Acest exercițiu pentru clasele 6 – 8 a fost propus de Maureen Carroll.
Scopul acestui concept de provocare este să-i ajute pe elevi să dezvolte un simț al empatiei pentru provocările cu care se confruntă elevii în experiențele lor zilnice în viața de gimnaziu.
”Cum am putea crea noi o cale pentru a face mai ușoară tranziția elevilor de clasa a cincea la gimnaziu?”
Ziua întâi
Activitatea unu: Joc de rol – Noul copil
Scopul acestei activități este să-i încurajeze pe elevi să găsească nevoile.
1. Dă-le elevilor următoarele titluri și cere-le să joace un scenariu pentru fiecare:
”Ajutor – am nevoie de o hartă!”
”Ce voi purta?”
”Cu cine voi mânca la prânz? Unde voi sta?”
”Toată lumea se uită la mine și eu nu cunosc pe nimeni!”
2. Cere clasei să genereze câteva titluri. Invită elevii să joace roluri.
3. Condu o discuție în clasă despre cum este să treci de la școala elementară la gimnaziu.
Ziua doi
Activitatea unu: Jurnalul Emei
Scopul acestei activități este să încurajeze elevii să dezvolte empatia față de elevii de clasa a cincea.
Dă elevilor scenariul de mai jos.
– Ema are 11 ani. Ea este în clasa a șasea. Ea tocmai s-a mutat în California.
Mâine este prima ei zi de școală la Școala Gimnazială Bayside și ea este emoționată.
Spune elevilor tăi că ei vor scrie un comentariu într-un jurnal imaginar.
JURNALUL EMEI: PRIVAT
Tema: Sunt speriată de moarte!!! Prima mea zi la Bayside
2. Împarte clasa în grupuri mici și cere elevilor să-și împărtășească notițele lor pentru jurnalul imaginar.
3. Cere fiecărui grup să genereze o Declarație cu punctele de vedere despre nevoile elevilor de clasa a cincea. O Declarație cu punctele de vedere este:
Utilizator + Nevoie + Perspectivă/ Observație = Declarație cu punctele de vedere
Această declarație ar trebui să aibă următorul format:
____________________ are nevoie de o cale pentru ___________________________, deoarece el/ ea __________________________________________________
Exemple de declarații cu puncte de vedere ar putea include următoarele:
Hector are nevoie de un mod de a se simți confortabil atunci când intră în cantina școlii pentru prima dată, deoarece lui nu-i place când toată lumea îl fixează cu privirea pentru că este noul elev.
Keesha are nevoie de un mod de a simți că arată la fel ca și alți copii, deoarece ea nu știe ce să poarte și nu vrea ca oamenii să se uite la ea și să se gândească că arată străină.
La sfârșitul sesiunii din acea zi, fiecare grup ar trebuie să aibă o Declarație cu punctele de vedere pe care o vor folosi în faza de prototip.
Ziua a treia
Activitatea unu: Concepe continuu!
Scopul acestei activități este să încurajeze elevii să genereze o mare cantitate de idei.
1. Spune elevilor că ei vor face brainstorming (furtună de idei) pentru a găsi soluții pentru provocarea de proiect, pe baza a ceea ce au făcut în ziua întâi și a doua. Împarte clasa în grupuri mici și dă elevilor o foaie mare de flipchart și buline autocolante colorate (6 pentru fiecare elev). Cere-le să vină cu idei pentru următoare provocare conceptuală: ”Cum am putea crea o cale pentru a face mai ușoară tranziția elevilor de clasa a cincea la gimnaziu”. Încurajează-i pe elevi să genereze între 25 și 50 de idei (pe care să le scrie, fără a le discuta, comenta, pe foaia de flipchart, n.n.)
2. După 15 minte de brainstorming, spune elevilor că ei urmează să voteze. Cere fiecărui membru al grupului să plaseze o stea/ bulină colorată lângă ideea despre care ei cred că este ”Cea mai trăznită”, două stele / buline lângă ideea care cred că este ”Alegerea sigură” și trei stele / buline lângă cea despre care cred că e ”Cea pe care toată lumea o place/iubește”. Apoi, ca grup, cere elevilor să selecteze ideea din care le-ar place să facă un prototip.
Ziua a patra
Activitatea unu: E timpul pentru prototip
Scopul acestei activități este să încurajeze elevii să creeze prototipuri ca să împlinească nevoile ”utilizatorilor” (elevii de clasa a cincea, n.n.).
1. Filmează activitatea și împărtășește cu elevii tăi clipul video ”Cum facem un prototip”* la
* http://www.teachersdomain.org/resources/phy03/sci/engin/design/zchair/index.html
2. Regrupează elevii la fel ca în zilele anterioare și pune fiecare grup să genereze un prototip pentru conceptul provocării. Furnizează elevilor o gamă de materiale diverse pentru a crea prototipurile. Reamintește elevilor că prototipurile sunt necizelate și rapide și că scopul lor este să reprezinte o idee care poate fi testată pe un utilizator.
Ziua a cincea
Activitatea unu: Testează și re-iterează (refă)
Scopul acestei activități este să încurajeze elevii să-și testeze prototipurile și apoi să re-itereze conceptul și/sau crearea prototipului pe baza feedback-ului de la utilizatorii lui.
1. Spune elevilor că partea de testare și obținere de feedback sunt părți importante ale procesului de concepere. Împărtășește cu ei informația despre modul în care s-au creat roțile Wii, pe care o găsiți pe site-ul următor:
http://blog.wired.com/games/2008/04/iwata-miyamoto.html
Pune un elev din fiecare grup să meargă la alt grup pentru a juca rolul celui desemnat să testeze. Testarea nu trebuie să ia mai mult de cinci minute. Pune-i pe elevi să-și modifice prototipurile pe baza a ceea ce au spus (feedback) cei care au testat.
2. Cere fiecărui grup să-și împărtășească prototipul cu întreaga clasă. Asta poate fi făcut într-o varietate de moduri. Îi puteți pune pe elevi să-și prezinte prototipurile în fața clasei, ați putea folosi un program cum este Garage Band pentru a face un podcast (o înregistrare audio), împreună cu fotografia prototipurilor lor, sau ați putea utiliza utiliza un program ca iPhoto sau iMovie pentru a crea filme sau slideshow.
Dacă e posibil, creați o arhivă digitală cu colecții de fotografii ale prototipurilor clasei.