A venit vacanța… Uraa! Sperăm că, în vâltoarea pregătirilor pentru sărbători, nu veți uita de odihnă – o ”activitate” foarte importantă pentru refacere și pentru creșterea creativității, așa cum spune A.J.Juliani într-un articol mai vechi, pe care l-a reluat și în această vacanță* – ”Când profesorii și liderii iau o pauză, câștigăm cu toții”:
https://creeracord.com/2018/06/05/cand-profesorii-iau-o-pauza-castigam-cu-totii/
Pentru momentele de liniște de după sărbători vă propunem să reflectați asupra unui alt articol, scris recent tot de Juliani – titlul de mai sus mi-a amintit de un foarte interesant joc de echipă și dezvoltare a creativității și inițiativei Dungeons & Dragons, pe care l-au jucat copiii mei, ca adulți, ani de zile. Dar, să-i dăm cuvântul lui Juliani:
În curând voi lansa în lume o nouă carte – Empathy every day. Este diferită față de oricare dintre celelalte cărți pe care le-am scris. Are un format diferit (ca o lectură zilnică cu 366 de viniete, povestiri, citate și idei despre empatie), este diferită ca audiență căreia îi este adresată (am scris-o pentru oricine interacționează cu oamenii, dar în mod special pentru cei care interacționează cu copiii ca părinte, profesor, antrenor sau lider), este diferită ca mod în care o voi lansa în lume (via Kickstarter).
În fiecare zi simt că ar trebui să renunț la un proiect. Că acel proiect nu este destul de bun. Că e o idee proastă. Că ar trebui să mă ntorc și să încerc să fac lucrurile pe care deja le-am făcut.
În fiecare zi amân să fac lucrurile pe care am nevoie să le fac pentru a termina un proiect, doar pentru a-mi petrece timpul gândindu-mă și făcându-mi griji despre lucrurile pe care nu le pot schimba în legătură cu proiectul.
În fiecare zi mă întreb în primul rând, de ce oare scriu!
Pentru cine o fac și de ce ar trebui să-mi pese?
Săptămâna trecută am împărtășit unele din aceste preocupări unui bun prieten care știe cât de singur te poți simți atunci când scrii ceva nou și încerci să împărtășești acel ceva cu lumea. El mi-a sugerat să citesc o carte scrisă de James Victore**
** https://www.amazon.com/Feck-Perfuction-Dangerous-Ideas-Business/dp/1452166366/ – Idei periculoase despre afacerea numită viață (Dangerous Ideas on the Business of Life)
Am luat cartea, am început să-i întorc paginile (este o lucrare minunat realizată) și imediat mi s-au oprit ochii pe această pagină. Parcă îmi vorbea direct mire. Cuvintele mi s-au gravat în suflet, ca unei persoane care se zbate în procesul creativ:
”Dragonii sunt reali. Eroii sunt de asemenea reali. Noi cu toții avem dragoni dar nu suntem eroi cu toții.
Așa cum spun cărțile pentru copii, dragonii păzesc răsplata, bogăția sau dragostea pe care o caută eroii. Dacă vrem răsplata, trebuie să înfruntăm dragonul. Pentru majoritatea dintre noi, dragonii nu sunt reprezentați fizic cu aripi, solzi și foc. Ei sunt de fapt mai răi.
În fiecare dimineață, dragonul meu mi se răsucește în jurul umerilor și-mi strecoară în ureche șoapta, ”Eșec, eșec, eșec„”. Ezit să mă confrunt cu el. Este mai ușor să accept ideea de eșec – decât să fac ceva în legătură cu asta. E mai ușor să stau la locul meu, să stau în pat și să nu risc să eșuez din cauză că îmi asum riscuri.. în orice. Dar această tactică nu face fiara să dispară; o face doar mai mare.
La un moment dat în viețile noastre auzim cu toții chemarea la acțiune. Inimile noastre ne spun, ”Acesta este timpul tău! Prinde oportunitatea! Carpe diem!” Apoi suntem izbiți de mărimea însărcinării: ”Va trebui să fac… ce? (Gulp)” Oportunitățile cer să ne asumăm șansa, să ne depășim limitele și să creștem. Dar frica ne paralizează și devenim reticenți.
Pentru a face o fotografie grozavă tu trebuie să acționezi. Pentru a-i conduce pe oameni, trebuie să te ridici și să vorbești. Pentru a începe o afacere, trebuie să riști totul, inclusiv să te faci de râs.
Dragonul meu nu mă părăsește niciodată. E aici în fiecare dimineață, deși l-am înfrânt de nenumărate ori. Chiar și după ce am atins noi niveluri ale succesului personal, tot trebuie să-l înfrunt. Eroii sunt aceia care sunt reticenți dar au curajul să-și înfrunte dragonii. În fiecare blestemată de zi !”
Așa cum spune Victore, avem cu toții dragonii noștri.
Chiar în acest moment, probabil că tu faci ceva creativ. Ceva riscant. Ceva care ar putea să meargă împotriva curentului și să nu respecte normele.
Și există șansa ca lumea să nu-ți facă greutăți. Există șansa ca tu să fii cel care își face viața cea mai dificilă.
Deseori, cel mai rău critic al nostru nu este familia sau prietenii și colegii. Deseori, cel mai rău critic al nostru suntem chiar noi.
Această pagină mi-a vorbit și m-a făcut să realizez că noi facem această muncă creativă pentru ceilalți, dar în ultimă instanță facem asta pentru noi înșine. Ca să dovedim că ne putem bate cu dragonul în fiecare zi. Deoarece de fiecare dată când facem acel pas și facem ceva care este în afara ariei noastre de confort, asta ne dă imboldul de a o face din nou, și din nou.
Indiferent cu ce dragoni te confrunți, eu sunt chiar acum alături de tine, speriat dar gata să mă lupt.