Nu preda singur!

Iată că și la noi a început anul școlar – cel puțin pentru profesori care, în această perioadă își pregătesc succesul pentru noul an școlar. Și profesorii din alte țări au început anul școlar și, așa cum ați mai văzut, foarte muți dintre ei folosesc prilejul pentru a-și împărtăși modelele sau reflecțiile pe marginea propriei performanțe, transformând aceste reflecții în idei de îmbunătățire, pentru ei și pentru colegii lor.

Iată ce a publicat un astfel de profesor – Jessica Lander – în jurnalul online al Harvard Scool of Education, intitulat Usable Knowledge (Cunoaștere utilizabilă). Articolul ei conține reflecții despre valoare colaborării și a comunității.

Nu-singur-6
Acum doi ani, am ieșit din cadrul Revoluției Industriale Americane și mi-am stabilit clasa într-un liceu extins, cuibărit de-a lungul unor mori de textile transformate și al râului Merrimack.

Am predat și înainte – studenților de facultate din cealaltă jumătate a lumii, în Asia de Sud-Est și elevilor de gimnaziu din Boston, chiar peste râu de casa natală. Dar asta a fost prima mea incursiune ca profesor cu normă întreagă la liceu. Pentru acești ultimi doi ani, am încercat să-mi înregistrez experiențele pe acest blog*.

* https://www.gse.harvard.edu/uk/blog/back-school

Pe măsură ce m-am uitat înapoi la provocările și micile cuceriri pe care le-am înregistrat aici, a apărut o temă comună: importanța crucială a conexiunilor și colaborării.

Pentru profesorii care sunt nou veniți în clase și pentru veteranii cu ani de experiență, munca importantă de a crește și susține elevii nu poate fi și nu ar trebui să fie făcută în izolare.

Nu-singur-9
Profesorii au nevoie de parteneri. În mod specific, noi trebuie să angajăm patru grupuri de parteneri:

Profesorii au nevoie de ceilalți profesori.

Ar trebui să funcționeze fără să o spunem că profesori cu care suntem colegi ar trebui să fie primii noștri parteneri. Fie ca să facem un brainstorming despre moduri de a preda Războiul din Vietnam sau să concepem noi abordări pentru a-i angaja și provoca pe elevi, noi suntem mai eficienți când învățăm unii de la alții. Nu este ceva de negociat faptul că școlile trebuie să facă o prioritate din crearea spațiului și stimularea colaborării dintre profesori.

Nu-singur-4

Nu-singur-10Profesorii au nevoie de parteneriatul cu familiile.

Nimeni nu-i cunoaște mai bine pe elevii noștri decât familiile lor. Angajamente semnificative cu familiile îi pot ajuta pe elevii noștri să reușească, academic și social. Cercetările au descoperit că poate de asemenea îmbunătăți prezența și notele elevilor, ca și șansele lor de a absolvi liceul și de a ajunge la facultate.

Am scris despre strategiile de întărire a relațiilor** și de menținere a conexiunilor*** cu familiile de-a lungul anului trecut. Dar școlile și programele de formare ale profesorilor oferă mult prea rar îndrumare, strategii, suport sau timp pentru profesori pentru a construi aceste relații în mod eficient. O astfel de îndrumare are nevoie să devină o parte mai explicită a formării profesorilor.

** https://www.gse.harvard.edu/uk/blog/parents-night-recipe

*** https://www.gse.harvard.edu/uk/blog/pocket-connector

Profesorii ar trebui să ajungă să-și cunoască comunitățile.

Elevii mei, lucrând cu organizația de acțiune civică Generation Citizen, au derulat în această primăvară un program la scara întregului oraș intitulat Gun Buyback (re-cumpărarea pistoalelor/ armelor), colaborând cu poliția locală și peste 50 de organizații din oraș, oameni de afaceri, case religioase și organizații nonprofit pentru a colecta armele nedorite de la proprietarii lor, în speranța de a face orașul mai sigur.

https://generationcitizen.org/

Nu-singur-8

Nu-singur-1Cu un suport adecvat, există oportunități ample pentru elevi de a contribui la acest gen de proiecte ale orașului. Și comunitățile noastre sunt pline de profesori plini de forță – artiști, ingineri, antreprenori, avocați, doctori, asistente – care pot lucra cu elevii noștri sau vorbi în clasele noastre. Construind aceste conexiuni, putem ajuta la conectarea punctelor dintre ceea ce învață elevii noștri în școală și ceea ce ar putea face ei ca viitori adulți.

Dar ca să fim niște factori de conexiune eficienți, avem nevoie să ne cunoaștem comunitățile. Faceți această investiție. Începeți anul prezentându-vă pe voi către organizațiile locale – aflați despre munca lor, planuri și inițiative pentru anul care vine și explorați modalitățile prin care vă puteți conecta.

Profesorii au nevoie să colaboreze cu elevii lor.

Anul trecut am avut oportunitatea de a crea un seminar despre diversitate americană, iar formatul a permis ca fiecare elev să aibă șansa de a concepe și preda o oră întreagă de 45 de minute în fața colegilor lui/ei. Stând în ultimul rând de scaune al clasei, am văzut cum colegii au intervenit, au pus întrebări și s-au angajat. ”Asta a fost cea mai bună lecție la care am fost vreodată”, a exclamat un elev.

Învățarea de la coleg către coleg este puternică, așa cum am mai scris mai devreme în acest an. Imigranții căliți sunt cei mai rapizi pentru a furniza o traducere către noii sosiți. Cei mai mari furnizează sfaturi despre programele de vară și cursurile avansate pentru începători.

Trebuie să ne bazăm pe dorința elevilor de a conduce. Cunoscând puterile elevilor mei m-a ajutat pe mine să încerc să creez oportunități pentru ca ei să se susțină unul pe altul – deseori în moduri în care eu nu aș fi putut să o fac.

***

Nu-singur-2

De-a lungul ultimilor ani am crescut pentru a cunoaște o întreagă armată de educatori: surori, veri și bunici; foști elevi și colegi profesori; directori de organizații nonprofit și proprietari de mici afaceri locale. Cu ajutorul acestei comunități – cu expertiza, generozitatea și talentele lor – acesta a fost modul în care eu am găsit succesul în clasă.

Idei puteți găsi aici:

http://www.momof6.com/fun-things-to-do/why-is-community-service-important/

Resurse suplimentare găsiți în ghidul acesta:

Powerful Partnerships: A Teacher’s Guide to Engaging Families for Student Success

Sursa: https://www.gse.harvard.edu/news/uk/17/08/dont-teach-alone

Mulțumiri autoarei Jessica Lander, care este profesor de liceu și absolventă (2015) a Harvard Graduate School of Education, și contribuie prin articolele ei la publicațiile Usable Knowledgea, Boston Globe și altele. Timp de doi ani a a scris o serie de articole despre experiența ei ca nou profesor. De asemenea, alături de Karen Mapp și Ilene Carver, este coautor al ghidului Parteneriate puternice (Powerful Partnerships: A Teacher’s Guide to Engaging Families for Student Success).

One thought on “Nu preda singur!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.