Artele au un rol tot mai important în educația Secolului 21

Pentru noi, cei din Consorțiul ACORD, afirmația din titlu reprezintă ceva firesc pentru că știm cu toții că artele au rol deosebit de important în dezvoltarea integrală, sănătoasă și în manifestarea ființei umane, în dezvoltarea comunităților și a umanității, ca întreg, și este unul din punctele asupra căruia am căzut cu toții imediat de acord.

Pentru membrii Fundației MATCA-2000 a fost de la bun început o misiune – creșterea rolului artelor și culturii în dezvoltarea tinerei generații și în comunitate. Și această misiune s-a împlinit în cei peste 20 de ani de activitate prin multiple proiecte care au împletit artele cu educația, de la taberele dedicate copiilor cu nevoi educative speciale și alte proiecte de educație nonformală, integrarea copiilor cu talente multiple sau dizabilități prin muzică, dans, arte plastice și terapie prin teatru, la promovarea protocoalelor didactice de muz-pedagogie (predarea diferitelor materii – limbi străine, matematic, geografie etc. – cu ajutorul muzicii) alături de parteneri din Italia și România, a intervențiilor muzicale și muzicoterapiei alături de parteneri din Franța și Anglia, prin studii și comunicări științifice despre rolul muzicii în educația de performanță.

Din nefericire, deși rezultatele benefice ale proiectelor (ale noastre, ale partenerilor români și străini) și rezultatele bune ale sistemelor de educație unde artele sunt considerate materii de bază și nu sunt predate doar teoretic ci mai mult aplicativ și integrativm precum și rezultatele cercetărilor științifice susțin ideea eficienței utilizării artelor în educație, nu există decât puține țări din lume care susțin financiar și prin structura curriculară aceste materii, considerate (și) la noi în România ”dexterități”, ”cenușăresele” sistemului de educație.

Dar există și țări unde această greșeală începe să fie recunoscută și reparată – prin programe speciale și linii de finanțare dedicate – cum se întâmplă chiar acum în SUA, unde în ultimii ani, datorită tăierilor drastice din bugetele acordate educației, artele fuseseră aproape eliminate – așa cum veți vedea în articolul de mai jos, propus de revista Education on Dive (Declinul educației).

Arts-education-4

Deși diferite regiuni și școli continuă să taie orele de arte, apar din ce în ce mai multe dovezi despre abilitățile cheie pe care artele le dezvoltă. Educația artistică a fost în declin pentru câțiva ani, deoarece concentrarea s-a mutat pe subiectele mai tehnice. Dezvoltarea tehnologiei computerelor a tras spre abilitățile dezvoltate în mod tradițional de orele de matematică și științe, iar bugetele nimicitoare au influențat și mai mult școlile să taie sau să elimine orele de arte.

Dar astăzi, unele regiuni și decidenți în politici publice încearcă să schimbe acest curs, pe măsură ce cresc dovezile că multe dintre abilitățile prețuite în economia curentă sunt cel mai bine dezvoltate în orele de arte. Aceste eforturi primesc un oarecare suport în SUA din partea instituțiilor federale și vor primi și mai mult dacă Congresul SUA va aproba re-autorizarea actului ”Nici un copil lăsat în urmă” (No Child Left Behind)

În această vară, Casa Albă a extins un program numit the Turnaround Arts Initiative*, care susține educația artistică în cele mai sărace școli din America. Varianta recentă a Senatului pentru No Child Left Behind**, rescrisă într-o conferință recentă conține prevederi care mențin artele ca subiecte principale în educație, făcând artele eligibile pentru granturile și suportul de stat (federal). De asemenea stabilește inițiative noi în domeniul artelor și literaturii.

* https://www.ewa.org/blog-educated-reporter/white-house-school-arts-program-expands-dc-new-yorkProgramul Casei Albe pentru Arta în școli se extinde în D.C., New York

** https://blog.americansforthearts.org/2015/07/06/esea-reauthorization-%E2%80%93-the-senate-takes-actionCe este prevăzut în legea Senatului pentru Educația prin arte?

Arts-education-1

Potrivit organizației Americans for the Arts***, Legea re-scrisă de Senat include 11 prevederi separate favorabile artelor. (Versiunea Casei Albe a fost mai puțin favorabilă, înlăturând artele din nomenclatorul subiectelor principale și reducând unele fonduri.)

*** https://blog.americansforthearts.org/2015/02/26/us-house-votes-impacting-arts-educationsuntem îngrijorați că o reducere a susținerii federale pentru arte, ca element esențial pentru o educație completă este în detrimentul rezolvării inechităților care există în prezent în educație”.

Dar există de asemenea dovezi că școlile și regiunile ar trebui să facă din arte chiar o mai mare parte a curriculum-ului pe care îl au. Studii multiple au descoperit că educația artistică, de la pictură la muzică, poate îmbunătăți abilitățile cognitive ale elevilor și furnizează acea priză (atracție) pozitivă care deseori lipsește din școli.

De exemplu, o cercetare publicată toamna trecută (#1) în the Journal of Neuroscience demonstrează că, la elevii care beneficiază de mai mult de un an de formare în arte se constată o creștere a sistemelor neuronale care susțin dezvoltarea limbajului. Într-un articol scris pentru Education Week (#2) cercetătorul Jay P. Greene și colegii săi au descris detaliat variatele beneficii pe care le-au cuantificat atunci când au cercetat modul în care experiențele artistice afectează elevii. Rezultatele: cresc empatia și toleranța, capacitatea de observație și abilitățile de gândire critică.

Experiențele artistice dezvoltă gândirea critică, învățându-i pe elevi să acorde mai mult timp pentru a fi mai grijulii și să gândească mai mult despre modul în care ei observă lumea”, scriu acești cercetători.

#1 – http://www.jneurosci.org/content/34/36/11913.shortProgramele de dezvoltare muzicală îmbunătățesc codificarea neuronală a vorbirii la copiii cu risc

#2 https://www.edweek.org/ew/articles/2014/12/03/13greene.h34.htmlEducația artistică contează: Noi știm, am măsurat-o.

steam-project

Mai mult, într-un articol intitulat Împletirea artelor cu STEM are ca beneficiu elevi mai creativi din aceeași revistă, Education on dive, sunt subliniate necesitatea acordării unei mai mari atenții orelor din domeniul STEM (matematică, științe, tehnologie și inginerie) dar și beneficiile introducerii artelor în orele din acest domeniu:

În timp ce unii ar putea vedea subiectele din domeniul STEM ca fiind unele exacte, aceste domenii se bazează de asemenea pe creativitate pentru a împinge limitele, pentru a dezvolta produse inovative și pentru a face noi descoperi. Fără experimentare, fără gândirea abstractă și creativă – toate abilități inerente în educația artistică – astronauții nu ar fi ajuns pe orbita Pământului și mai departe, oamenii de știință nu ar fi descoperit uraniul și inventatorii nu ar fi putut testa mașini care se conduc singure.

Întrucât aducerea unor abordări mai creative în subiectele științifice este considerată ca fiind atât de crucială, unele programe de educare a profesorilor dezvoltă cursuri care vor pregăti mai bine profesorii să încurajeze aceste abilități în clasele lor, prezente sau viitoare. Universitatea din sudul statului Maine, de exemplu, are un curs intitulat ”Gândirea creativă în Educația STEM” (#3), care ajută educatorii să fie mai bine echipați pentru a integra gândirea creativă în orele de STEM.

Arts-education-5

Abordările STEAM (știință, tehnologie, inginerie, artă, matematică) vă pot ajuta să faceți cursurile STEM chiar mai ”apetisante”, mai abordabile pentru elevii care cred că nu au abilități pentru științe, notează National AfterSchool Association. La urma urmei, provocarea pentru creatorii de curriculum este nu numai să-i ajute pe elevi să atingă standardele, dar și să facă subiectele accesibile și angajante pentru elevi, astfel încât ei să dezvolte uneltele și cunoașterea de care vor avea nevoie, dar și să găsească, sau să modeleze un loc pentru ei înșiși în lumea largă.

#3 https://www.eschoolnews.com/2018/11/19/dont-forget-about-the-a-in-steam/Nu uitați despre A(rte) în STEM! (Don’t forget about the A in STEAM!)

Iar artele pot furniza și o oportunitate unică pentru învățarea independentă a elevilor. Un raport de anul trecut al Fundației Wallace (#4) a detaliat un număr de moduri prin care educatorii îi pot încuraja pe elevi să-și urmărească interesele creative. Autorii au subliniat că tehnologia și natura generativă a Internet-ului furnizează elevilor ample oportunități de a explora independent; școlile pot hrăni aceste tendințe prin utilizarea creativă a acestor instrumente și pentru evaluările bazate pe un portofoliu de proiecte creative.

#4 https://www.wallacefoundation.org/knowledge-center/pages/executive-summary-new-opportunities-for-interest-driven-arts-learning.aspxNoi oportunități pentru învățarea bazată pe interese și arte în Era digitală.

Sursa: https://www.educationdive.com/news/the-arts-find-a-role-in-21st-century-education/403595/

One thought on “Artele au un rol tot mai important în educația Secolului 21

  1. Pingback: Activitățile artistice ”extra” ridică notele elevilor la scriere – și le sporește compasiunea, a descoperit un nou mare studiu | Centrul de Resurse pentru Eco-bio Educație, Reziliență și Sustenabilitate

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.