5 Moduri de a-ți construi conștiința de sine

Iată că ne-am întors la treabă, gata să vă propunem alte materiale interesante. Una din preocupările noastre este și cea pe care ne-au semnalat-o mulți dintre elevi, în special cei mai mari – dezinteresul unei mari părți a profesorilor pentru meseria pe care o practică și pentru viitorul elevilor lor. Atunci când mass-media vorbește despre școală, în general se referă la dezinteresul elevilor de astăzi față de școală și mai puțin la dezinteresul profesorului față de ceea ce face – un fenomen la fel de îngrijorător. Dezinteresul pentru profesia pe care ți-ai ales-o (sau nu), pentru munca pe care o prestezi, nu este un fenomen specific doar sistemului de educație, el se întâlnește pe scară largă și în alte instituții sau companii. Mulți au căutat o soluție pentru asta și una din acestea vine de la așa-numita filozofie FISH. Noi am citit multe din cărțile lor și suntem abonați la revista lor online, pentru că am găsit acolo multe soluții la problemele dezinteresului și ne-implicării sau ale relațiilor toxice dintr-un colectiv de muncă. Așa că, pentru astăzi, vă propunem un articol din această revistă. Sperăm să vă fie de folos. Totodată vă propunem să citiți măcar una din cărțile lor – ca de exemplu ”Fish, trăiește-ți piața”, în care autorul dă exemplul muncitorilor de la o piață de pește, care au re-descoperit plăcerea de a munci și de a te bucura de asta, dar și exemplul unui colectiv dintr-o companie, care a descoperit că poate deveni mai eficient și se poate bucura de un alt mediu la locul de muncă, mai bun – un mediu creat chiar de ei.

1-self-awareness-2
Sondajele arată că 95% dintre noi credem că avem o bună conștiință de sine. Din nefericire, cercetările arată că doar 10-15 % dintre noi sunt cu adevărat conștienți.

Conștiința de sine este abilitatea de a te vedea pe tine corect. Este înțelegerea personalității tale, a sentimentelor, a părților puternice și a celor slabe și a comportamentelor. Este recunoașterea modului în care acțiunile tale au impact asupra altora.

Psihologii spun că această conștiință de sine este fundamentul fericirii și al succesului. Văzându-te pe tine cu claritate te ajută să construiești relații mai puternice și să comunici cu mai mare eficiență. Vei putea lua decizii mai înțelepte și vei putea fi un lider mai bun.

Conștiința de sine este cheia în a trăi conform filozofiei FISH. Când îți înțelegi reacțiile emoționale, este mai puțin probabil să te lași stăpânit de ele și ești mai bine pregătit să-ți poți alege atitudinea*, într-un mod care este cel mai bun pentru situația dată.

* https://www.fishphilosophy.com/choose-your-attitude/Alege-ți atitudinea. Începe cu intenție și conștientizare

Când ești conștient de judecățile tale, tu vezi de unde vin cele ale celorlalți și ce au ei nevoie. Atunci tu vei putea fi acolo** (Cele patru practici) pentru ei și să le faci ziua mai bună. Conștiința de sine te ajută să ”joci”** în cel mai potrivit mod pentru locul tău de muncă.

Conștiința de sine este mai ușoară pentru unii decât pentru alții. Dar ea se poate îmbunătăți. Iată aici câteva sfaturi pentru asta:

Cere ajutorul

Nimeni nu-ți cunoaște mai bine sentimentele decât ți le cunoști tu. Dar când vine vorba despre felul în care sentimentele îți influențează acțiunile, ceilalți le pot vedea impactul mai bine decât îl poți vedea tu. De exemplu, studiile arată că cei care lucrează cu tine, colegii sunt mai buni în a recunoaște modul în care personalitatea ta îți afectează performanțele.

Cere oamenilor în care ai încredere – prieteni, colegi, mentori – un feedback asupra impactului tău. Descrie impactul pe care vrei să îl ai și cere-le să-ți spună când l-ai obținut și când nu. Mulțumește-le pentru că îți sunt antrenori, pentru că ei te ajută să fii persoana care vrei să fii.

Dacă primești un feedback negativ, cere exemple specifice. Asta te va ajuta să te concentrezi asupra modului în care îți poți îmbunătăți comportamentul – versus a-l vedea ca pe un defect ce nu poate fi schimbat.

Relațiile de încredere*** sunt cheia. Fii prezent pentru oamenii din jurul tău, iar ei îți vor da un feedback util, sincer.

*** https://www.fishphilosophy.com/teamwork-and-trust/Munca în echipă și încrederea

1-self-awareness-1
Concentrează-te asupra acțiunii

Conștiința de sine începe cu reflecția, dar nu se termină acolo. Întrebându-te de ce se întâmplă anumite lucruri – cum ar fi ”De ce mi-am pierdut cumpătul?” sau ”De ce mă supără el/ea?” – merge numai până la un punct.

Oamenii cu o înaltă conștiință de sine întreabă de asemenea și ”Cum” se pot ei îmbunătăți. Să spunem că tu primești un feedback negativ. În loc să întrebi, ”De ce spun ei asta despre mine?”, întreabă, ”Ce pot îmbunătăți data viitoare pentru a primi un răspuns pozitiv?”

Fă un pas în spate

În situații stresante, este ușor ca emoțiile tale să pună stăpânire pe creierul tău. Înainte de a trimite un email la mânie sau să spui o vorbă la supărare, oprește-te pentru un moment. Pleacă de lângă computer, privește pe fereastră, închide ochii sau fă o scurtă plimbare – orice pentru a pune distanță între tine și sentimentele tale.

Întreabă-te, ”Cum va îmbunătăți răspunsul meu situația? Cum ar putea face asta ca lucrurile să devină mai proaste? Este asta aliniat cu ceea ce sper să obțin?”

Asta te ajută să denumești emoțiile pe care le resimți. Privește-le și lasă-le să se desfășoare, ca un observator neutru. În loc să spui, ”Sunt frustrat”, spune, ”Experimentez frustrarea”. Tratează-ți emoțiile ca pe niște date care te vor ghida spre un răspuns productiv.

1-self-awareness-5
Recunoaște semnele

Creierul tău este conectat pentru a căuta ceva ce a mai întâlnit. Dacă ai avut o confruntare cu cineva în trecut, este mai probabil să vezi ceea ce acea persoană spune astăzi ca pe o insultă sau un defect.

Fii pregătit atunci când percepțiile tale sunt pe cale să-ți împingă emoțiile într-o direcție pe care nu o dorești. Să spunem că te întâlnești cu oameni cu care de obicei nu ești de acord. Planifică dinainte. Ce ar putea să-ți ”apese butoanele”? Cum vrei tu să reacționezi? Exersează modul în care vei răspunde.

Pune-ți la îndoială presupunerile. Lasă de o parte sentimentul că tu trebuie să ai dreptate. În loc să judeci fiecare declarație, vezi-o ca pe un punct de vedere. Gândește-te la felul cum experiențele celeilalte persoane îi modelează opiniile.

Mentalitatea ta contează

Trăirea practicilor FISH construiește conștientizarea. Atunci când înțelegi, tu îți controlezi atitudinea – și nu invers – e mai ușor să găsești atitudini pozitive, care te ajută. Atunci când ”Joci”**, vei vedea o abordare mai ușoară a provocărilor zilnice, care par mai puțin copleșitoare.

Când te concentrezi pe ”A fi aici”**, tu vezi mai clar ceea ce au nevoie ceilalți de la tine. Atunci când tu ai mentalitatea de a le ”face ziua mai bună”**, vezi oportunități de a ridica moralul oamenilor, pe care nu le-ai văzut înainte niciodată.

Sursa: https://www.fishphilosophy.com/5-ways-to-build-self-awareness-with-the-fish-philosophy/

1-self-awareness-3
** Cele patru practici ale Filozofiei FISH

Fii aici

Fii prezent emoțional pentru oameni. Este un mesaj puternic de respect care îmbunătățește comunicarea și întărește relațiile.

Joacă

Bazează-te pe modul tău natural de a fi creativ, entuziast și de a te distra. Joaca este spiritul care conduce mintea curioasă, cum ar fi, ”Hai să ne jucăm cu ideea!” Poți aduce această mentalitate în orice faci.

Fă-le ziua mai bună

Găsește căi simple de a servi și încânta oamenii într-un mod semnificativ, memorabil. Este vorba despre a contribui la viața altcuiva – nu pentru că tu vrei ceva, ci pentru că asta este persoana care vrei tu să fii.

Alege-ți atitudinea

Asumă-ți responsabilitatea asupra modului în care tu răspunzi la ceea ce viața aruncă spre tine. Alegerea ta îi afectează pe alții. Întreabă-te, ”Atitudinea mea îmi ajută echipa sau clienții (în cazul educatorilor – elevii, părinții)? Mă ajută pe mine să fiu persoana care vreau să fiu?

1-self-awareness-4”Indiferent de ce face sau spune cineva, presupune că are o intenție pozitivă. Vei fi uimit de felul în care întreaga ta abordare a unei persoane sau probleme devine foarte diferit.

Atunci când tu presupui o intenție negativă, ești mânios. Dacă dai de o parte acea mânie și presupui o intenție pozitivă, vei fi uimit.” – Indra Nooyi, CEO Pepsi

Filozofia FISH a luat în considerare și mediul școlilor, nu numai pe cel de afaceri. Iată mai jos elementele de care trebuie să se țină cont în abordarea unei culturi a școlii.

Care sunt elementele care contează în construirea unei școli mai bune, pentru tine și pentru elevi?

Moralul și munca de echipă

Educatorii sunt supuși unei presiuni enorme. Ei au nevoie unii de alții. O echipă în care oamenii se apreciază unii pe alții este mai unită, mai creativă și colaborează mai bine.

Angajarea în învățare.

Când elevii știu că profesorilor le pasă, și lor le pasă mai mult despre ceea ce se întâmplă în clasă. Urmarea celor patru practici creează o cultură unde elevii se simt în siguranță și încurajați. Ei muncesc mai din greu și au curajul să pășească în afara zonei lor de confort pentru a-și extinde învățarea.

Comportamentul pozitiv.

Cea mai eficientă cale de a construi un comportament pozitiv este să îl practici. Elevii care adoptă cele patru practici învață cât de bine te poți simți când îți pasă de ceilalți. Comportamentele nepotrivite și hărțuielile descresc. Elevii îți construiesc abilități sociale critice pe care le vor folosi întreaga viață.

1-self-awareness-6

Mediul.

Un mediu școlar pozitiv spune: ”Suntem bucuroși că ești aici!” Puteți crea o atmosferă unde elevii și vizitatorii se simt întâmpinați cu căldură și bineveniți. Asta ajută la crearea unui parteneriat puternic cu părinții și comunitatea.

Leadership-ul.

Ca lider, atitudinea ta este contagioasă. Ea se răspândește repede în cadrul personalului. Puteți construi entuziasmul celebrând și fiind prezent pentru personalul școlii. Vă ajută dacă stabiliți un exemplu care să merite încrederea și angajamentul.

Dacă vreți să aflați cum stă școala voastră la cele cinci capitole, puteți găsi un chestionar care vă va arăta exact cum stați, aici:

https://www.fishphilosophy.com/ffs-culture-checkup-public-contact-form/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.