Ieri și alaltăieri am avut plăcerea să participăm la Conferința ”RETHINK FUTURE – Rethink Cities, Education & Economy” (https://www.jumptosmart.ro/) organizată la Biblioteca Centrală Universitară de mai multe organizații. A fost un eveniment extrem de bogat, în care participanți din multiple domenii au adus contribuții relevante la această provocare despre care și noi am mai vorbit pe ici, pe colo prin articolele noastre – despre cum se transformă lumea în civilizația digitală și cum ar trebui să arate viitorul orașelor, al educației și economiei într-o lume în rapidă evoluție și schimbare (a științei, tehnologiei, condițiilor climatice, așteptărilor noastre…).
Nu avem cum să sintetizăm într-un articol (sau chiar mai multe) toată bogăția de idei, inițiative sau realizări care au fost prezentate și dezbătute de participanți și care sunt, la rândul lor, doar o mică parte din bogăția de idei și lucruri care se petrec în jurul nostru, în toate domeniile. Și nici nu vom încerca să o facem – cei interesați vor trebui în viitor să participe fizic sau online (pentru că tot evenimentul a fost transmis și live și pentru că astfel de evenimente se vor repeta și anul acesta și în viitor). Ceea ce ne-a bucurat a fost și prezența în sală a unui mare număr de elevi și studenți, care nu s-au arătat de loc plictisiți de atâtea discuții, semn că tânăra generație este realmente interesată să discute despre viitor. Așa cum ne-a bucurat și participarea activă la dezbateri a unor copii/ tineri remarcabili, care au știut să pună probleme într-o manieră foarte matură.
La capitolul educație s-a dezbătut mult pe ideea că trebuie să-i învățăm/ pregătim pe copiii de astăzi pentru ocupații de mâine care nici măcar nu au fost imaginate încă și despre direcțiile profesionale către care îi vom îndruma, în condițiile în care mare parte din ocupațiile prezente vor fi curând acaparate de instrumente automatizate, roboți, AI – inteligență artificială capabilă să învețe și să se adapteze. De asemenea, toți participanții, nu numai de la secțiunea de educație, au subliniat că educația de calitate este o cerință esențială pentru orice soluție de dezvoltare viitoare. Mulți participanți au sugerat nevoia de dezvoltare a dotărilor din instituțiile de educație din România, nevoia de susținere a unei pregătiri inițiale și permanente mai bune a cadrelor didactice, precum și nevoia de a recunoaște calitatea muncii cadrelor didactice și de a nu mai critica integral o categorie întreagă de profesori pentru evenimente izolate care nu caracterizează munca și comportamentul tuturor profesioniștilor din domeniul educației.
Am avut plăcerea de a asculta prezentări foarte interesante, începând cu cea a doamnei ambasador din Finlanda despre strategia prin care au modificat sistemul de educație la ei, bazată pe o viziune comun asumată de toate partidele, pe o selecție și o pregătire riguroasă a viitorilor profesori, precum și o finanțare mult mai serioasă a acestui domeniu (11% din PIB), deoarece este considerat motorul dezvoltării economice și sociale al oricărei țări. Din păcate, această ”minge” nu a fost ridicată de nici unul din reprezentanții instituțiilor guvernamentale prezenți. Au fost prezenți și profesori de prestigiu, cum este cel care pregătește echipele de olimpici, Prof. Univ. Radu Gologan sau Prof. Florian Colceag.
Am re-întâlnit reprezentanții unor companii care au avut o contribuție importantă la susținerea unor proiecte din domeniul educației, cum este Orange și proiectul Digitaliada, despre care v-am pomenit și într-un articol anterior (https://creeracord.com/2018/01/24/invitatie-la-o-altfel-de-competitie/)
Și organizații care au creat, cu propriile resurse (reduse), inovații și sisteme care permit accesul la viață socială și educație al persoanelor cu nevoi speciale.
Ne vom opri aici, pentru că, în tonul celor prezentate la această conferință, vrem să vă facem și noi o prezentare a unor instrumente digitale create pentru educatori și elevi de Microsoft. Prezentarea lor a fost făcută în Cult of Pedagogy de Jennnifer Gonzales – așa cum poate vă amintiți, o pasionată susținătoare a instrumentelor moderne în educație.
4 Moduri în care Microsoft face învățarea mai accesibilă – Jennnifer Gonzales
Utilizez produsele Microsoft de decenii și, ca să fiu cinstită, nu credeam că m-ar mai putea surprinde cu ceva.
Am greșit.
De-a lungul ultimilor doi ani, Microsoft a adăugat pe tăcute unele capabilități incredibile la produsele lor, noi straturi care fac softurile pe care deja le utilizăm mai puternice și mai accesibile pentru oameni care au dificultăți de citire, pentru cei care au un handicap vizual sau de auz, pentru cei care învață limba engleză sau pentru oameni care vor pur și simplu să-și personalizeze modul în care absorb informația și își comunică ideile.
Această schimbare către o mai mare includere s-a petrecut începând din 2014, sub conducerea noului CEO, Satya Nadella, al cărui copil s-a născut cu nevoi speciale*. Privind la inovațiile care vin dinspre Microsoft în ultimii câțiva ani, este evident că această companie este determinată să utilizeze tehnologia pentru a îmbunătăți accesul tuturor.
https://www.youtube.com/watch?v=0i-Ua9QvQAM&feature=youtu.be – Microsoft CEO Satya Nadella shares personal journey
Iar asta este o veste bună pentru profesori, deoarece diferențierea calitativă este o provocare constantă pentru noi toți. Dacă vrei să le dai elevilor tăi experiențe de învățare mai bogate, personalizate, acordă-ți câteva minute acum pentru a afla despre modurile fantastice prin care uneltele Microsoft pot face asta să se întâmple.
1. Learning Tools – Unelte de învățare
Learning Tools este numele unui set de unelte gratuite care ajută utilizatorii să-și îmbunătățească experiențele de citire și scriere în Microsoft OneNote, Word, Outlook, și în browser-ul Edge. Deși intenția originală a acestor unelte a fost să ajute elevii cu dificultăți de citire sau cu dislexie**, ele ne permit nouă să ne concepem instruirea la modul universal, în așa fel încât toți elevii să poată accesa materialele în modul care funcționează cel mai bine pentru ei.
** https://www.youtube.com/watch?v=nt3hz2vVf8c&feature=youtu.be – Education and Technology: Helping students read in a new way
În majoritatea locurilor, uneltele apar sub numele de Immersive Reader, care permite utilizatorului să schimbe mediul de citire într-unul care nu îl distrage, schimbând mărimea fontului, subliniind părți din text, îngustând ecranul în așa fel încât doar câteva rânduri să apară deodată, ascultând textul citit cu voce tare (voce pre-înregistrată) și utilizând noul Picture Dictionary*** care permite utilizatorilor să treacă cu mouse-ul peste câte un cuvânt și să vadă o imagine sau să audă cuvântul citit cu voce tare.
Poți încerca chiar tu Immersive Reader aici:
– https://www.onenote.com/learningtools
sau poți vedea cum lucrează în OneNote:
– https://www.youtube.com/watch?v=b1W_iufHRYQ – Microsoft’s Immersive Reader
Până acum, cercetarea privind eficiența acestor Learning Tools – instrumente de învățare a fost promițătoare. Un studiu independent (#1), publicat în 2017 a arătat că elevii care au utilizat Learning Tools au arătat rate mai mari de creștere în înțelegerea lecturii, în comparație cu cohortele care nu au utilizat aceste instrumente.
http://edudownloads.azureedge.net/msdownloads/Learning_Tools_research_study_BSD.pdf
Idei de utilizare în clasă:
-
Încarcă orice PDF în OneNote (sau utilizează OneNote Class Notebook pentru a împărtăși fișe sau note pentru întreaga clasă) O dată ce textul este în OneNote, elevii pot utiliza Immersive Reader pentru a stabili condițiile de citire care merg cel mai bine pentru ei.
-
Pune-i pe elevi să compună propriile teme de scriere în Microsoft Word sau OneNote, apoi să folosească funcțiunea Read Aloud (citire cu voce tare) pentru a asculta ceea ce au scris. În studiul din 2017, elevii care au utilizat aceste funcțiuni au demonstrat îmbunătățiri notabile ale abilităților de scriere: cu abilitatea de a asculta ceea ce au scris citit cu voce tare în orice stadiu al procesului de scriere, elevii au arătat o mai mare motivație de a revizui și edita ceea ce au scris, față de anii anteriori.
-
Dacă utilizezi browser-ul Microsoft Edge, poți trimite elevii la orice pagină web și ei pot avea textul citit cu voce tare sau pot schimba în funcțiunea de vedere non-distractivă, pot sublinia textul sau chiar să ia notițe care pot fi salvate pentru mai târziu. Edge poate fi utilizat de asemenea pentru a citi orice pagină în format PDF sau ePub: Când dai click pe aceste pagini în Windows 10, doar scroll down la “Open with” și alege Edge.
2. Dictate – Dictează
Această simplă adăugire (https://dictate.ms/) pentru Word, PowerPoint, sau Outlook permite utilizatorilor să dicteze ceea ce vor să scrie. Unealta de dictare este excelentă în a recunoaște cu acuratețe vorbirea, face presupuneri destul de bune în ce privește punctuația și utilizarea literelor capitale și susține mai mult de 20 de limbi.
https://www.youtube.com/watch?v=AKs-cIfGCQc – Dictate, a Microsoft Garage project
În curând, nici nu va mai fi nevoie să instalezi acest adaos: de-a lungul ultimelor săptămâni, dictarea este inclusă direct în majoritatea uneltelor Office, și este gata de utilizat pe toate computerele care au instalat Windows 10 — apasă doar tastele Windows + H și încearc-o!
Idei de utilizare în clasă:
-
Ajută-i pe cei care se chinuie la scris pentru temele lor cu ajutorul dictării. O dată ce au schițat ceva cu ajutorul dictării, ei pot trece apoi la editarea temei scrise.
-
Oferă dictarea ca opțiune de scris pentru elevii cu dysgraphia.
-
Angajează-i pe cei care învață limba engleză punându-i să dicteze unele răspunsuri în propria lor limbă și apoi lucrează pentru a traduce asta în engleză. Asta le va permite lor să-și pună laolaltă gândurile în construcții lingvistice mai sofisticate, fără să fie împiedicați de cunoștințele reduse de limba engleză.
3. Editor
Poate că nu ai remarcat, dar funcțiunea “Check Spelling” (verifică scrierea) din Word și PowerPoint a suferit o uriașă dezvoltare. Acum, când verifici scrierea, primești mult mai mult decât o simplă listă cu cuvinte sugerate: fiecare cuvânt sugerat este definit de câteva sinonime pentru a-l ajuta pe cel care scrie să potrivească înțelesul pe care îl caută. Funcțiunea permite de asemenea să auzi cuvântul citit cu voce tare, ceea ce te ajută de asemenea să-l alegi pe cel potrivit.
Dacă tu îi înveți pe elevii tăi cum să utilizeze bine această unealtă, ea îi poate ajuta pe toți învățăceii să lucreze mai independent și să stăpânească mai bine scrierea. Ea poate furniza un suport extraordinar pentru cei care învață limba engleză și pentru cei care suferă de dislexie, care s-ar putea să se chinuie să potrivească literele cu sunetele cuvintelor pe care vor să le folosească.
4. Translator – Traducătorul
Pe măsură ce numărul învățăceilor de engleză din școlile noastre crește și se diversifică (cu noi migranți, de diferite naționalități), profesorii se chinuie să le împlinească nevoile. Pentru acești profesori, Microsoft Translator va fi cel care va schimba jocul (https://translator.microsoft.com/help/education/).
Utilizând inteligența artificială, Translator transcrie și traduce prezentările profesorilor în PowerPoint în timp real; cu alte cuvinte, transcrierea se petrece în timp ce profesorul prezintă lecția. Utilizând o aplicație pe telefoanele lor, elevii citesc în orice limbă pe care o aleg și ei pot scrie și vorbi în aplicație pentru a contribui cu propriile comentarii și întrebări; acestea vor fi automat traduse înapoi în limba prezentatorului.
Privește aici această unealtă în acțiune:
https://www.youtube.com/watch?v=5tZn_osINXw – Microsoft Translator in the Classroom
Idei de utilizare în clasă:
-
Dă elevilor ne-vorbitori de engleză abilitatea de a înțelege instruirea și de a participa la discuțiile din clasă, chiar dacă nimeni din încăpere nu vorbește limba lui/lor. Profesorii pot utiliza PowerPoint pentru a îndeplini sarcini ale organizării în clasă, cum sunt excursiile cu clasa, în așa fel încât Translator să-i poată menține informați și pe cei care nu vorbesc engleza.
-
Ajută-i pe învățăceii începători la limba engleză să înțeleagă limbajul vorbit utilizând Translator care să le furnizeze subtitrări scrise în timpul prezentărilor.
-
Angajează-i pe părinții ne-vorbitori de engleză și pe alți membri ai familiei, utilizând Translator pentru întâlnirile cu părinții, la evenimentele open house (clasa deschisă) sau la orice eveniment al școlii la care este încurajată participarea familiei.
-
Dă-le elevilor surzi sau care aud greu un acces mai bun la discuțiile din clasă.
Noua declarație de misiune a Microsoft este “să împuternicească fiecare persoană sau organizație de pe planetă să realizeze mai mult.”
Pentru a afla mai multe despre toate modurile în care Microsoft face învățarea mai accesibilă, vizitează microsoft.com/accessibility.
Sursa articolului: https://www.cultofpedagogy.com/inclusive/