Harvard propune un Curriculum pentru a schimba lumea

Lumea se schimbă, spune Fernardo Reimers, Profesor la Harvard, iar școlile de pretutindeni trebuie să se schimbe o dată cu ea. Să pregătești elevi care să devină cetățeni globali ar trebui să fie o prioritate pentru toți educatorii, dar cum ar trebui exact să abordăm aceste lecții?

Fernando Reimers – investigațiile lui privind educația abilităților de învățare și competențele globale ale secolului 21 este condusă de credința că educația este un drept uman universal și că ea ar trebui să-i pregătească pe învățăcei pentru a deveni arhitecții propriilor vieți, pentru a contribui la comunitățile lor și pentru a inventa viitorul.

Dacă suntem serioși despre pregătirea elevilor pentru a înțelege globalizarea, ar trebui să tratăm asta în același fel în care tratăm oricare alt subiect despre care suntem serioși,” spune Reimers, director al International Education Policy Program de la Harvard Graduate School of Education (HGSE).

Ar trebui să avem un curriculum de înaltă calitate. Ar trebui să fie un curriculum serios și el trebuie să furnizeze elevilor oportunități extinse de a se angaja cu subiectul.

Un colectiv de profesori de la Universitatea Harvard și-a propus tocmai aceste obiectiv – să elaboreze un curriculum pentru școala viitorului. Această inițiativă este descrisă succint în articolul publicat recent de Beasley Doyle în revista HGSE.

Iată mai jos traducerea acestui articol.

future-learning-1

Pregătirea elevilor pentru o societate interconectată, globală – începând de la grădiniță

Poți să construiești un curriculum pentru a schimba lumea?

În Empowering Global Citizens: A World Course (Împuternicind cetățeni globali: Un curs pentru întreaga lume), Ferneado Reimers și patru co-autori oferă un curriculum interdisciplinar pentru K 12 care țintește nu mai puțin decât acest obiectiv. El urmărește să dezvolte competențe cognitive, interpersonale și intrapersonale cruciale pentru a prospera în secolul XXI*. Printre aceste abilități sunt: abilitatea socială și emoțională de a se înțelege și a lucra cu oameni din diverse culturi; creativitatea de a dezvolta soluții sustenabile la probleme complexe; și sentimentul încrederii că indivizii pot (și sunt obligați) să facă o diferență.

* https://www.gse.harvard.edu/news/uk/16/11/how-thrive-21st-century

future-learning-2

Un Curriculum Global

Un curriculum, în mod ideal, trebuie să dea tinerilor cunoașterea de care au nevoie pentru a aborda viitorul cu o mentalitate dinamică, responsabilă și deschisă spre viitor, spune Reimers, director al facultății pentru politicile internaționale de educație** la Harvard Graduate School of Education. The World Course este un curriculum specific conceput având în minte viitorul – cu ideea că viitorul nostru va fi unul interconectat, cu provocări complexe care cer un sentiment al cetățeniei și colaborării care se extinde dincolo de granițele naționale.

**http://www.gse.harvard.edu/masters/iep

Pentru a putea fi competenți la nivel global, elevii vor avea nevoie de trăsături cum sunt gândirea critică, educație interculturală, educație digitală și cooperare, spun Reimers și colegii lui. Ei vor avea nevoie să știe cum să lucreze împreună pe proiecte împărtășite; cum să utilizeze tehnologia ca instrument de învățare; și cum să se vadă pe ei înșiși ca agenți de inovare și sustenabilitate.

future-learning-5

Luându-și directivele din Obiectivele de Dezvoltare Sustenabilă ale Națiunilor Unite*** (Sustainable Development Goals), acest curriculum – bazat pe unități, cu modele de lecții pe care profesorii le pot personaliza – este divizat în două largi segmente, de la grădiniță la clasa a opta, și de la clasa a noua la a douăsprezecea. Este construit gradual, de la instruirea ghidată îndeaproape și activități, către învățarea independentă, bazată pe proiecte. Curriculum-ul pune accent pe pedagogie, concentrându-se pe cum predai tu, nu doar pe ce predai tu”, spune Connie K. Chung, director asociat al HGSE’s Global Education Innovation Initiative și una din co-autoarele cărții. (Ceilalți co-autori sunt Vidur Chopra, Julia Higdon și E. B. O’Donnell.) Pentru acest scop, Empowering Global Citizens pledează pentru materiale și resurse care personalizează învățarea, pentru școli care construiesc parteneriate cu părinții și comunitățile și pentru un leadership care susține culturi ale continuei îmbunătățiri și învățări.”

*** http://www.un.org/sustainabledevelopment/sustainable-development-goals/

future-learning-3

Ciclul K-8: Introducerea diversității și noilor perspective

World Course debutează prin a-i ajuta pe copiii de grădiniță să vadă că lumea noastră este diversă și minunată, și putem învăța despre asta în moduri diferite, cum sunt număratul, intervievarea, descrierea, spunerea de povești și văzând fotografii / picturi.

O temă diferită susține fiecare an academic succesiv. Temele cresc o dată cu copiii, furnizând o viziune din ce în ce mai largă, mai aprofundată a lumii, de la culturi, guvernare, de la geografie la mediu, antreprenoriat și valori.

Temele comunică:

 • Ce avem în comun și cum ne diferim

 • Valoarea antreprenoriatului social

 • Evoluția civilizațiilor

 • Puterea cetățenilor obișnuiți de a îmbunătăți societatea și lumea

 • Realitatea continuă a migrației populației

Elevii se scufundă ei înșiși în aceste teme prin activitățile clasei, proiecte, filme și literatură. Fiecare an se sfârșește cu un proiect cheie; elevii ar putea crea o carte, un film documentar sau o întreprindere socială.

future-learning-4

Elevii învață să aducă o minte iscoditoare îndreptată către oameni și experiențe. Ei sunt învățați să ia interviuri și să lucreze în parteneriat cu colegi din alte țări. Profesorii scot în evidență lungul arc al istoriei și importanța valorilor expuse în Declarația universală a drepturilor omului (Universal Declaration of Human Rights) prin activități și lecții care scot în evidență componente variate.

Atunci când intră în liceu, elevii vor fi învățat ”să dea un sens propriei învățări” mai curând decât să stăpânească pur și simplu o listă de abilități.

future-learning-7

Liceul: Să preiei controlul învățării tale

Cei de clasa a noua continuă World Course completând două din cele cinci cursuri lungi de un semestru concepute specific pentru curriculum – cursuri despre:

 • Mediu

 • Societate și sănătatea publică

 • Conflicte globale și rezolvări

 • Dezvoltare economică: creșterea și dezvoltarea în America Latină

 • Tehnologie, inovație și globalizare

La sfârșitul clasei a noua, elevii identifică o problemă sau provocare pe care și-ar dori să o urmărească. În clasa a zecea, ei încep o cercetare multilaterală a subiectului. Proiectul include:

 • Cercetare independentă

 • Un internship cu un mentor sau într-o organizație

 • Dezvoltarea și implementarea unui plan care să adreseze acea problemă

 • O prezentare finală de absolvire către comunitatea școlii

Pentru a forma cu adevărat cetățeni globali, elevii nu-și desfășoară proiectele lor într-un vid. Ei sunt plasați într-un grup de consilieri, bazat pe temele lor. Iar consilierii, câteodată în afara mentorului, îi ghidează pe elevi pe durata cercetării lor. Elevii au de asemenea antrenori colegi în timp ce lucrează la proiectele lor proprii.

future-learning-8

Transformă-l

Reimers speră ca World Course să furnizeze la nivel global profesorilor și administratorilor conștienți resursele de care au nevoie pentru a educa cetățeni ai Secolului XXI – și de asemenea să-i provoace pe alții să ia în considerare mai serios educarea unor cetățeni globali. Cartea a fost scrisă utilizând licențe creative comune, care permit educatorilor să ”construiască pe ele, să le transforme” și să-și creeze propriile variante pentru a le include în practica lor, spune Reimers.

future-learning-9

Resurse adiționale

http://www.gse.harvard.edu/ppe/program/think-tank-global-education

Sursa: http://www.gse.harvard.edu/news/uk/17/05/curriculum-changing-world

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.