Un Ghid pentru învățarea bazată pe joc

Un articol publicat în Edutopia de Vicki Davis, expert în Computer Fundamentals, Computer Science și IT Integrator din Camilla, Georgia – USA (Vicki Davis @coolcatteacher)

Tu vrei ca elevii să învețe. Atunci, jucăm un joc?

Absolut!

Dar ce este un joc?

Jocul: o formă de joacă sau sport, în special unul competitiv, jucat după niște reguli și (cu un rezultat) stabilit de abilități, putere sau noroc.

Games-wiki-7

Este Învățarea bazată pe joc același lucru cu Gamificarea?

Nu chiar. Gamificarea înseamnă ”să aplici elemente tipice ale jocului (ex. acordarea de puncte, competiția împotriva altora, reguli de joc) în alte arii de activitate”. Clasele grozave le utilizează pe amândouă.

În fiecare zi în clasa mea, utilizez lucrurile de bază: elementele de gamificare, sistemuele de recompensă și învățarea bazată pe joc. Deja am acoperit cele ”5 Moduri de a concepe recompense eficiente pentru Învățarea bazată pe joc” (#1).

Hai să învățăm cum să alegem jocurile.

#1 https://www.edutopia.org/blog/effective-rewards-game-based-learning-vicki-davis

Games-science-2Să înțelegem jocurile

Jocurile care sunt puternice în clase includ:

  • Niveluri de provocare multiple

  • O poveste fascinantă sau care intrigă / uimește

  • O experiență personalizată, unică pentru fiecare învățăcel

  • Recompense cum ar fi deblocarea unor capabilități bazate pe realizări

  • Recompense adiționale și feedback din partea profesorului sau a clasei.

Instrumente pentru analizarea Învățării bazate pe joc

Din moment ce tu alegi jocurile, vei dori să le amesteci pe cele pe care le folosești. Aceste unelte te vor ajuta să analizezi ce joc funcționează pentru tine (și obiectivele tale, n.n.)

Games-wiki-1

Jocuri pe computer versus Simulări

Jocurile pe computer sunt deseori bazate pe fantezie. Simulările sunt o formă de jocuri pe computer care simulează ceva care se întâmplă în lumea reală. Amândouă sunt utile.

O simulare ar putea pune elevii să disece un corp (#2), în timp ce un joc pe computer în care învață același lucru ar fi Whack a Bone (#3). Amândouă te pot învăța oasele și părțile corpului. Disecția simulată este mai realistă decât jocul de a ”lovi” (“whack”) osul potrivit.

#2 http://thesciencebank.org/index.php?route=information/information&information_id=7#.VDhADdTF_gJ

#3 http://www.anatomyarcade.com/games/WAB/WAB.html

Games-wiki-2

Cu un singur jucător versus cu mai mulți jucători

Într-un joc cu un singur jucător, fiecare elev joacă individual. Ar putea exista un clasament la sfârșitul jocului, dar ei nu joacă împotriva sau împreună cu alți jucători în interiorul jocului.

Jocurile cu mai mulți jucători (multi-player games) includ alți jucători fie în calitate de competitori fie ca parteneri.

De exemplu, jocul AIC Conflict Simulation (#4) de la Universitatea din Michigan este o simulare multi-player a conflictului Arabo-Israelian. Elevii joacă rolul liderilor lumii, iar mentorii lor sunt absolvenți ai Universității din Michigan. Fiecare joc este unic Experiența de învățare este puternică

#4 http://gamifi-ed.wikispaces.com/AIC_Simulation

Un joc cu un singur jucător, PeaceMaker (#5), de asemenea simulează also simulates the Arab-Israeli conflictul Arabo-Israelian – cu toate acestea, este vorba doar despre un elev împotriva computerului. Nu există elemente unice determinate de alți jucători din joc, doar softul (regulile și răspunsurile prestabilite de creatorul scenariilor de joc, n.n.)

#5 http://gamifi-ed.wikispaces.com/PeaceMaker

Jocurile cu un singur jucător pot fi simplu de jucat și antrenat, dar eu gravitez în jurul ideii de cei puțin o simulare multi-player în fiecare an de școală pentru fiecare materie. Mediile simulărilor multi-player cer abilități de gândire de ordin superior. Elevii analizează, creează și obțin o înțelegere profundă a temei lor.

Games-wiki-4

Una din metodele mele favorite de a ridica puterea jocurilor cu un singur jucător este să creez echipe. Ode exemplu, utilizând viteza de tastare a elevilor mei, am creat echipe cu aceeași viteză medie de tastare. Aceste echipe cu abilități similare joacă jocul lor favorit de tastare, Baron von Typefast (#6). Noi adăugăm toate scorurile și echipa învingătoare primește o medalie (și eu le pun muzica de la Jocurile Olimpice). I-am văzut pe elevii mei de clasa a opt-a purtând aceste medalii toată ziua!

#6 https://www.typing.com/student/games/play/baron-von-typesfast

Monopoly board game in play

Jocurile unice versus jocurile persistente

Jocurile unice sunt distractive pentru ”sunetul clopoțelului” (bell ringers#7). De fiecare dată când elevii se loghează în joc, el sau ea încep jocul de la început.

Un joc persistent este un mediu de joc permanent unde elevul realizează obiective de-a lungul unor sesiuni multiple de joc.

#7 https://www.edutopia.org/blog/bell-ringer-exercises-todd-finley

Chiar acum, elevii mei de clasa a noua participă la H&R Block Budget Challenge (#8). În acest joc persistent, ei au creat un buget, au plătit facturi și au făcut economii din salariul unei persoane care a absolvit facultatea doar de șase luni. Jocul se desfășoară de-a lungul calendarului real și durează din Octombrie până în Decembrie. (Elevii pot câștiga burse școlare reale, ceea ce face jocul și mai intens). Dacă ești antrenor al unui joc persistent, jocul în sine devine recompensa.

#8 http://hrblock.budgetchallenge.com/

În timp ce elevii joacă jocul de simulare, eu încă predau cu jocuri online. Săptămâna asta am utilizat jocul Tax Bingo, unde elevii umplu o tablă de bingo primind răspunsuri de la colegii din clasă, (gândiți-vă la el ca la un mare think-pair-sharegândește-în perechi-împărtășește.)

Games-wiki-6

Viața reală versus jocurile electronice

Poți juca în clasa fizică, reală. Unii jucători numesc asta RL (real life) sau IRL (in real life). De exemplu, am inventat un joc de socotit pentru a fi utilizat cu o tablă fizică de Monopoly. Pe măsură ce elevii mei introduc debite și credite, ei produc documente financiare. În timp ce jocurile electronice sunt rapide și ușoare, clasa fizică este un loc puternic pentru utilizarea învățării bazate pe joc. (un joc similar, dar mai complex, bazat pe o tablă și fișe de joc reale este jocul CashFlow, inventat de Robert Kyosaki, pentru a-i învăța pe copii și adulți ce sunt activele și ce sunt pasivele, cum să economisești, cum să investești; jocul se poate juca fizic, dar și online – #9, n.n.).

#9 http://www.richdad.com/apps-games/cashflow-classic

Jocuri tematice cu o poveste, intrigă

Unii profesori ca Michael Matera utilizează învățarea bazată pe joc în fiecare zi. Fiecare elev este într-o ”casă” sau un ”clan” (vă mai amintiți de clanurile din Harry Potter și de jocurile bazate pe povestea lui?, n.n. – https://www.youtube.com/watch?v=TmNC-k4yCNI)

Puteți citi Gamification in Education (#10) pentru a afla mai multe despre acest model.

#10 https://www.edutopia.org/blog/gamification-in-education-vicki-davis

Games-wiki-5

Pregătire versus jocul ”din zbor”

Unele unelte pentru evaluările formative sau jocuri cum e Kahoot! (#11) cer anumite pregătiri anterioare. Socrative (#12), o altă unealtă de evaluare formativă cu jocuri încorporate, are unele unelte ”din mers” care lasă profesorul să pună anumite întrebări fără nici o pregătire.

#11 https://kahoot.com/

#12 https://www.socrative.com/

Cu feedback vs. fără feedback

Profesorii au nevoie de date despre lipsurile din cunoaștere. Multe din ”jocurile” educaționale de astăzi nu au nici un fel de feedback pentru profesori sau părinți. Ca8ută jocuri cu sisteme bune de feedback pentru profesor.

Unde găsesc jocurile?

Dacă vrei să găsești jocuri grozave, eu recomand platforma Gamifi-ed wiki (#13) pe care elevii mei de clasa a noua au compilat-o, împreună cu studenții de la la programul de master de la Universitatea din Alaska Sud-Est. (ca o notă separată, am găsit o mare neconcordanță între recomandările magazinelor de aplicații și jocurile care sunt de fapt cele mai bune pentru învățare.)

#13 http://gamifi-ed.wikispaces.com/

În plus, site-uri ca Common Sense Media (#14) și Free Technology for Teachers (#15) prezintă întotdeauna noi jocuri și simulări.

#14 https://www.commonsensemedia.org/

#15 http://www.freetech4teachers.com/

Învățarea bazată pe joc

Jocurile au fost întotdeauna prezente în clasă, dar îmbunătățirile din tehnologie ne-au lansat înainte. Nu toate jocurile sunt la fel de bune, așa că alege inteligent – dar INTRĂ ÎN JOC!

Sursa: https://www.edutopia.org/blog/guide-to-game-based-learning-vicki-davis

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.