Strivește o sticlă cu mintea ta… și cu știință!

Iată o nouă sugestie de activitate STEM de iarnă de la Shelley.

Băieții mei iubesc acest truc magic – după ce au văzut un episod recent din Mythbusters (Distrugătorii de mituri) fiul meu a vrut cu disperare să încerce un nou truc. El a vrut să strivească o sticlă cu mintea lui… și puțină știință.

Mythbusters au avut finalul sezonului. Nu pot să cred că seria se termină și sunt aproape sigură că mulți dintre cititorii mei sunt de asemenea fani avizi. Adam și Jamie au făcut cu adevărat isprăvi grozave, ei au reușit în fiecare zi să facă minunate experimente științifice! Și, făcând asta, ei au îmbrățișat cu totul vorba ”fă-o măreț sau du-te acasă”. Asta a făcut niște episoade de televiziune explozive fantastice. Este de asemenea și un mare spectacol care să-i inspire pe genialii tăi prietenii, de aceea este un alt motiv pentru care familia nostră iubește acest serial și cu siguranță va fi un mare gol după ce acesta se va sfârși.

Pentru acest sezon final ei au făcut cu siguranță lucruri mari. În acest episod anume, ideea a fost să vadă dacă pot zdrobi un vagon-cisternă cu presiunea negativă. Ca de obicei, ei au început în mic pentru a furniza dovada conceptului. Făcând asta ei au provocat colapsul unei cutii de metal, iar Adam fiind ca de obicei un Goofy, a pretins că a făcut asta cu mintea lui.

1-Crush-a-Bottle-Experiment-Step-7

Fiul meu a fost izbit de idee! El a insistat să facă același tip de experiment imediat.

Am privit restul episodului și am învățat despre știința din spatele experimentului, apoi am ieșit afară pentru a vedea cum putem crea același efect de zdrobire.

Ne-a venit idea de a zdrobi o sticlă de plastic cu mințile noastre! Ei bine, și cu puțină știință.

1-Crush-a-Bottle-Experiment-Step-4

Vă prezentăm Experimentul Zdrobirii Sticlei!

Pentru a face versiunea noastră a acestui experiment am spălat o sticlă de plastic goală. Apoi am introdus în ea cu grijă 1/2 cană de apă fierbinte (temperatura de fierbere). După ce am înșurubat capacul strâns am iești afară. Pentru a le proteja micile mâini, i-am pus să poarte mănuși, dar am descoperit că vârful sticlei rămânea destul de rece și întreaga sticlă s-a răcit rapid. Foarte repede mănușile au dispărut așa că acolo au putu fi o mulțime de degete care se mișcau în timpul trucului magic… vreau să spun al experimentului științific.

E iarnă, așa că a fost vremea perfectă pentru acest experiment științific.

După ce am afundat sticla noastră în zăpada din curtea noastră, fiul meu cel mare l-a uimit pe fratele lui mai mic cu trucul cu strivirea sticlei cu mintea!

A mers atât de bine, încât toți am fost șocați. Zdrobirea a fost un succes!

În fapt, fiul meu cel mic a fost complet uimit și a insistat ca fratele lui mai mare să-l învețe această putere magică a minții!

După ce i-a dat indicații timp de câteva minute, în timp ce cel mic își ridica și cobora sprâncenele într-un efort disperat de a-și concentra energia minții, cel mare l-a învățat în fine știința reală din spatele trucului.

Apoi ei au repetat trucul de șase ori până s-au plictisit într-un final.

1-Crush-a-Bottle-Experiment-Step-3

Acesta este un experiment de iarnă grozav. Cu cât este mai mare diferența de temperatură, cu atât mai repede sticla de plastic se va zdrobi singură.

Pentru a demonstra știința din spatele acestui experiment i-a pus pe băieți să sară și să se miște ca moleculele aburului, dansând și sărind în interiorul unui cort de joacă. Le-am spus pus să bage de seamă cât de mult spațiu le ia și cât de departe trebuie să fie unul de altul și de pereții cortului în timp ce continuă să sară. Așa este și cu moleculele de abur. Aceste molecule de abur sunt active și au nevoie de mult spațiu. Băieții au remarcat că au putut vedea acest concept văzând cât de tari și împinși spre exterior erau pereții sticlei după ce au înșurubat dopul imediat după ce au pus apa fierbinte și înainte de a o duce afară în frig.

1-Crush-a-Bottle-Experiment-Step-6

Apoi i-am pus să se potolească și să se miște frumos și apropiat și să compare cât de puțin spațiu le trebuie pentru asta. Acesta este același lucru care se întâmplă cu apa, pe măsură ce se răcește, moleculele devin mai puțin active și au nevoie de mai puțin spațiu. Fără acea presiune cauzată de abur se creează un gol, sau presiune negativă. Aceasta face ca pereții sticlei să se prăbușească spre interior. La fel ca în experimentul din Mythbusters!

Familiei nostre cu siguranță îi va lipsi emisiunea Mythbusters, dar cel puțin avem episoadele create de-a lungul anilor pe care le putem revedea pentru a-i inspira pe tinerii noștri cercetători. Mulțumim Mythbusters pentru că ne-au dat niște știință grozavă, cum este cea din episodul Tanker Crush*.. și Zdrobirea sticlei!

* https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=c8LkUyZry0UTanker Crush Trailer | MythBusters

Sursa: https://www.steampoweredfamily.com/activities/crush-a-bottle-with-your-mind/

PS – După cum puteți vedea din ilustrații, experimentul se poate face și în interior, cu un recipient și niște gheață în care să puneți sticla să se răcească (nota noastră)

2 thoughts on “Strivește o sticlă cu mintea ta… și cu știință!

  1. Pingback: Proiecte de transfer de căldură pentru copii – Activități STEM | CREER - Centrul de resurse pentru eco-bio educație, reziliență și sustenabilitate

  2. Pingback: Să spargem ”cutiile” – Explorând problemele cu educația pentru copiii care nu se potrivesc în cutie | Centrul de Resurse pentru Eco-bio Educație, Reziliență și Sustenabilitate

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.