Revenim astăzi la o temă deseori abordată în mass-media, în discuțiile despre educația de astăzi și în articolele noastre – scopul și rolul noilor tehnologii și al tehnologiilor digitale în școală. Articolul următor este propus de A.J.Juliani care, așa cum știți este un promotor al inovării în educație. Scopul acestuia este să dea curaj tuturor celor nu se simt stăpâni pe lumea tehnologiilor digitale utilizate în educație, de a face schimbările necesare în modul în care predau, dar și să aducă această tehnologie la locul cuvenit, acela de instrument ce poate potența actul educativ, dar nu îl poate înlocui.
Am auzit această întrebare, în variate forme și de multe ori: Cum anume tehnologia va salva educația?
S-a spus înainte că radioul și televiziunea vor salva educația, dar desigur, nu au făcut-o. Ele au schimbat consumul de la citirea sau vederea în direct la ascultare și privit, dar prezicerea că televiziunile vor înlocui profesorii din școli încă nu a devenit adevărată. Computerele și echipamentele vor salva educația!
Internetul va salva educația!
În fapt, pare că de fiecare dată când o nouă tehnologie ne schimbă stilul de viață (radioul, televiziunea, computerele, internetul), noi credem că asta va salva educația…
Haideți să nu ne mai gândim la tehnologie ca la un leac sau un salvator al educației.
În schimb, haideți să înțelegem / realizăm că experiențele de învățare grozave au avut întotdeauna modele și strategii pedagogice similare, iar tehnologia poate fi câteodată doar o parte a acestor experiențe. Dacă Socrate furniza o experiență de învățare care a fost centrată pe semnificația umană, socială și era bazată pe limbaj.. există șansa ca ea să fi fost angajantă. La fel se întâmplă pentru noi astăzi. Diferența este că umanitatea și socialul arată un pic diferit în anul 2018 față de cum au arătat acum mii de ani. Cum putem noi folosi tehnologia în moduri care susțin o practică solidă și strategii pentru lumea anului 2018?
Haideți să nu ne mai gândim despre tehnologiile digitale utilizate în educație că ar cere o cantitate foarte mare de formare specială.
Haideți să înțelegem că profesorii, elevii și părinții sunt cu toții părți diferite ale unui continuum de tehnologie și ei vor avea nevoie de un suport variat, care depinde de experiența lor. Nu contează dacă tu ești un nativ digital, sau un explorator al lumii digitale, mare parte din felul în care utilizezi tehnologia va trebui să fie învățat prin utilizarea directă a acesteia, nu prin pregătire/ training (deoarece multe din cele despre care vei fi învățat se vor schimba foarte repede).
Hai să ne oprim în a crede că noile unelte vor revoluționa educația.
Să înțelegem în schimb că noile unelte deseori substituie, câteodată augmentează și foarte rar redefinesc experiențele de învățare. Ceea ce contează este modul în care profesorul și elevii folosesc aceste unelte pentru învățare. Iar când tehnologia este utilizată pentru a redefini experiențele de învățare, revoluția constă în ceea ce fac, crează și construiesc elevii cu această tehnoogie și nu în multele moduri în care pot ei consuma informația.
Cum ar putea arăta o nouă poveste despre tehnologia digitală educativă (Ed Tech)?
Dacă ne oprim din a crede că tehnologia este un ”salvator” și vom începe să o privim ca pe un mod de a redefini experiențele de învățare, sunt câteva credințe care vor suna ca fiind adevărate:
-
Deciziile de utilizare a tehnologiei ar trebui luate întotdeauna avându-i în minte pe cei care învață.
-
Echipamentele și uneltele trebuie să aibă un scop real pentru învățare (asta trebuie să meargă dincolo de ”condimentarea” unei lecții).
-
Pregătirea trebui să fie diferențiată și neconvențională (într-o lume în continuă schimbare a tehnologiei, responsabilitatea noastră este să ținem pasul cu lumea în care trăiesc elevii noștri).
-
Tehnologia furnizează noi oportunități pentru cei care învață, pe care ei nu le-au avut înainte fără această tehnologie (colaborarea globală, feedback-ul în timp real și oportunitățile de învățare extinse sunt câteva din multele feluri în care tehnologia deschide ușa pentru experiențe de învățare autentice).
În loc să ne concentrăm pe modul în care să integrăm tehnologia, școlile trebuie să-și întoarcă atenția la felul în care tehnologia deja a avut impact asupra vieții elevilor și profesorilor, cum va continua să facă asta în viitor și care este rolul lor de a crea experiențe de învățare optime, în interiorul clădirii școlii și în afara ei.
Tehnologia nu va salva educația. Dar o va face diferită. Și asta poate fi un lucru bun.
Lumea în care trăiesc elevii noștri (și a noastră de asemenea) este mult diferită de cea care a fost acum 1 an, acum 5 ani sau acum 20 de ani. De acum într-un an va fi diferită față de cea care este acum. Modul în care vom învăța se va schimba întotdeauna odată cu lumea din jurul nostru, așa că haideți să nu lăsăm acel ”cum predăm” să rămână mult în urmă.
Ne-ar face plăcere să auzim ce gândiți voi despre această temă în comentariile voastre de mai jos sau de pe pagina de Facebook.
Sursa http://ajjuliani.com/rethinking-ed-techs-purpose-in-school/