Da, știm, mai e ceva timp până la vacanța în care puteți să vă gândiți mai mult la voi, educatorii, cei care ați muncit din greu întregul an școlar. Dar o mică pauză vă puteți lua, zilnic, nu numai pentru că aveți nevoie de odihnă ci pentru că așa deveniți mai creativi și productivi – așa spun științele creierului și tot așa spune și prietenul nostru, Juliani, în articolul de mai jos.
Bunul meu prieten (și co-autor) a publicat textul și imaginea de mai jos pe Twitter, acum câteva zile:
”Predarea este o ”trăsură” epuizantă. Este în regulă să luați o pauză în timpul verii. Citiți o carte. Uitați-vă la filme. Mergeți în excursii pe jos. Înotați. Uitați-vă la seriale interesante. Loviți mingea de fotbal împreună cu fata voastră. V-ați pus la bătaie inima și sufletul în această trăsură. Nu ar trebui să vă simțiți vinovați că vă odihniți.”
Am văzut o mulțime de discuții, online și în școala mea despre rolul ”verii” în învățarea profesională, pentru elaborarea de curriculum, pentru o mulțime de lucruri…
Dar să nu uităm că odihna este extrem de folositoare.
De fapt, fără odihnă, nu putem să progresăm. Nu putem crea. Și nu putem să devenim mai buni sau să gândim diferit despre ceea ce facem.
Un număr de dovezi în creștere arată că pauzele regulate de la sarcinile mentale îmbunătățesc creativitatea și că, săritul peste aceste pauze poate conduce la stres, epuizare și blocarea creativității.
Într-un articol recent, autorul acestuia, Thomas Oppong scria:
În concordanță cu cercetările*, creierul încetează treptat să înregistreze o imagine, sunet sau sentiment dacă acel stimul rămâne constant mai mult timp. Îți pierzi concentrarea, și performanța la realizarea sarcinilor intră în declin.
Când suntem confruntați cu o problemă creativă lungă, este cel mai bine să vă impuneți singuri scurte pauze**. Scurtele pauze mentale vă vor ajuta să rămâneți concentrat asupra sarcinii voastre și vor îmbunătăți abordarea generării de idei. Pauzele structurate vă vor ajuta să faceți cea mai bună treabă.
Tindem să generă idei redundante atunci când nu luăm pauză în mod regulat. Dacă eziți să te desprinzi deoarece simți că ai un rol de îndeplinit, gândește-te că asta ar putea fi o impresie falsă. Creierul tău are nevoie de pauze pentru a rămâne lucrativ și a genera cele mai bune idei.
* https://www.inc.com/thomas-oppong/for-a-more-creative-brain-take-breaks.html – Pentru a avea un creier mai creativ, ia pauze.
** https://www.sciencedaily.com/releases/2011/02/110208131529.htm – Scurte diversiuni îmbunătățesc cu mult concentrarea
Așa că, te rog, nu uita de odihnă în această vară.
Odihnește-te intenționat, dacă vrei să fii creativ în mod intenționat.
Dar, ce se întâmplă dacă vreau să încerc ceva nou?
Oh, dar chiar te rog să o faci! Eu folosesc vara ca pe un proaspăt început pentru a mă gândi diferit la probleme. Cheia aici, ceea ce mie mi-a luat mult timp să-mi dau seama, este că nu ne putem concentra pe zece lucruri noi diferite.
Creierul nostru nu funcționează așa.
Dacă vrem să avem succes în a începe ceva nou în această vară și în a planifica o schimbare creativă a practicii noastre pentru anul viitor, atunci trebuie să ne concentrăm pe un singur lucru.
Cole Schafer numește asta Regula de 40% ***:
Avioanele cu reacție ard 40% din combustibilul lor la decolare.
Există aici o metaforă, ascunsă pe undeva.
Atunci când începem ceva – inițiative, cărți, proiecte, bloguri etc. – trebuie să le ridicăm în aer înainte de a trece la următorul lucru pe care vrem să îl începem.
Câteodată, creativi din toată lumea se chinuie încercând să ridice în aer mai multe avioane în același timp.
Ei ajung la câteva sute de picioare de sol, se plafonează și apoi se prăbușesc și ard.
Următorul avion pe care îl alegi pentru a zbura, fă-l să fie singurul. Ridică-l în aer și apoi lasă vântul să-l poarte mai departe.
Apoi, și numai după asta, treci la următorul.
https://medium.com/one-minute-please/the-40-rule-2e2a20e025f6 – The 40% Rule
Acordă-ți timp în această vară să te concentrezi asupra lucrului pe care vrei să te concentrezi (și asigură-te că, în rest te bucuri de viață).
Și dacă semeni cât de cât cu mine, acea odihnă te va conduce la unele gânduri și soluții creative. Ia-le una câte una și sfărâmă-le 🙂
Cum îți vei petrece vara aceasta?
Pingback: Dragoni și eroi: În interiorul bătăliei creative zilnice | Centrul de Resurse pentru Eco-bio Educație, Reziliență și Sustenabilitate