7 lucruri pe care un profesor ar trebui să le facă înainte de ora 7 AM

Pentru cei care nu au reușit / nu au putut să se înscrie la cursul organizat vara aceasta în cadrul 40 Hours Teachers Club, iată mai jos sfaturile lui A.J.Juliani (care este unul din formatorii acestui curs) și link-ul la un curs video gratuit cu Angela Watson, trainerul principal și inițiatoarea clubului. Enjoy!

Planificare-9

Ca profesori, viața noastră este ocupată.

Nu este acel fel de ocupare când trebuie să fugi de la o activitate la următoarea activitate. Este acel gen de ocupare când tu nu poți să dormi pentru că mintea ta aleargă.

Fie că tu pregătești planurile de lecție pentru clasa a treia în fiecare zi, sau dezvolți evfaluări pentru trei clase diferite și 140 de elevi de gimnaziu, sau te întrebi sum să-i miști pe elevii tăi de liceu într-o poziție în care ei să aibă succes după ce absolvă – profesorii muncesc extrem de greu, deseori până la exagerare.

În această lume haotică a predării și învățării, noi facem sacrificii în fiecare zi.

Cel mai adesea suntem lipsiți de somn, secați de energie, ne lipsește timpul pentru propriile familii și spațiul mental care nu poate fi eliberat pentru că este legat de preocupările legate de munca de a-i angaja pe copiii din fața noastră toată ziua.

Ar trebui să existe o cale (diferit-) mai bună.

Așa cum a spus Benjamin Hardy* – Dacă tu nu extragi în mod voit în fiecare zi, un timp pentru progres și îmbunătățire – fără nici o îndoială timpul tău va fi pierdut în neantul vieților voastre aglomerate. Înainte de a-ți da seama vei fi bătrân și sleit – întrebându-te unde a dispărut tot acel timp.

* http://www.success.com/profile/benjamin-p-hardy

Acest articol este despre a-i aduce pe profesori înapoi la elementele de bază în fiecare zi. Este o reamintire (și poate un mic șut în fund) de a face în fiecare zi lucrurile importante mai întâi și să te ocupi de lucrurile ne-esențiale doar dacă ai destul timp.

Ca profesori, timpul nostru este o resursă prețioasă, dar mult prea des îmi văd colegii lucrând 80-90 de ore pe săptămână.

Și eu am căzut în aceeași capcană. Fie că notam eseuri până la ora 1 dimineața, asta întâmplându-se noapte după noapte, sau dezvoltam lecții și proiecte care mi-ar fi provocat și angajat elevii – am petrecut ani la limita epuizării.

Acesta este unul din principalele motive pentru care profesorii părăsesc această meserie. Ne epuizăm. Ne pierdem concentrarea asupra acelui ”DE CE” lucrând atât de din greu asupra lui ”CUM”, zi după zi.

Când am început să-mi dezvolt aceste șapte obiceiuri din rutina mea zilnică, asta mi-a transformat predarea și a insuflat o nouă viață în cariera mea ,care se veștejea încet pentru că nu mai aveam timp pentru familie și prieteni – iar elevii mei nu primeau cea mai bună versiune a mea în fiecare zi.

Iată care sunt cele șapte lucruri pe care le poți face în fiecare zi înainte de a te îndrepta spre muncă, lucruri care îți vor lansa ziua și îți vor salva ore din timp în fiecare săptămână, în rolul tău de profesor.

Planificare-1

1. Prioritizează cu o seară înainte (elimină deciziile de dimineață)

Ai remarcat vreodată că Președintele Obama purta întotdeauna un costum negru cu gri? N-am remarcat asta niciodată până nu am citit un studiu despre oboseala deciziei. Oboseala deciziei este lipsă de productivitate cauzată de un număr în creștere de alegeri pe care le facem în fiecare zi.

Obama a spus într-un interviu în Vanity Fair: Vei vedea că eu port doar costume gri sau albastre. Încerc să reduc deciziile. Nu vreau să iau decizii despre ce mănânc sau port. Am mult prea multe alte decizii de luat..”

Planificare-5Actul de a elimina decizii și alegeri nu începe în dimineața zilei tale. Începe dinainte. Dacă te trezești și trebuie să decizi ce mănânci, dacă îți vei face gimnastica, ce ai putea citi și ce sarcini ai putea completa – ei bine vei fi pe cale de a avea o zi neproductivă ca profesor.

Ziua președintelui începe de fapt cu noaptea dinainte,” scrie Michael Lewis în Vanity Fair. “Când el se trezește la ora șapte, el deja se apucă de lucru.

Ia o sugestie de la președinte (și alți oameni de succes) care își prioritizează sarcinile și alegerile cu o seară înainte.

Fă o simplă listă de cum îți vei petrece timpul în dimineața următoare și prioritizează care sunt sarcinile mai importante și urgente. Asta o să-ți lase un sentiment de calm și ordine iar tu te vei îndrepta spre un somn de noapte bun.

Planificare-8
2. Dormi (mai bine)

Vorbind despre somn. Este important.

Știu, dacă ești ca mine, probabil că te gândești că ai putea dormi 5-6 ore pe noapte.

Cu toate acestea, toate cercetările mi-au dovedit că eu (și tu) greșim când vine vorba de asta.

Într-unul din articolele sale, Hardy menționează beneficiile somnului, dovedite de un mare număr de studii:

  • Memorie crescută

  • Viață mai lungă

  • Descreșterea inflamațiilor

  • Creativitate crescută

  • Atenție și concentrare crescute

  • Descreșterea grăsimii și creșterea masei musculare când facem exerciții fizice

  • Stres mai scăzut

  • Descreșterea dependenței de stimulente cum sunt cafeina

  • Descreșterea riscului de a face accidente

  • Descreșterea riscului de depresie

  • Și mult, mult mai multe.. puteți cerceta pe Google

Prioritizarea vă va ajuta să adormiți repede, dar în mod corect, oamenii au nevoie de 7-9 ore de somn pe noapte. Te-ai putea gândi că îți va lipsi timpul să-ți faci treaba din seara dinainte (cum erai obișnuit), dar dacă urmezi acești pași, vei avea mai multă energie și claritate dimineața ca să-ți termini treburile, decât în seara dinainte (când tu te lupți literal cu oboseala deciziilor).

Planificare-6

3. Activitate fizică

Deși ăsta este lucrul cel mai greu de îndeplinit pentru mine dimineața, este una din cele mai importante piese ale acestui puzzle.

Atunci când facem exerciții și activitate fizică, asta ne trezește corpul, sistemul imunitar și mințile noastre.

De asemenea permite creierului nostru să proceseze la un nivel mai profund sarcinile și problemele pe care le avem de rezolvat în timpul zilei. (Poate acum veți înțelege și de ce, când le dăm copiilor probleme mai dificile de rezolvat, ei simt instinctiv nevoia să se miște, spre disperarea profesorilor care vor ca ei să stea cuminți în bănci… n.n.)

Să facă un fel de activitate fizică trebuie să fie o prioritate pentru orice profesor. Suntem cu toții ”pe scenă” toată ziua, lucrând cu elevii, cu colegii, cu directorii, cu părinții. Energia noastră este legată de bunăstarea fizică și punând un exercițiu fizic (chiar un scurt mers pe jos) ca rutină în fiecare dimineață va alimenta corpul și mintea ta pentru restul zilei.

Planificare-1
4. Evitarea (fă întâi ce este greu)

În spatele oricărei evitări este o temere sau anxietate – câteodată rațională, câteodată nu. Fără frică, nu există evitare. Dar să fugim de frică nu este important – important este să o înfruntăm.” – spune Julien Smith în The Flinch

Fii cinstit. Dăm la o parte sarcinile grele, alegându-le pe cele ușoare. De asta suntem atât de buni la scris email-uri.

Să scrii un email e ușor (ei bine, majoritatea email-urilor). Suntem obișnuiți cu asta, nu ne ia cine știe cât timp și deseori e necesar să facem asta de câteva ori pe zi.

Cu toate acestea, când trebuie să notez un maldăr de 150 de eseuri – înclinația mea naturală este să amân.

Iată câteva lucruri pe care le-am făcut ca să amân:

  • Citit și scris email-uri

  • Citit povești din ziare și privit video-uri online

  • Verificarea site-urilor de social media

  • Vorbit / flecărit cu prietenii și colegii

  • Și lista continuă..

De fapt, evitând și ne-completând sarcinile cele mai dificile întâi, deseori am dat deoparte TOATE sarcinile.

Cumva m-am convins pe mine că, dacă voi începe cu sarcinile mai ușoare un ”efect de bulgăre de zăpadă” mă va propulsa într-o stare de extremă productivitate.

Ca profesor, asta nu e cazul. Rezolvă cele mai dificile sarcini mai întâi și privește la cât de mult timp de topește din încărcarea cu sarcini săptămânală. Dacă faci asta în fiecare zi vei începe să elimini și frica de aceste sarcini și să realizezi mai mult în 30 de minute decât ce înainte îți luase peste trei ore să faci.

Planificare-3

5. Citește sau scrie pentru a ieși din ”balonul de săpun”

După ce ți-ai completat cea mai grea sarcină a zilei, acordă-ți timp să reflectezi și/sau să înveți.

Scriu 1000 de cuvinte în fiecare dimineață. Dar nu așa am început.

Am început scriind 100 de cuvinte, apoi 250, apoi 500 și continuă să crească.

Am pierdut unele zile? Mda, mai ales când completarea celei mai grele sarcini ia o groază de timp.

Cu toate acestea, îmi fac întotdeauna timp să scriu și/sau să citesc pentru a ieși afară din ”bulă”. Putem să ne blocăm în drumul nostru și în credințele noastre atunci când suntem înconjurați de aceeași oameni, în aceeași slujbă, făcând aceleași însărcinări în fiecare zi. Scriind și citind te scoate afară din bula obișnuinței și te expune la nou, la mai bine, la perspective diferite.

Planificare-4

6. Profită de deplasarea ta (ascultă și învață)

Poate tu nu ai suficient timp dimineața să scrii și să citești după ce faci primul lucru de pe listă. Am fost în această ”barcă” când am avut 50 de minute de mers până la serviciu în fiecare zi, la fostul meu serviciu.

Am intrat în aceasta gândindu-mă că drumul va fi o pierdere de timp. Și pentru primele două luni, am avut dreptate. A fost o pierdere de timp.

Până când am început să profit de acest timp în fiecare zi. Am început să download-ez interviuri și cărți audio. De atunci, diminețile mele au fost petrecute fiind inspirat, înălțat și informat de interviuri și cărți.

Alegerea e a ta. Fie că ai 15 sau 50 de minute, acum poți profita de deplasarea ta pentru a asculta și învăța în mașină sau metrou.

Planificare-2
7. Planifică pentru o săptămână; Reglează pentru fiecare zi

Când ajungi la școală sunt multe lucruri de făcut și multe surse de distragere. Sunt prieteni și colegi cu care să vorbești. Trebuie să-ți pregătești ora pentru ziua respectivă.

Ai putea să te pregătești mult pentru acest ultim minut. Am făcut asta ani de zile. Aș putea să fac copii, să postez însărcinări online sau să scriu obiectivele pe tablă etc.

Apoi am început să planific fiecare semestru și fiecare săptămână împreună cu un coleg. Asta mi-a transformat viața de profesor.

La sfârșitul fiecărei săptămâni ne uitam la ce fusese planificat pentru fiecare săptămână și planificam pentru fiecare zi. Era atât de specific cât era nevoie (în funcție de subiect, material și tip de activități) dar întotdeauna ne permitea unele ajustări/ schimbări, dacă era nevoie să le facem.

Când ai întreaga săptămână planificată (mai bine decât să planifici totul în dimineața dinainte) este ușor să intri în ritm în momentul în care ajungi la școală.

Acum, singurul lucru de care trebuie să te îngrijorezi la începutul zilei este să ajustezi lecția în funcție de cum s-au descurcat elevii tăi în ziua dinainte sau în funcție de alți factori care apar.

Totul aici este în esență simplu: Dă greș în planificare și te planifici pentru eșec.

Planificare-10

Cum să faci mai puține lucruri mai bine

Ca profesori trebuie să fim incredibil de raționali în legătură cu ce vom face în fiecare zi și în fiecare oră a timpului nostru. Mult prea des ne găsim prinși în pădure (hățiș), petrecându-ne timpul cu tot felul de lucruri care nu au un impact direct asupra elevilor noștri și ne răpesc toată energia mentală.

Nu există nimeni în lume mai bun ca Angela Watson care să-i ajute pe profesori să rezolve această problemă. Ea a creat Clubul Profesorilor cu 40 de ore de muncă pe săptămână (40 Hour Teacher Workweek Club) pentru a-i ajuta pe profesorii din întreaga lume să ”radă ore din săptămâna de lucru și să devină obiectivi și eficienți cu timpul lor. Sute de profesori au reușit în ultimii doi ani și clubul a înregistrat o altă serie pentru vara aceasta.

Dacă vrei să auzi mai multe de la Angela, are un training video gratuit fantastic intitulat ”Cum să faci lucruri mai puține mai bine: Inovativ cu Intențiepentru care poți semna aici:

http://ajjuliani.com/40webinar

Sursa: https://medium.com/@ajjuliani/7-things-every-teacher-should-do-before-7-a-m-c1d2b55953d1

One thought on “7 lucruri pe care un profesor ar trebui să le facă înainte de ora 7 AM

  1. Pingback: La început de an 2019 | Centrul de Resurse pentru Eco-bio Educație, Reziliență și Sustenabilitate

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.