În tot cursul anului trecut am văzut postări pline de îngrijorare privind creșterea fenomenului de hărțuire în școli; chiar recent am citit o știre cutremurătoare despre sinuciderea unui elev bun, chiar înainte de BAC. Și asta nu se întâmplă doar la noi, ci pretutindeni în lume – fenomenul de bullying a căpătat o nedorită amploare, iar părinții, profesorii și experții caută soluții pentru combaterea lui. Ei bine, pe lângă alte soluții despre care v-am povestit în articolele anterioare, ce spuneți o tabără de artă pentru această vară sau de niște ore sau ateliere în cursul anului? Se pare că arta are un efect bun asupra copiilor turbulenți (care sunt așa probabil din cauza unor probleme emoționale nerezolvate la timp) dar și asupra asupra victimelor hărțuirii sau neglijării, dar are efect și asupra învățării, la toate materiile. Articolul de mai jos, scris de Matt Barnum în ChalkBeat vorbește despre acest subiect, iar noi putem să v-o spunem din experiența directă cu copii cu diferite probleme, inclusiv copii cu dizabilități sau handicap mental sever. Artele au un efect benefic extraordinar asupra copiilor și tinerilor. Și contribuie major la dezvoltarea acelor abilități cerute de job-urile de astăzi și de mâine.*
* https://creeracord.com/2018/12/06/artele-au-un-rol-tot-mai-important-in-educatia-secolului-21/
Când ești un pește mare, nu e în regulă să te iei de un pește mai mic doar pentru că poți.
Asta e o lecție importantă pentru oricine. Dar niște elevi de clasa întâia din Houston au asistat la o demonstrație foarte animată, în forma unui muzical cu păpuși, care a înfățișat povestea unor pești, poveste care a subliniat de ce e greșit să-i hărțuiești pe ceilalți.
Conform celor spune de învățătoarea Shelea Bennett, spectacolul a lăsat asupra elevilor de la Școala elementară Codwell o puternică impresie. “Simțeai că erai și tu în acea poveste”, a spus ea. “La sfârșitul poveștii ei au fost capabili să răspundă la întrebarea de ce (hărțuirea) nu este bună și de ce n-ar trebui să faci asta.”
Spectacolul de păpuși a făcut parte dintr-un efort de a extinde educația artistică în școlile elementare și gimnaziale din Houston. Acum, un nou studiu** arată că acea inițiativă a ajutat elevii în câteva feluri: crescând compasiunea elevilor pentru colegii lor, reducând problemele de disciplină și îmbunătățind notele la testele de scriere.
**nhttps://kinder.rice.edu/research/investigating-causal-effects-arts-education-experiences-experimental-evidence-houstons-arts – Analizând efectele experiențelor educației artistice: Dovezi experimentale extrase din Houston’s Arts Access Initiative
Este doar cel mai recent studiu care demonstrează că, dând elevilor mai mult acces la arte oferă beneficii măsurabile. Și că, potrivit acestei cercetări – desfășurate pe un număr mare de școli (unul din cele mai largi studii despre educația artistică desfășurat vreodată, conform standardului de aur din cercetare), adăugarea de timp (în programa școlară sau programul copilului tău) pentru muzică, dans, teatru sau arte vizuale nu vine în contradicție cu măsurile tradiționale luate pentru de a spori succesul la învățare.
“Experiențele de învățare a artelor aduc beneficii elevilor în termeni de rezultate sociale, emoționale și școlare,” scriu cercetătorii Dan Bowen de la Texas A&M și Brian Kisida de la Universitatea din Missouri.
Studiul, publicat recent de către Houston Education Research Consortium, a examinat școlile elementare și gimnaziale – care au predominant elevi din medii defavorizate sau elevi de culoare – care și-au exprimat interesul să participe la Inițiativa Houston pentru accesul la arte. Aici apărea o nevoie semnificativă***: aproape o treime din școlile elementare și gimnaziale din regiune raportaseră că nu au profesor de arte cu normă întreagă.
*** http://education.kennedy-center.org/pdf/Houston%202015%20Action%20Plan.pdf – Inițiativa Acces la arte: Cadru (December 2015)
Mult prea multe școli au fost interesate, ceea ce a fost o veste proastă pentru școli, dar una bună pentru cercetători. Ei au lucrat la nivelul întregii regiuni pentru a desemna aleator școlile care vor participa, având aproximativ 5.000 de elevi în fiecare grup. Școlile din program au oferit elevilor aproximativ opt parteneriate ”actori-comunitari din domeniul arte – școală”, în comparație cu doar trei astfel de parteneriate la grupul de școli cu care s-a făcut comparația. (Asta ne face să ne întrebăm: Oare cu câte astfel de parteneriate se pot lăuda școlile de la noi? – n.n.)
Asta a arătat ca o trecere prin toată gama de arte. Școlile au fost încurajate să furnizeze o expunere la teatru, dans, muzică și arte vizuale, iar asta a luat forma unor spectacole în campusul școlii, excursii pe teren, rezidențe artistice și alte programe în afara orelor de școală.
Atunci când cercetătorii au comparat cele două grupuri de școli, ei s-au uitat la rezultatele la învățătură dar și la răspunsurile al chestionarele care i-au întrebat pe elevi dacă sunt de acord cu afirmații ca, ”Vreau să-i ajut pe oamenii care sunt tratați prost” și ”Plănuiesc să mă duc la facultate”.
Efectele pozitive asupra notelor la testele de scriere, disciplină și compasiune au fost de la mici la moderate. De exemplu, rata infracțiunilor a scăzut cu un procent de 3,6 puncte. Dar aceste rezultate sunt în mod special încurajatoare, deoarece costul programului pentru școli a fost destul de mic – aproximativ 15$/ elev. (Aici nu au fost incluse costurile pentru întregul program sau pentru instituțiile culturale care au donat timpul lor pentru școli.)
La alte măsurători, inițiativa nu a făcut diferențe notabile. Asta include notele la citire sau matematică, precum și răspunsurile la întrebările din chestionar privind angajamentul școlar sau aspirațiile de a merge la facultate. Cu toate acestea, rezultatele chestionarelor au fost în majoritate pozitive, deși nu statistic semnificative.
“Ar fi putut ieși negative. Rezultatul ar fi putut fi altul dacă, de exemplu, ei au făcut lucrurile astea în plus și au învățat mai mult în aceste domenii, dar notele la matematică le-ar fi scăzut, așa că rezultatul ar fi fost un compromis,” a spus Kisida, unul dintre cercetători. “Dar nu am găsit dovada unui compromis.”
Asta este în mod special de remarcat, deoarece unii s-au temut că presiunea de a crește notele la teste ar fi putut elimina artele din curriculum în multe școli (deși există dovezi empirice reduse – #1- că asta s-ar fi întâmplat).
#1 https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0022429414530759 – Evaluarea efectului programului No Child Left Behind (nici un copil lăsat în urmă) asupra înscrierii elevilor la cursurile de muzică.
Alte studii recente (#2) privind efectul excursiilor la teatre și muzee au descoperit de asemenea rezultate încurajatoare, crescând toleranța elevilor la problemele de politică, interesul pentru arte, capacitatea de a examina critic arta și, într-unul din cazuri, notele la citire și matematică. Și, din moment ce elevii din mediile defavorizate este mai puțin probabil, față de colegii lor mai înstăriți, să aibă acces la piese de teatru și galerii de artă în timpul verii, școlile rămân furnizorii decisivi pentru aceste experiențe culturale și beneficiile care le însoțesc.
#2 https://chalkbeat.org/posts/us/2018/05/30/the-shadow-education-system-how-wealthier-students-benefit-from-art-music-and-theater-over-the-summer-while-poor-kids-miss-out/ – Sistemul educațional din umbră – Cum elevii mai înstăriți beneficiază de arte, muzică și teatru în timpul verii, în timp ce elevilor mai săraci aceste lucruri le lipsesc.
Cel mai recent studiu a venit cu un mix de concluzii privitor la ce grup de elevi au beneficiat cel mai mult din programele ”extra” de educație artistică.
Tiffany Thompson, o altă profesoară de la clasa a întâia de la Codwell Elementary, a spus că a văzut că mai multă artă a făcut diferența pentru elevii care au dificultăți.
“Unii elevi care nu excelează la învățare au fost mai angajați, deoarece asta le-a dat un mod diferit de a învăța!, a spus ea.
Unul din factorii principali din program este ca directorii să participe voluntar la el. Ar putea să nu aibă succes în școlile unde există din start mai puțin entuziasm pentru această idee.
Cu toate acestea, rezultatele studiului pot fi transpuse la nivel național, pe măsură ce districtele iau în considere cât de mult să dea prioritate educației artistice iar orașele să extindă inițiative similare. (Și la noi se reduce bugetul pentru artă!! Din nou….)
“Simt cu adevărat că oamenii ar trebui să știe cât de mult beneficiază copiii din expunerea la arte,” a spus Bennett. “În mod normal ei nu ar beneficia de această expunere”