cum spun experții inițial, atunci când a fost introdusă, a fost o provocare.

blended-learning-1

Mult prea adesea, atunci când resursele online au devenit accesibile prima oară, profesorii nu au fost pregătiți pentru distragerile pe care tehnologia le-ar fi adus, așa că poate au devenit prea restrictivi. Acum, spun experții, profesorii au descoperit cum să adauge la repertoriul de management al clasei abilitatea de a îndruma eficient elevii atunci când ei intră online.

Horn spune că învățarea integrativă poate permite acelora care se chinuie cu o lecție să primească mai multă atenție, când altfel ei ar fi devenit frustrați și ar fi căzut într-un ciclu care i-ar fi făcut să se simtă pierduți.

Mulți elevi au nevoie doar să petreacă puțin mai mult timp asupra unui concept pentru a-l stăpâni. Dar atunci când clasa trece mai departe, elevii nu primesc materialul la nivelul lor personalizat”, spune el. “Ca rezultat, lipsurile lor îi fac să rămână din ce în ce mai mult în urmă și nu există nici o cale prin care pot recupera, deoarece fiecare nou concept se bazează pe cel dinainte. Ei încep să tragă concluzia că toate materiile – sau chiar școala – pur și simplu nu este pentru ei; ei nu vor reuși niciodată. Aceste momente se petrec de multe ori, în fiecare zi. Învățarea integrativă poate ajuta la personalizare și poate pune capăt acestui lucru.”

Horn spune de asemenea că învățarea integrativă creează elevi care sunt angajați și auto-motivați și care este mai probabil să devină persoane care învață toată viața, deși, pentru a fi eficientă ar putea cere o muncă suplimentară de pregătire a profesorului, înainte. Cu toate acestea, dacă este făcută eficient, notează Pickering, le va salva timpul mai târziu, atunci când elevii trec la etapa de muncă independentă.

blended-learning-3

Iată mai jos cinci pași care ajută profesorii să dezvolte învățarea integrativă în clasele lor.

  1. Obține informație. Află despre toate opțiunile** pentru a-ți integra clasa – și ceea ce este practic/ aplicabil în mediul tău. Cere ajutorul în școala ta sau în district/ sector (cineva probabil că face deja fiecare parte pe care speri să o implementezi) și citește materialele online despre asta.

    ** https://www.teachthought.com/learning/37-blended-learning-resources-you-can-use-tomorrow/

  2. Stabilește obiective: Gândește-te la ceea ce vrei să realizezi. O pauză față de învățarea tradițională? Să acorzi elevilor care învață mai repede puțină independență sau să-ți acorzi ție timp să-i ajuți pe elevii rămași în urmă? (Vrei să-ți conectezi mai bine materia cu viața reală sau cu interesele elevilor din acea clasă? Să-i motivezi pe elevi să învețe? – n.n.) Obiectivele tale ar trebui luate cu grijă în considerare atunci când îți planifici abordarea – și trebuie să iei în considerare și cum vei măsura dacă ei le-au atins.

  3. Pas cu pas. Dezvoltă un plan pentru modul în care amestecul de abordări și unelte va prinde formă, poate să treci de la un stadiu la altul într-un mod logic. Creează o hartă a strategiei pe termen scurt și lung. Consideră necesar să o faci pentru fiecare clasă și pentru nevoile elevilor – și să o ajustezi de câte ori este necesar.

  4. Evaluează și meșterește. Ca și cu oricare altă abordare nouă, de multe ori timpul petrecut pentru verificarea eficacității sale este cel mai valoros. Vezi dacă tu îți atingi obiectivele și roagă colegii să verifice. Dacă tu ești evaluat/ă formal, lasă-i pe cei care fac evaluarea să știe dinainte că învățarea integrativă este unul din obiectivele tale, pentru ca ei să înțeleagă ce faci tu și poate să-i ajute să evalueze asta.

  5. Pregătește-te să explici. Elevii, părinții și ceilalți din școala ta vor dori să știe de ce tu utilizezi abordări variate. Să ai pregătită o explicație bună, clară despre ceea ce faci și de ce. O astfel de ”declarație de misiune” te va ajuta să te gândești la obiectivele tale și să-ți evaluezi succesul.

Sursa: https://www.educationworld.com/teachers/smooth-blend-5-steps-help-teachers-develop-blended-learning-their-classrooms

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.