În această primăvară, la CSW61 a înflorit speranța

Așa cum v-am povestit într-un articol anterior (pe 8 Martie), între 13 și 24 martie, la New York, a avut loc a 61-a reuniune a Comisiei Națiunilor Unite privind Statutul Femeilor (pe scurt, CSW61) care a avut ca temă „Economic empowerment of women in the workplace” („Mai multă putere economică pentru femei în angajarea pe piața muncii”).

Evenimentul a fost precedat și de un Forum al Tinerilor, desfășurat pe 11-12 Martie.

C61-women-youth

Sub bagheta noii delegații americane, reuniunea CSW61 din acest an a adus mai multă speranță pentru susținerea de care se vor bucura femeile în viitor, atât în ce privește statutul lor pe piața muncii și în viața de familie, dar și privind susținerea de care se vor bucura părinții pentru a putea acorda mai mult timp copiilor, pentru a-și putea echilibra viața profesională cu cea de familie și, în general, susținerea acordată familiilor care cresc copii.

Deși documentul final nu a fost încă redactat și publicat oficial, delegații organizației Women of the World ne-au pus la dispoziție câteva extrase din concluziile la care au ajuns participanții la această reuniune, care au căzut de acord că:

  • Formele recunoscute de discriminare împotriva femeilor, în special cele din domeniul angajării în muncă, incluzând participarea lor și accesul pe piața muncii, între altele, sunt discriminări bazate sarcină și maternitate. De aceea este necesar să luăm măsuri adecvate pentru a asigura că femeia de-a lungul ciclului ei de viață are oportunități egale de muncă decentă în sectoarele public și privat.

  • Să întărească legislația și cadrele de reglementare care promovează reconcilierea și împărțirea dintre muncă și responsabilitățile familiei pentru femei și bărbați, inclusiv prin conceperea, implementarea și promovarea unor legislații, politici publice și servicii corespunzătoare.

  • În domeniul educației să asigure ca adolescentele însărcinate și tinerele mame, ca și mamele singure, își pot continua și completă educația.

  • Recunosc semnificația socială a maternității, paternității, rolurilor de mamă și tată și rolul părinților în creșterea copiilor.

  • Fac pași pentru a măsura valoarea îngrijirii neplătite și a muncii domestice, pentru a determina contribuția acestora la economia națională.

  • Promovează intrarea, re-intrarea și succesul pe piața muncii al tuturor femeilor, inclusiv prin politici și programe menite să elimine barierele structurale și stereotipurile cu care se confruntă tinerele femei în tranziția de la școală la muncă și adresează de asemenea provocările cu care se confruntă femeile la reîntoarcerea pe piața muncii după întreruperile din carieră cauzate de îngrijirea copiilor, precum și femeile în vârstă.

CSW61_HLP

Women’s economic empowerment is central to the United Nations and to me,” a spus Secretarul General Antonio Guterres, când a primit raportul final al Panelului despre Creșterea puterii economice a femeilor. Raportul detaliază cum pot participa toate femeile pe piața muncii cu demnitate și drepturi.

Pe parcursul evenimentului, majoritatea participanților au luat poziții clare în favoarea protejării adevăratelor drepturi ale omului, în primul rând a dreptului la viață.

Dreptul la viață al copilului nenăscut și avortul sunt permanent un subiect de dispută în reuniunile Comisiei ONU pentru Statutul Femeilor, fiind dezbătute cu fiecare ocazie, laolaltă cu cele mai avangardiste și controversate politici sociale. În general, guvernele și agențiile ONU care promovează avortul o fac fie direct, fie prin folosirea unor eufemisme precum „drepturi sexuale și reproductive”, iar campaniile lor sunt deseori însoțite de violență de limbaj sau chiar vandalisme (cum s-a întâmplat anul acesta cu autobuzul de campanie al organizației CitizenGO) sau, la București, cu mesajele care au împânzit mediul online și fizic înaintea și în timpul Marșului pentru viață de duminică.

CSW610Mars-viata-1

La CSW61 delegația americană a afirmat, prin d-na Nikki Haley, o poziție publică pro-viață cât se poate de clară, atât în timpul dezbaterilor preliminare cât și în negocierile pentru declarația finală.

Statele Unite „nu sprijină includerea avortului în asistența pentru sănătatea reproductivă” și subliniază că „Statele Unite este cel mai mare donator bilateral de asistență maternală, pentru nou născuți și copii și planificare familială”.

Acest răspuns a fost oferit criticilor recent restauratei politici „Mexico City”, prin care președintele Donald Trump a sistat finanțarea grupurilor internaționale care promovează avortul sau efectuează astfel de servicii în afara SUA.

Nikki-Haley-during-Security-Council-open-debate-getty-640x480

Nikki Haley a solicitat statelor membre ale ONU să „își amintească ceea ce stă la baza drepturilor femeilor” adică asigurarea de securitate, resurse, oportunități și dreptul de a avea reprezentare. „Acestea sunt problemele despre care ar trebui să discutăm” a declarat Haley într-o serie de remarci centrate pe propria sa experiență de fiică a unor imigranți indieni.

Afirmarea importanței rolului femeii care se dedică familiei și ne-includerea avortului între drepturile sexuale și reproductive sunt două succese majore ale acestei reuniuni, orchestrate de noua delegație a SUA la Națiunile Unite. Aceste poziții au fost puternic susținute de statele latino-americane, statele continentului african, de Vatican și state europene precum Spania, Franța sau Polonia.

CSW61-delegati

Spania, vorbind în numele Uniunii Europene, și-a exprimat frustrarea și dezamăgirea pentru că documentul final nu oferă decât pe alocuri „mostre” de angajament constructiv:

Regretăm că legătura dintre puterea pe care economia o conferă femeilor și sănătatea sexuală și reproductivă nu a putut fi făcută mai puternică prin mai buna reflectare a componentelor de drepturile omului”, a afirmat delegatul spaniol.

Grupul statelor UE s-a mai plâns și că acordul final menționează primordialitatea politicilor decise la nivel național, întrucât aceasta ar „limita ambițiile Comisiei”, chiar dacă referirea la deciziile luate la nivel național este un standard în limbajul documentelor ONU.

În câteva zile vom avea cu toții acces și la documentul final al acestei importante reuniuni a Comisiei Națiunilor Unite privind Statutul Femeilor.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.