Programul mondial „World`s Largest Lesson, 24.09-20.11.2018
Am văzut cu toții că inspectoratele invită școlile și profesorii să participe la acest program – așa cum se pricep. E într-adevăr o provocare frumoasă – să știi că tu, cu elevii tăi, cu școala ta, participați la o inițiativă care se desfășoară simultan, pretutindeni în lume – de dezbatere a unor teme atât de importante pentru viitorul omenirii și al fiecăruia dintre noi. Dar, ca la noi, provocarea vine fără suportul necesar, de care se bucură profesorii din alte părți ale lumii. Singurul suport este lista cu cele 17 obiective, puse strâmb pe o coală de hârtie de ”vrednicii” funcționari de la inspectorat….
Dar le puteți găsi mult mai frumos prezentate pe site-ul Departamentului de Dezvoltare Durabilă al Guvernului României – http://dezvoltaredurabila.gov.ro/web/obiective/
PS – fiecare imagine constituie un link la o pagină cu mai mute explicații despre obiectivul respectiv.
Așa, le puteți prezenta frumos și onorabil și elevilor voștri.
Nu știm dacă știați că organizatorii acestui program (nu cei de la noi) oferă profesorilor și un curs gratuit – chiar pe site-ul programului, cu idei despre cum pot aborda una sau mai multe din cele 17 teme ale dezvoltării sustenabile, care pot constitui tema unei lecții sau a unui program de lecții, al unui proiect sau altui gen de inițiativă – organizate de fiecare școală sau de un profesor.
Iată link-ul la site-ul programului – http://worldslargestlesson.globalgoals.org/
Și cel pentru acest curs*, sperăm că vă vor fi de ajutor!
* https://education.microsoft.com/courses-and-resources/courses/SDG
Ca să vă venim în ajutor și noi, vă propunem să demarați acțiunea voastră (poate la nivel de școală sau de clasă) cu vizionarea unui film documentar extraordinar și provocator, intitulat ”Acasă”** (Home). Este realizat de Yann Arthus-Bertrand și îl puteți găsi, cu subtitrare în limba română, la acest link:
** https://www.trezireainteligentei.ro/yann-arthus-bertrand-acasa/
Fiind un film lung (2 ore), puteți –
1. fie să programați o vizionare la o oră de dirigenție prelungită,
2. fie să programați o vizionare cu mai multe clase simultan (cooperând cu profesori de la mai multe materii),
pentru ca apoi fiecare profesor să discute cu elevii teme legate de unul din cele 17 obiective care este mai apropiată de materia pe care o predă – atenție! – ar fi bine să colaborați cu elevii voștri în alegerea temei – vor fi mult mai motivați..
3. fie să folosiți metoda ”clasei răsturnate”, cerând elevilor să vizioneze filmul acasă, pentru ca la clasă să alegeți împreună cu ei una din cele 17 teme și să:
a. discutați asupra ei
b. să realizați proiecte (individuale, pe grupuri) legate de acea temă.
Ce fel de proiecte?
Vă invităm să vă inspirați din site-ul programului și/sau din exemplele pe care vi le-am dat în articolele noastre – găsiți acolo și exemple de proiecte de creație literară, sau artistică, proiecte practice (hands-on) și proiecte de comunicare, campanii publice de conștientizare adresate unor companii, instituții, comunității din jurul școlii sau din oraș/ localitate.
Nu uitați că trebuie să documentați totul – cu fotografii, un raport de activitate, o mapă cu lucrările elevilor etc. și să trimiteți rezultatele la inspectorate.
Noi vă urăm multă inspirație și sperăm că ne veți trimite și nouă povestea proiectelor voastre, pentru a vă putea promova realizările.
SUCCES!!