Așa cum v-am promis, am început să traducem și câteva din fișele activităților prezentate în cele două articole trecute. Astăzi vă prezentăm fișa unei activități pentru clasa a 2-a.
Provocarea Spaghete și bezele – Fișa de activitate
Obiectivul: Să încurajeze elevii să lucreze împreună pentru a practica următoarele mentalități de gândire proiectivă: Colaborare radicală*, Favorizarea acțiunii, Construiește pentru a gândi, Eșuează repede, Testează și Repetă/ Re-iterează.
http://www.thesweden.se/files/RC_FS_2013_eng_web.pdf – Colaborarea radicală (PDF)
Tipul de gândire proiectivă: Creare de prototip, Testare
Nivelul de dificultate: Începători
Durata: 45 de minute
Mărimea grupurilor de lucru: Grupuri de 3-4 elevi, un total de maxim 40 de participanți
CE este această activitate
Activitatea Spaghete și Bezele este concepută pentru a-i face pe elevi să lucreze împreună pentru a construi și testa proiectul lor, cu accent pe colaborarea radicală și favorizarea acțiunii.
DE CE să o utilizăm
Acest exercițiu este o modalitate grozavă pentru a-i împinge pe elevi să construiască, testeze și repete/ re-itereze. Această activitate încurajează de asemenea gândirea critică, cerându-le elevilor să sintetizeze repede ceea ce au învățat pentru a crea concepte / proiecte de construcție noi. Elevii trebuie să demonstreze reziliență în fața provocărilor și frustrărilor.
Planul lecției
Materiale:
Fiecare grup primește:
-
20 de bucăți de spaghete
-
1 bezea (moale)
-
1 metru de sfoară
-
1 metru de bandă
Instrucțiuni:
Introducerea în Exercițiul de echipă – 5 minute
-
Astăzi nu vom parcurge întregul proces de concepție, în schimb, ne vom concentra pe crearea de prototipuri și testare
-
De asemenea ne vom concentra pe lucrul în echipă și favorizarea acțiunii
– Ce este favorizarea acțiunii?
-
La Școala Standford (un hub/ nucleu de inovație), noi credem în crearea de prototipuri, utilizând materiale ieftine și ușor de găsit. Dacă tu construiești ceva făcut din materiale scumpe, investești o mulțime de timp/ muncă în ce faci, în momentul în care ajungi în faza de testare, este puțin probabil să accepți evaluarea constructivă și să schimbi, sau să repeți procesul sau să schimbi conceptul.
-
În grupul vostru de patru voi veți construi/crea prototipuri de structuri, utilizând materiale cu adevărat de bază: 20 de bețe din spaghete + un metru de bandă + un metru de sfoara + o bezea (marshmalow)
Provocarea voastră pentru a concepe – 10 minute
În grupuri de patru, construiți cea mai înaltă structură-turn care să stea în picioare liberă pe care o puteți face în zece minute, utilizând doar aceste materiale.
-
Utilizați un aparat de măsurat timpul (vizibil) – fizic sau online
-
Dacă aveți timp suplimentar, puneți grupurile să încerce o a doua repetare (după ce ați măsurat și fotografiat primele structuri)
-
Măsurați turnurile, faceți fotografii – Învingătorii primesc stickere! – 5 minute
Dezbateți activitatea – 10 minute
-
-
Care a fost cea mai grea parte a acestei provocări? Cea mai ușoară? Ce ai învățat tu?
-
De ce testarea este atât de importantă? Ce ai face diferit dacă ai avea șansa să re-construiești turnul?
-
Aceasta ar fi o re-iterare – un pas pe care toți designerii îl fac. Importanța favorizării acțiunii, construirii și creării, apoi testării, apoi re-iterării! Ca să fii un proiectant de succes trebuie să fii capabil să primești feedback, să îl vezi ca pe un dar pentru a-ți îmbunătăți conceptul. Asumă-ți riscuri, fii creativ, încearcă lucruri noi etc.
-
Mulți oameni își petrec majoritatea timpului planificând și foarte puțin timp testând. Când lucrezi în acest fel, riști ca prototipul tău să ajungă la un moment când este prea târziu pentru a mai face schimbările necesare.
-
Sursa: old.stanford.edu/groups/k12/wiki/c6410/Spaghetti__Marshmallow_Exercise.html
Mulțumiri Old Standford Edu pentru acest exercițiu și Pinterest pentru imagini !
Pingback: Creativitatea Copiilor - Cum O Dezvoltăm și Care Sunt Cele 4 Beneficii Pe Care Le Aduce