Inspirație și atitudine – două chei pentru reușită

Suntem siguri că majoritatea celor care au ales meseria de dascăl au făcut asta deoarece au crezut și cred că ceea ce vor face în această meserie va schimba în mai bine viețile copiilor pe care îi educă și, cine știe, poate chiar lumea în care trăim.

Chiar și cei care nu și-au ales din pasiune această meserie, suntem convinși că își doresc ca, munca de zi cu zi în acest domeniu (care așa cum știm, nu este prea bine remunerat) să le aducă satisfacții, bucurii și, poate chiar, șansa unei dezvoltări și împliniri personale.

Dincolo de partea materială și de munca de multe ori obositoare, cred că nimeni nu își dorește să încheie fiecare zi cu insatisfacții, stres și frustrări. Dar, din păcate, asta ni se întâmplă fiecăruia mult prea des și, pe mulți dintre voi, asta îi seacă de energie.

Atitudine-1

Când ”De ce”-ul tău va fi suficient de măreț, vei afla și al tău ”Cum”

De aceea am căutat pentru astăzi, în panoplia noastră de resurse, ceva care sperăm să vă fie de ajutor, să vă inspire acel ”Aha!” care să vă deblocheze energiile și inspirația.

În primul rând vă invităm să vizionați un video de la TED cu un discurs al lui Simon Sinek, intitulat: ”Cum inspiră marii lideri la acțiune” (are și subtitrare în română!)

https://www.ted.com/talks/simon_sinek_how_great_leaders_inspire_action

Atitudine-SINEK

Sper că nimeni nu se va gândi ”Păi ce legătură are? Eu sunt profesor, nu lider de companie?”

Ei bine, sperăm să nu fie o noutate dacă vă spunem că profesorul modern nu mai este de mult doar un furnizor de informație și un evaluator al corectitudinii memorării acestora…

Profesorii sunt cei mai lideri dintre lideri – cei care îi inspiră pe copii sau pe tineri și îi îndrumă spre a-și alege drumul în carieră și în viață. Sper ca Simon Sinek să vă inspire și pe voi.

I can do it

A doua resursă vine tot din domeniul afacerilor, dar se poate aplica foarte bine în orice organizație, în școală sau chiar în familie. Este vorba de o carte din seria Fish!, care vorbește despre cultura unei echipe sau organizații și despre atitudinea cu care alegem să abordăm munca pe care o facem și relațiile cu colegii, cu ”clienții” – în cazul nostru elevii, părinții etc.

Iată câteva fragmente din această carte:

”Întotdeauna poți să alegi cum să muncești, chiar și atunci când nu poți alege munca propriu-zisă”. (…)

– Să-ți povestesc despre bunica mea. Întotdeauna a adus numai iubire și zâmbet acolo unde a muncit. Noi, toți nepoții ei, voiam să o ajutăm la bucătărie, pentru că spălatul vaselor cu bunica era o distracție. În timp ce făceam asta aflam o mulțime de lucruri interesante. Practic, nouă, copiilor, ni se oferea un lucru extrem de prețios. Unui adult îi păsa de soarta noastră.

Atitudine-6

Acum, ca adult, îmi dau seama că de fapt bunicii nu-i plăcea să spele vasele. Ea punea însă dragoste în spălatul vaselor și starea ei de spirit era molipsitoare.

Atitudine-3

Vă reproducem un alt scurt fragment, care poate face parte din ”deviza” pe care o poate adopta o ”școală fericită”:

Când intri aici, te rog alege să faci din acestă zi una excepțională. Colegii tăi, clienții (elevii), membrii echipei (părinții) și evident tu însuți veți fi recunoscători. Găsește modalități de joacă. Putem trata cu seriozitate munca noastră fără să ne luăm prea tare în serios. Concentrează-te pentru a fi mereu prezent atunci când elevii și părinții au mai mare nevoie de ajutor. Dacă simți că-ți lipsește energia, încearcă acest remediu infailibil: găsește pe cineva care are nevoie de o mână de ajutor, de o vorbă bună, de o persoană care să-l asculte – și fă-i o zi bună.!

Și, adăugăm noi, nu uita să zâmbești!

Chiar dacă plouă afară… Soarele ne va zâmbi din nou 🙂

Atitudine-2

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.