În primul rând ne face plăcere să vă oferim o urare în versuri, creată de talentata profesoară și poetă Aurelia Panait:
Anul Nou la ușă bate,
Să-l primim cum se cuvine:
Îmbrăcați în bunătate,
Și cu pace în cămine.
Să-l rugăm să zăbovească,
Să ne șteargă de pe frunte
Colbul grijilor mărunte,
Visele să le-înnoiască.
Tuturor să ne ofere
Ce ne e de folosință:
Minte trează și putere,
Libertate și credință.
Și să nu-l lăsăm să plece,
Chiar de vine cu grăbire,
Fără să ne dea iubire,
Căci iubirea nu se trece.
Calendarul se-înnoiește,
Anul vechi în cer se-anină.
Anul Nou care sosește
Să ne scalde în lumină!
La anul și la mulți ani!
Și, pentru că Aurelia spune ceva și despre înnoirea viselor pentru anul ce tocmai a început, vă povestim și noi că, așa cum o facem de mai mulți ani, ne pregătim de zor exercițiile de planificare pentru Cel mai bun an. Pentru că vrem ca (și) acest an 2019 să fie un an de succes pentru noi, personal, pentru organizațiile noastre din Consorțiul ACORD și cele cu care am început să colaborăm în anul care a trecut și, de ce nu, și pentru voi, cititorii noștri de la CREER. Am început mai demult cu aceste exerciții personale propuse de Jinny Ditzler, autoarea cărții Cel mai bun an, pentru că am constatat că este extrem de util să știi cum să-ți programezi succesul, chiar dacă nu ești om de afaceri și e vorba doar de atingerea unor obiective personale sau profesionale. Am continuat apoi alături de tinerii cu care am lucrat la Revista Generați@ XX1, învățându-i și pe ei cum să se pregătească, să-și stabilească obiectivele anuale și apoi am transformat în scurt timp exercițiul personal într-un exercițiu de programare pentru organizații. Între timp am aflat și care e baza științifică a nevoii de programare și de creere a unor obiceiuri și rutine care să te ajute la luarea deciziilor și la punerea lor în practică. Ca să menționăm doar ultimele ”achiziții”, chiar toamna trecută am participat la o conferință internațională la care un cercetător român în domeniul neuro-științelor, profesor la Universitatea din Miami ne-a spus lucruri extrem de interesante despre bazele neurologice și procesele biochimice care influențează capacitatea de control și decizie a creierului, și am urmărit o serie de filme despre cum poți avea succes în schimbarea dietei, conștientizând că nu ne putem baza doar pe capacitatea noastră de decizie, care este, ca orice resursă, limitată și zilnic pusă la grea încercare/ suprasolicitată de societatea în care trăim și modul nostru de viață – lucruri bune de știut și pentru educatori.
Deci, pe parcursul lunii Ianuarie vom oferi partenerilor noștri cursul și instrumentele cu care pot parcurge acest exercițiu dar, în acest an, ne-am propus să încercăm să adaptăm exercițiul Cel mai bun an și la situația unui învățător sau profesor care își dorește să-și programeze temeinic succesul pentru un semestru sau chiar un an întreg.
Așa că acum lucrăm la asta și căutăm instrumente pe care le putem adapta pentru voi.
Câteva sfaturi bune puteți găsi și în acest articol publicat de noi mai demult – https://creeracord.com/2017/07/10/7-lucruri-pe-care-un-profesor-ar-trebui-sa-le-faca-inainte-de-ora-7-am/
Dar acum vrem să lucrăm mai temeinic la asta și, cu siguranță, vom avea nevoie și de ajutorul vostru, mai ales la stabilirea categoriilor de valori și obiective. Credem că ar fi util să organizăm un living-lab pentru asta și așteptăm mail-uri (rodica_barbuta@yahoo.com) de la cei care doresc să lucreze alături de noi – în primul rând pentru a-i invita să participe la cursul obișnuit, ca să înțeleagă procesul de lucru, pentru ca apoi să lucreze alături de noi în living-lab la transformarea lui într-un exercițiu special adresat cadrelor didactice.
Ca să vă introducem puțin în acest exercițiu, vă prezentăm pe scurt, pașii pe care trebuie să-i parcurgă cei care doresc să facă exercițiul de planificare Cel mai bun an:
1. Recapitularea, recunoașterea și aprecierea realizărilor din anul anterior
2. Analizarea celor mai mari ne-realizări, lucrurilor care ne-au dezamăgit din anul anterior
3. Recapitularea lecțiilor pe care le-am învățat
4. Recunoașterea propriilor auto-limitări
5. Stabilirea/ reconsiderarea setului de valori personale/ profesionale pentru noul an
6. Stabilirea rolurilor (cele mai importante 8 roluri) care vor fi prioritare în noul an
7. Stabilirea celui mai important rol
8. Stabilirea obiectivelor pentru noul an
9. Stabilirea priorităților între aceste obiectivele
V-am prezentat acești pași pentru că, până lucrăm noi la varianta adaptată, voi puteți realiza deja primul pas – recapitularea, recunoașterea și aprecierea realizărilor voastre din 2018. E bine să învățăm să începem noul an având în minte în primul rând ce am realizat, lucrurile care ne aduc bucurie și ne încarcă cu energie.
Pentru cei care vor să profite de timpul liber din vacanță, vă propunem pentru Pasul 2, un instrument de auto-analiză* creat de echipa Proiectului Zero de la Harvard – cei care au propus și promovat cu succes introducerea în școli a unei culturi a gândirii** încă de la cele mai fragede vârste. Pentru că prima competență din cele 8 de bază – competența de a învăța, nu se poate separa de dezvoltarea gândirii, mai ales a formelor de gândire de ordin superior (nivel la care regăsim și gândirea critică, atât de cerută astăzi elevilor, studenților, absolvenților).
Sperăm ca această recapitulare a realizărilor și auto-analiză să vă fie de folos. Spor!
Și un An 2019 plin de bucurii și succese!
* fisa-auto-evaluare-cultura-gandirii
** Articolele din seria ”Să faci gândirea vizibilă” (publicate în 2016) – https://creeracord.com/2016/05/17/sa-faci-gandirea-vizibila-despachetarea-gandirii-1/