Continuăm cu exemplele de provocări și proiecte sugerate de A.J. Juliani, pe care le puteți face cu elevii voștri în prima lună din acest an școlar, sau oricând în timpul anului.
Cele mai bune proiecte pentru elevii claselor 6 – 8:
1. Școala Standford: Provocarea ”Bine ai venit la gimnaziu” #8 (Welcome to Middle School) – Elevii joacă diverse roluri, discutând cum să facă mai ușoară tranziția la gimnaziu pentru elevi.
#8 https://dschool-old.stanford.edu/groups/k12/wiki/76faf/Welcome_to_Middle_School_Challenge.html
2. Provocarea ”Înapoi la grădiniță?!!! #9 (Back to KG???!!!) – Elevii de gimnaziu re-descoperă cât de bine s-au distrat la grădiniță.
#9 https://dschool-old.stanford.edu/groups/k12/wiki/2bacb/The_Fun_Challenge.html
3. ”Crează-ți propriul joc cu păsări” #10 (Make Your Own Flappy Bird Game) (FREE) Elevii pot utiliza o resursă gratuită, un generator de jocuri – timpul alocat: 20-45 min.
#10 http://flappy-generator.com/
4. Proiectul ”Concepe cel mai grozav Montagne russe” #11 (Roller Coaster):
#11 http://thelaunchcycle.com/design-the-ultimate-roller-coaster-project-download/
Cele mai bune proiecte pentru elevii claselor 9 – 12:
1. Școala Standford: – ”Jocurile Special Olympics” #12 (The Special Olympics) – Elevii dezvoltă un sens al empatiei pentru oamenii care participă la Jocurile Olimpice pentru persoanele cu dizabilități (Special Olympics)
#12 https://dschool-old.stanford.edu/groups/k12/wiki/c0052/
2.Proiectul ”Redesenează-ți clasa” #13 (The Classroom Redesign Project) – Elevii re-desenează o clasă.
#13 https://dschool-old.stanford.edu/groups/k12/wiki/f8cb2/The_Classroom_Redesign_Project.html
3. ”Creați-vă propriul vostru sport” cu această provocare liberă #$: Invent Your Own Sport
4. Provocarea ”Desenează cum se face pâinea prăjită” #14 – (Draw How to Make Toast – FREE via TED) – Aceste workshop-uri sunt un mod grozav de a pune grupurile să se gândească la modelele mentale ale fiecăruia. În doar 3 minute, fiecare elev schițează o diagramă a modului în care se face pâinea prăjită. Când se compară diagramele, copiii sunt șocați de cât de diverse sunt acestea, dezvăluind o largă gamă de modele despre ce este important în a face pâine prăjită. Este o platformă de lansare grozavă pentru a desena ceea ce este cu adevărat important pentru grup.
#14 http://www.drawtoast.com/ – filmul TED are traducere în română
5. Școala Standford – Provocarea ”Concepe un cadou” #15 () – aveți link la fișa activității mai jos
#15 https://dschool-old.stanford.edu/groups/designresources/wiki/ed894/The_GiftGiving_Project.html
#4. Ora de geniu – Genius Hour (sau Proiectul 20% Timp)
Proiectele Ora de geniu și 20% Timp dau elevilor o oportunitate de a avea timp pe parcursul școlii de a-și explora pasiunile, de a învăța cu un scop și de a face ceva pentru o audiență reală.
Dar, asta poate arăta foarte diferit în clasa a 1-a, în comparație cu clasa a 11-a (și peste tot între acestea).
Am văzut Proiectul Ora de geniu implementat cu succes la toate clasele. De fapt, în școlile din districtul meu, avem proiecte Ora de Geniu care rulează în toate clasele 1-12. Ele funcționează diferit la fiecare nivel și în fiecare clasă, cu toate acestea există faze similare care spun aceleași lucruri.
Asta m-a condus pe mine să creez Planul Ora de geniu (The Genius Hour Blueprint). El este integrat mai jos și, de asemenea, poate fi descărcat în format PDF gratuit, semnând pentru a fi inclus pe lista de mail a blogului lui Juliani.
Planul Ora de geniu acoperă șase faze ale Proiectului Ora de geniu și ce fel de pași / activități poți face în fiecare stadiu. El sugerează de asemenea resurse, activități și moduri prin care poți împărtăși munca ta, separat pentru clasele 1-5, 6-8 și 9-12. Aruncă o privire mai jos și descarcă PDF=ul pentru a-l modifica și schimba în funcție de obiectivele tale din clasă.!
Genius Hour Blueprint (Embedded) – http://ajjuliani.com/projects-new-year/
#5. Mystery Skype de la Mystery Google Hangout
Mystery Skype #16 este un joc educativ, inventat de profesori, care se joacă între două clase, pe Skype. Obiectivul jocului este să ghicești locația celeilalte clase, punând unii altora întrebări.
#16 https://www.youtube.com/watch?v=GZdMnkWHG7s – Mystery Skype: Conectând clasele în jurul lumii
De la începutul cu această idee simplă, Mystery Skype a crescut incluzând multe activități pe care clasele le pot face împreună cu o altă clasă de oriunde din lume.
Google for Education a creat un joc similar pe care îl poți jucat de asemenea cu Hangouts:
Mystery Hangout este un joc social jucat de două grupuri de elevi: Este o combinație dintre jocurile ”Battleships” și ”20 de întrebări”.
1. Două clase se pregătesc scriind indicii sau întrebări despre locația lor geografică pentru cealaltă clasă.
2. Clasele joacă un G+ Hangout. Ei dau pe rând indicii despre unde sunt sau pun întrebări despre locația celeilalte clase.
4. Prima clasă care ghicește locația celeilalte clase, câștigă.
Acesta este locul în care poți găsi profesori care vor să stabilească colaborări pentru a juca Mystery Hangout pe diferite teme. Te rog să semnezi în categoria potrivită (timp, zonă, locație – vezi mai sus). De asemenea, adaugă detaliile în acest document comun Google Doc: http://goo.gl/tb8wOA
Treci la acțiune
La începutul acestui an școlar, construiește-ți relațiile cu comunitatea clasei făcând un proiect care îi va provoca, inspira și energiza pe elevii tăi pentru a învăța în acest an cu pasiune.
Ai o altă idee de proiect pe care o faci de obicei la începutul anului școlar? Împărtășește-o în comentariile la acest articol pentru colegii tăi.
Sursa: http://ajjuliani.com/projects-new-year/
Mulțumiri pentru sugestiile lui A.J. Julliani și pentru imaginile de la Pinterest!