Steliana dăruiește lumii ”Aripi de culoare”

Cine este Steliana? Este unul din acei copii dăruiți (gifted) despre care vorbeam în articolul trecut, pe care am avut plăcerea să o întâlnesc astăzi. Dar, să începem cu începutul…

Îndemnați de dorul de natură, de lumina și căldura blândă a toamnei, astăzi am plecat la o plimbare împreună cu soțul meu. ”Ținta expediției”, Grădina Botanică din București, unde nu mai fusesem de câteva luni și poate, ocazia de a medita și de a fura nițică inspirație de la mama noastră, a tuturor.

Aripi-1

În plimbarea printre florile multicolore, copacii în care se îmbinau atât de divers culorile toamnei sub soarele blând, pașii ne-au condus pe lângă sere și Grădina bunicii spre Căsuța Roșie, care adăpostește Centrul de Educație Ecologică* inaugurat acum câțiva ani. Ne-au atras privirile un afiș colorat intitulat ”Aripi de culoare” și ușa larg deschisă, care ne-au invitat să intrăm. Am descoperit un spațiu primitor și o expoziție cu tablouri minunate, având ca temă păsările. Le-am admirat în ciripitul vesel ce venea dinspre marele ecran unde rula un film documentar și am vrut să aflăm mai multe despre această inițiativă. Spre surprinderea noastră, am fost îndrumați către autoare, o fetiță drăguță de vreo 10-11 ani, care a venit cu aplomb spre noi și a început să ne dea explicații, evident pasionată de subiect. Nu numai că ne-a dovedit că este bine informată și talentată (toate tablourile erau opera ei), dar și că știe să acorde respectul cuvenit celor care i-au îndrumat pașii, deoarece ne-a prezentat-o imediat pe profesoara ei de desen-pictură, Elena-Nicoleta Albu, prezentă și ea în expoziție.

* https://www.facebook.com/GradinaBotanicaDBrandza/

Aripi-3

Steliana Dinu, care este elevă în clasa a IV-a, ne-a explicat că a vrut să facă această expoziție pentru a arăta copiilor și adulților cât de frumoase sunt păsările care trăiesc la noi, în România sau în alte țări. Pentru asta și-a făcut și un blog și are în minte și alte proiecte pentru viitor.

Aripi-6Am vrut să aflăm mai multe despre Steliana, așa că am stat de vorbă cu profesoara de pictură și cu mama fetiței, doamna Camelia, care era și ea acolo.

Așa am aflat cum s-a născut pasiunea fetiței pentru păsări și ideea de a crea o întreagă colecție cu desene și picturi despre păsări. Steliana a fost pasionata de desen de foarte devreme, iar părinții ei i-au încurajat și sprijinit această pasiune, angajând chiar o profesoară cu care să lucreze în plus. A învățat foarte multe și desenează și pictează deja folosind mai multe tehnici și materiale – creioane, acuarelă, tempera, guașă. Este foarte ambițioasă și muncitoare și în fiecare zi realizează cel puțin un tablou.

Aripi-5

Pasiunea pentru păsări și natură a deprins-o datorită excursiilor dese la munte, în păduri, în natură, care sunt pasiunea tatălui. Atât de mult i-au plăcut păsările încât Steliana a vrut să afle cât mai multe despre ele, ca să le poată recunoaște atunci când le văd în excursiile făcute împreună. Iar părinții i-au cumpărat fetiței Ghidul Bannier pentru identificarea păsărilor, supranumit Collier** – lucrare publicată în limba română de către Societatea Ornitologică Română. După ce a citit temeinic acest ghid, Steliana s-a înscris și a participat la Concursul de identificare al păsărilor ”BirdID”, organizat anual de SOR, unde a câștigat premiul al doilea pentru categoria ei de vârstă și o invitație de a participa la expediții de observare în teren și marcare a păsărilor, alături de specialiștii de la SOR – lucru de care este extrem de încântată, deoarece visul ei de acum este să devină ornitolog.

** https://sor.ro/ro/noutati/21-noiembrie-lasarea-Ghidului-pentru-Identificarea-Pasarilor.html

Aripi-7

Două talente, două pasiuni, atât de frumos îmbinate în această expoziție, pe care vă invităm să o vizitați și voi. Noi nu știm dacă Steliana va deveni doar un ornitolog, sau îmbinarea dintre cele două pasiuni o va conduce spre o viață asemănătoare celei a celebrului naturalist, ilustrator și autor de cărți Rien – Marinus Harm Poortvliet, despre care am pomenit în alt articol (https://creeracord.com/2016/08/19/carti-pentru-copii-statui-de-nisip-si-un-model-educational-si-economic-de-succes/)

Aripi-2

Dar îi dorim ca în drumul ei prin viață să întâlnească oameni care să nu-i reteze aripile, îi urăm mult succes și un călduros La mulți ani!, pentru că, pe data de 16 Octombrie este ziua ei, iar expoziția – care se încheie în acea zi – este cadoul părinților pentru ziua ei.

Aripi-4

Iar noi sperăm să vedem cât mai mulți copii a căror pasiune este descoperită și îndrumată de educatorii lor – părinți și profesori – cât mai devreme și tot atât de frumos.

Pentru că, ar trebui să știm cu toții, copiii se nasc cu un potențial extraordinar și nu depinde decât de noi să le descoperim și dezvoltăm corect acest potențial.

Fiecare copil merită să-și primească aripile proprii!

Rodica Bărbuță

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.