10 Strategii testate de profesori pentru a-i angaja pe cei care șovăie la scris (3)

Și, ultima parte a articolului cu strategii de încurajare a scriitorilor șovăielnici, împreună cu urările noastre pentru Un An 2019 cât mai semnificativ și fericit pentru voi toți!

10-strategii-scriere-14

#8: Integrează scrierea în proiecte mai mari

Acum zece ani, m-am întâlnit cu consiliera mea și am discutat despre cum am preda textul funcțional. Profesorul nostru de educație specială a ascultat discuția și, la final, a spus, ”Ce ar fi dacă am face un proiect de creativitate practică (maker projects)?”

Nu ar trebui să-și petreacă timpul scriind?” a întrebat un alt profesor.

Dar, dacă fac un proiect de creativitate practică timp de 30 de minute, ar putea scrie apoi instrucțiunile despre cum să folosești ceea ce au creat.” Ea avea dreptate. Ceea ce începea ca un simplu proiect de creativitate practică se metamorfoza într-un proiect mi larg stil Shark Tank, cu elevii lucrând prin intermediul procesului de gândire conceptuală**, pentru a face cercetare, creare de idei, construcție și, la final să creeze un plan și un website explicând produsul lor (funcționarea) și convingând oamenii să-l folosească. Noi chiar le-am predat și o lecție despre conceptul de copywriting (creare de scenarii)***.

** http://www.spencerauthor.com/design-thinking/Să începi cu gândirea conceptuală în educație

http://www.spencerauthor.com/should-students-learn-how-to-write-copy/De ce elevii ar trebui să învețe să creeze scenarii (copywriting)

Acesta a fost un mare moment de Aha! Pentru mine. Dacă aș dori să-i inspir pe scriitorii șovăielnici, ar trebui să integrez scrierea în proiecte. Câteodată elevii creează proiecte media, cum ar fi documentare sau înregistrări audio (interviuri – podcasts). Cu alte ocazii, ei fac proiecte de creativitate practică. Sau ar putea face un scurt proiect tip Wonder Day (Ziua întrebărilor, minunărilor) (#1).

#1 http://www.spencerauthor.com/wonder-week/Utilizând o săptămână a minunării pentru a aprinde dorința de cercetarea a elevilor.

https://www.youtube.com/watch?v=KFchAaq2uBUWonder Day Project

10-strategii-scriere-10Indiferent dacă scrii bine sau nu, scrie cu curaj!

#9: Învață-i pe elevii strategiile de deblocare

Câteodată elevii sunt scriitori șovăielnici pentru că nu știu ce să facă atunci când se blochează. Aici este locul în care puteți introduce strategiile care îi ajută pe elevi să se deblocheze. Am văzut scriitori care utilizau acest truc (#2) care pare prostesc.

#2 https://thewritepractice.com/writing-exercise-unstuck/Acest exercițiu de scriere care te va debloca de fiecare dată

Alții utilizează o ”pauză pentru creier” sau activități de gândire divergentă pentru a lua o pauză și a se întoarce înapoi la scris. Sunt și alții care se forțează să scrie spunând, ”Nu trebuie ca ceea ce scriu să fie bun deoarece o să-l rafinez mai târziu prin corecturi.”

Tehnica mea de clasă favorită a fost Tehnica Pixar, unde ei generează o listă de idei și recunosc că cea mai bună idee ar putea fi în acea listă.

#3 https://io9.gizmodo.com/5916970/the-22-rules-of-storytelling-according-to-pixarCele 22 de reguli are compunerii de povestiri, propuse de Pixar

10-strategii-scriere-11
#10: Împărtășește cu ei călătoria ta spre scriere

Este mai probabil ca elevii tăi să se îndrăgostească de scris atunci când sunt partea a unie culturi unde oamenilor le place să scrie. Asta începe cu tine, ca profesor. Când le împărtășești pasiunea, povestirile tale, exemplele tale, zbaterile tale, elevii realizează că scrierea este o abilitate pentru întreaga viață. Vorbim deseori despre utilizarea în scriere a textelor unui mentor. Cu toate acestea, există o valoare atunci când ai un mentor în viața reală, în clasă, inspirând elevii să se vadă pe ei înșiși ca scriitori și autori.

Sursa: http://www.spencerauthor.com/reluctant-writers/

felicitare anul nou revelion 2018

***Bonus

Ce să faci când vrei să scrii dar nu poți

Pentru mine, unul din cele mai proaste sentimente din lume este dorința de a scrie. Serios.

Puține sunt lucrurile la fel de dureroase ca a vrea să pui pe pagină cuvinte care schimbă, cuvinte pline de semnificație și frumusețe. Dorința continuă să crească dar, dintr-un motiv oarecare, mâinile tale refuză să scrie ceva. Mintea ta nu poate formula propoziții. Totul este pur și simplu blocat.

Dorința este acolo, dar tu nu poți să scrii. Ce faci tu când vrei să scrii dar nu poți?

Când ești blocat, utilizează acest exercițiu de scriere

Ce ar fi să te oprești din încercarea de a scrie propoziții perfecte? Ce ar fi să te oprești din a scrie propoziții care au vreun sens?

Ce ar fi dacă tu ai scrie prostioare?

Iată ce înțeleg eu prin asta:

Sunt mai puternic decât problema care frământă recentul puseu de creștere a tricourilor verzi despre care discută băieții. Sunt mai puternic decât acea lama norocoasă producând celor care tund capre și beau lapte de marcă în brațele părinților pe când duc femeilor boluri umplute ceai acai de agave. Sunt mai puternic decât bărbile hipsterilor.”

Completează prostioara. Cu toate acestea, chiar dacă nu are absolut nici un sens, pentru mine se simte cumva personal. semnificativ, ca și cum ceva din subconștientul meu a fost eliberat în aceste fraze fără sens pe care le-am înșirat împreună la întâmplare.

SUCCES!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.