Provizii… de toamnă

Da, a venit și frumoasa toamnă și, ca orice gospodar bun, trebuie să ne gândim la provizii. Dar nu vom vorbi aici despre proviziile din cămara de iarnă ci de cele din domeniul educației, pentru anul școlar care ne bate la ușă. Două dintre importantele centre de resurse pentru educație – site-ul Cult of Pedagogy și Tranforming Education s-au pregătit foarte frumos pentru acest an școlar și vă propun colecții de articole, strategii și idei care să vă ajute în anul acesta și pe mai departe. Alte centre s-au pregătit și ele pentru a veni în ajutorul educatorilor prin materiale și cursuri despre care vă vom spune de asemenea, dar vom începe cu cele de mai sus. Nouă ne revine sarcina de a traduce pentru voi cât mai multe dintre aceste materiale și aici avem nevoie de ajutorul vostru.

Vă invităm să vă uitați peste aceste resurse și să ne spuneți ce anume v-ar interesa mai mult și mai mult, ca să traducem și să punem și noi la dispoziție aceste materiale pentru cei care simt că le este mai comod să le citească în limba română.

PS – Ne-ar face mare plăcere să putem pune la dispoziția tuturor și materiale propuse de voi dar, până acum nu am avut această bucurie…

1-Provizii-3
Iată ce spun cei de la Tranforming Education și link-ul la baza de date pusă la dispoziție de ei:

Ne-am luat angajamentul să împărtășim ceea ce am învățat pentru a ajuta educatorii să acționeze în conformitate cu ceea ce se cunoaște astăzi despre evaluarea și dezvoltarea MESH* (Mindsets, Essential Skills, and Habits). Pentru a face aceasta, traducem descoperirile din munca noastră de zi cu zi în cadrul unor proiecte multiple cu o rețea extinsă de parteneri, în unelte și resurse măsurabile care pot ajuta sistemele școlare și profesorii să-și îmbunătățească rezultatele pentru toți elevii.

* MESH – Mentalități, Competențe de bază și Obiceiuri, acel set de mentalități și competențe intra-personale și interpersonale care sunt semnificative pentru învățare, sunt măsurabile și se pot modela. De exemplu auto-controlul, mentalitatea de creștere, competențele sociale etc.

https://www.transformingeducation.org/resources/for-educators/

1-Provizii-5
Iar în continuare aveți traducerea cuvântului introductiv din Cult of Pedagogy și link-uri la articolele propuse de Jennifer Gonzales.

Simt că, în aceste zile, mulți dintre voi se gândesc mai profund la cum să predea toate lucrurile pe care le aveți de predat în lunile care vin. Și nu vorbesc aici despre managementul timpului; vorbesc despre ”șuruburi și piulițe”, strategiile specifice pe care tu le vei utiliza pentru a introduce în creierele lor lucrurile pe care trebuie să le știe. Probabil că deja ai un repertoriu standard pentru a face ca asta să se întâmple, dar cui nu i-ar plăcea să aibă un nou instrument în ”cutia cu unelte”?

Așa că, în acestă săptămână, mi-ar place să te ajut să găsești o cale prin care să-ți împrospătezi instruirea. O abordare sau o strategie pe care s-ar putea ca tu să nu o fi încercat, poate ceva care-ți va energiza clasa sau te va ajuta să predai o anumită temă sau competență care a fost întotdeauna dificilă sau plicticoasă.

1-Provizii-8
Iată aici câteva posibilități:

Curatoria

(Da, știm, în limba română nu avem substantiv sau verb care să definească activitatea de administrare a unei colecții de lucruri sau a unui patrimoniu cultural sau științific realizată de un curator, așa că am propus noi un cuvânt. Și nu, nu este vorba de curatelă)

https://www.cultofpedagogy.com/curation/

Să-i pui pe elevi să-și administreze propriile colecții de obiecte, este o sarcină angajantă, care cere abilități de gândire înalte.

1-Provizii-7

Învățarea reciprocă

https://www.cultofpedagogy.com/reciprocal-learning/

Această strategie pune perechi de elevi să se antreneze unul pe celălalt printr-un set de probleme; este ideală pentru matematică, gramatică sau orice procedură unde există un ”răspuns corect” clar.

1-Provizii-9

Mozaic

https://www.cultofpedagogy.com/jigsaw-teaching-strategy/
Aceasta este o strategie de învățare cooperativă ce poate fi incredibil de puternică dacă este făcută bine. Acesta este foarte bună pentru calupurile mari de conținut care pot fi divizate în bucăți mai mici.

PS – despre acestă strategie și tehnică de predare, noi am publicat deja, cu exemple concrete, o serie de patru articole – în 30 mai, 1,2 și 3 Iunie 2017. Le puteți citi sau reciti.

1-Provizii-4

Atingerea conceptului

https://www.cultofpedagogy.com/concept-attainment/

O cale prin care pui elevii să se lupte cu o idee mai mare înainte ca tu să le-o explici. Aceasta ar fi o înlocuire perfectă a lecturii standard despre o temă.

1-Provizii-6

Stații de discuție

https://www.cultofpedagogy.com/chat-stations/

Una din cele mai populare strategii pe site-ul meu, această metodă UȘOARĂ îi pune pe elevi să se miște și să discute despre orice predai tu.

1-Provizii-1

Palatul Memoriei

https://www.cultofpedagogy.com/memory-palace/

Această strategie de memorare poate fi o metodă grozavă pentru a-i ajuta pe elevi să memoreze orice au nevoie.

Sper ca aceste materiale să-ți dea un imbold.

Jenn”

Deci, ce să traducem mai întâi pentru voi? Așteptăm propunerile voastre în comentarii, pe pagina de Facebook a CREER sau la adresa rodica_barbuta@yahoo.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.