Vacanța e bună pentru odihnă și refacerea forțelor.
Vacanța e bună pentru călătorii care să vă inspire – în viața personală și în cea profesională.
Vacanța e bună pentru dezvoltarea profesională – pentru participarea la cursuri bine structurate, training-uri online, work-shop-uri, conferințe sau schimburi de experiență.
Vacanța e bună pentru parcurgerea unor lecturi profesionale provocatoare sau a acelor cărți de suflet amânate..
La ce mai e bună vacanța?
Evident, la regândirea propriei abordări didactice, poate la regândirea aranjamentului clasei și la planificarea unui viitor an de succes.
Dar nu o planificare făcută de unul singur, ci în colaborare cu colegii profesori de la clasele la care veți preda (evident cu aceia dintre ei cu care se poate colabora…).
Și, mai ales, o colaborare cu directorul școlii în care predați.
Pentru că tot am vorbit de învățarea bazată pe joc, vă propunem mai jos un articol scris în Edutopia de Rebecca Rufo-Tepper și Schula Ehrlich (game designer), de la Institutul Jocului.
Noi sperăm să fie o inspirație și pentru cei care finanțează programele de formare profesională din România – așa ceva poate fi organizat și la noi, mai ales pentru că avem foarte mulți profesori care deja inovează și pot împărtăși cu ceilalți propriile experiențe – pentru a merge cu toții spre construirea unei altfel de școli pentru copiii noștri.
Nu există ”Eu” în definiția Profesorului: 8 sfaturi pentru Planificarea colaborativă
Când vizitatorii vin pentru prima oară la Quest to Learn* (Misiunea de a învăța – un program de formare de vară susținut de Institute of Play pentru directorii de școli și profesorii care vor să introducă în școlile și clasele lor învățarea bazată pe joc și să învețe împreună cu alți profesori să creeze jocuri educative) deseori nu sunt siguri la ce trebuie să se aștepte – https://vimeo.com/103741804
Mulți dintre ei se gândesc că primul semn de inovație pe care îl vor vedea va fi spațiul fizic. O să fie acolo peste tot ecrane interactive (touch screens) și console pentru jocurile video? O să fie o mobilă cum e cea din birourile de la Google? Acești vizitatori sunt deseori surprinși. Școala Misiunea de a învăța își are sediul într-o școală publică veche de 100 de ani, iar clasele arată, ei bine, ca săli de clasă. Dar vizitatorii au dreptate despre un lucru: există un spațiu în școală care este fundamental pentru inovația care are loc aici.
* https://www.instituteofplay.org/work
Acest spațiu este Laboratorul Misiunii (Mission Lab), un studio de concepție a procesului învățării din cadrul școlii. De la bun început, Mission Lab a fost considerat un aspect critic al conceptului de Quest to Learn – un laborator de concepție, unde creatorii de jocuri și designerii metodelor de învățare de la Institute of Play pot lucra zilnic cu profesorii pentru a cerceta, colabora și concepe experiențe de învățare bazate pe joc sau similare jocului pentru elevi.
Nașterea unei mentalități
Deși rezultatul cheie au fost jocurile și curriculum-ul similar jocurilor utilizat cu elevii, Mission Lab a fost creat nu doar ca un laborator de suport al curriculum-ului, ci ca un microcosmos a ceea ce vrem ca întreaga școală să fie – un spațiu pentru ca oamenii să exploreze, să gândească, să își asume riscuri, să joace, să facă lucruri și lucreze împreună pentru a rezolva probleme reale.
După câțiva ani de când designerii Institutului Jocului au lucrat cu profesorii din Quest to Learn în Mission Lab, un lucru interesant a început să se întâmple. Profesorii au început să creeze jocuri de învățare pentru clasele lor fără nici un fel de suport din partea institutului. Ei au obținut feedback unul de la altul și din implicarea elevilor în fiecare parte a procesului de concepere. Ei s-au mentorat unul pe celălalt, au colaborat în noi moduri și au rezolvat problemele împreună. Rolurile au devenit mai fluide pe măsură ce profesorii au devenit designeri de jocuri și curriculum. Iar Mission Lab a devenit un spațiu mai deschis, în care sunt angajați nu numai designeri de la Institute of Play, ci și alți profesori și directori din cadrul programelor Quest to Learn.
În mult prea multe locuri, profesorii sunt separați unul de celălalt, cu prea puține oportunități de a colabora și de a rezolva probleme împreună. Mission Lab ajută la dărâmarea acestor bariere și creează timpul și spațiul pentru ca profesorii să lucreze împreună.
Cum să colaborezi?
Vreți să creați un spațiu în școala voatră pentru ca profesorii să se joace, să conceapă și să colaboreze? Pentru a vă ajuta să începeți, iată aici opt sfaturi pe care le-am găsit utile pentru a ne ghida colaborarea:
1. Cultivați încrederea
Fii deschis și onest. Vizitați-vă unii altora clasele. Observați dinamica dintre profesor și elevi, dintre elev și elev și dintre profesor și profesor.
2. Nu deveniți ”măritați” cu ideile
Urmați cei 4 F: fail fast, fail frequently (Eșuează repede, eșuează frecvent). Când lucrați împreună, încurajează pe toți colaboratorii să genereze cât mai multe idei, cât mai devreme. Asta creează o cultură a iterației (reciclării). Împinge realmente pe fiecare să se gândească la căi diferite în care un obiectiv de învățare să fie realizat.
3. Aplică principiul KISS
KISS înseamnă “Keep It Simple, Stupid.” (păstrează asta simplu, stupid). Indiferent ce creezi împreună (un joc, un proiect sau un plan de lecție), cu cât sunt regulile mai complexe, cu atât mai multe întrebări vor avea elevii și mai puțin timp vor avea ei să fie angajați, de fapt, în învățare.
4. Testează frecvent
Nu este niciodată prea devreme să pui jocul sau proiectul tău în fața altcuiva pentru feedback. Chiar și o idee brută poate di testată. Nu știi niciodată cum va merge ceva până nu încerci!
5. Să știi când să reduci
Păstrează în vizor produsul colaborării tale. Realizează când jocul sau lecția încearcă să facă prea mult.
6. Implică elevii de la început
Elevii sunt audiența ta țintă. Ei trebuie să fie implicați în fiecare pas al procesului de concepție, deoarece feedback-ul lor este neprețuit.
7. Utilizează ce ai la îndemână
Știi ce au școlile cu tonele? Hârtie. Și marker-e. Și tot felul de elemente manipulative pentru matematică. Când te gândești la componentele posibile ale unui joc sau lecții, păstrează în minte ce materiale sunt ușor accesibile. Aducând prea multe din afară poate fi o complicație și deseori nu este necesar.
8. Construiește pe forțe și interese
Încearcă să descoperi în mod activ ce le place colaboratorilor și la ce sunt buni. Fii conștient de momentele de încântare și de dezangajare. Utilizați-vă unul altuia pasiunile pentru a sculpta jocul sau proiectul.
Profesorii ca designeri ai învățării
Pe măsură ce Mission Lab a devenit un spațiu al colaborării între toată lumea din școala noastră, un lucru ne-a devenit clar: profesorii pot crea jocuri, chiar și fără ajutorul unui game designer profesionist. Ei se pot sprijini unii pe alții. Dar întâi, ei trebuie să înceapă să se vadă pe ei ca designeri. Dându-le profesorilor un spațiu în care să poată lucra ca designeri, le dai un spațiu în care să dezvolte, testeze, să reflecteze și să-și re-evalueze munca – un spațiu pentru a crește. Când profesorii trec printr-un proces de design și re-apar în partea cealaltă cu o identitate de designeri, ei au un procent mai mare de inițiativă în estomparea graniței dintre profesor și elev și în susținerea pe care și-o acordă unul altuia pe măsură ce ei regândesc ceea ce poate fi învățarea în Secolul XXI.
Sursa: https://www.edutopia.org/blog/rules-of-thumb-collaborative-planning-rebecca-rufo-tepper?