Elevii au nevoie sa rezolve probleme reale (2)

Iata continuarea articolului lui John Spencer.

Cum arata asta de fapt invatarea bazata pe probleme?

In timp ce exemplele din articolul anterior s-au axat pe produse fizice pe care le concep si fauresc elevii, PBL bazat pe probleme poate include proiecte de servicii, produse digitale, opere de arta si evenimente.

In acest articol veti gasi cateva idei din diferite arii de subiecte:

Studii sociale: Elevii se pot angaja in proiecte de invatare functionala, in care studiaza probleme ale lumii reale (service learning projects – am vorbit despre astfel de proiecte in articolul https://creeracord.com/2016/12/01/ce-o-mai-fi-si-asta-invatarea-functionala-service-learning/, de exemplu) care se concentreaza pe probleme ale comunitatii lor si dezvolta solutii. Ei pot face de asemenea simulari, cum ar fi negocieri de pace sau rezolvarea unor probleme de mediu. that focus on finding specific problems in their communities and developing solutions. Sau ar putea alege un proiect economic unde rezolva problema unui consumator sau fac o prezentare a antreprenorilor din comunitate in stilul emisiunii Shark Tank.

Stiinta: Elevii ar putea incepe cu o provocare angajanta care apoi ii impinge sa exploreze ideea de biomimetica* (conceperea de materiale, procese si produse care mimeaza lumea biologica). Sau ei ar putea crea propria problema pe care vor sa o testeze intr-un proiect de tip “Distrugatorii de mituri” (emisiunea Myth Busters).

* http://www.spencerauthor.com/biomimcry/ – How Nature Inspires Better Design (and What This Means for Students)

PBL-probleme-2

Matematica: Elevilor li s-ar putea da o provocare autentica, cum ar fi sa gaseasca cele mai eficiente rute pentru un nou sistem de metrou. Sau si-ar putea crea propriile probleme (dupa modelul Choose Your Own Adventure – serie de carti interactive, unde cititorul alege felul in care actioneaza personajul – https://www.cyoa.com/), examinand o situatie. Ei ar putea de asemenea sa faca proiectul “Casa minuscula” (pachetul integral al proiectului poate fi descarcat gratuit urmand link-ul de mai jos).

** http://www.spencerauthor.com/challenge/Tiny House Maker Project

Lectura: Dupa ce citesc o serie de nuvele in timpul scolii/vacantei, elevii ar putea rezolva problema “care dintre aceste nuvele merita sa devina o adaptare pentru un film?” Sau ei ar putea crea propria campanie literara, creind video-uri de prezentare pentru carti. Elevii s-ar putea angaja de asemenea in lectura de informare si in cercetare, dupa ce examineaza o provocare sau o problema specifica. Aici, ei s-ar putea angaja intr-o intreaga campanie media pentru a promova constientizarea sau pentru a sustine o solutie.

PBL bazat pe probleme arata diferit la fiecare nivel de clasa. Elevii mai mici ar putea avea nevoie de probleme mai simple si de un esafodaj suplimentar, dar ei au un avantaj ascuns – ei tind sa fie lipsiti de teama de a veni cu solutii si au deseori o rezistenta mai mare in a tot incerca lucruri atunci cand esueaza. Pe cand, elevii din clasele gimnaziale au avantajul unei cunoasteri anterioare mai bune si abilitati mai bune.

Un grozav test decisiv pentru o problema este, “Vrei tu sa rezolvi problema asta? Te necajeste? Te entuziasmeaza?” Daca e usor sa o lasi de o parte, exista sansa sa nu fie o problema asa grozava. Dar daca te regasesti revenind la acea problema din nou si din nou, este deseori inceputul unui proiect grozav de PBL bazat pe probleme.

PBL-probleme-11

PBL-probleme-9Elevii ca persoane care rezolva probleme

Acum cateva saptamani, am primit oportunitatea de a lucra la o scoala din intr-o provocare de doua zile de concepere. Unii dintre elevi au ales provocarea Creaza un sport (Create a Sport Challenge)*** in timp ce altii au conceput o masina de pinball. In ambele cazuri, li s-a dat provocarea de a-si crea produsele utilizand materiale limitate. Unul din profesori a incadrat problema in acest fel: Cum ai concepe ceva atat activ pe care sa il faci fizic astfel incat sa fie atat de atragator incat oamenii sa aleaga sa il joace in loc sa stea pe telefoanele sau tabletele lor?

*** https://www.youtube.com/watch?v=rLKa2weeajI&t=6sInventeaza un sport utilizand aceste obiecte diverse (Maker Challenge: Invent a Sport Using These Random Items)

Unii dintre elevi au inceput cu o atitudine sceptica. O masina de pinball cu cartoane si banda de lipit? Chiar asa? Cum se conecteaza asta cu invatarea reala? Cum se conecteaza asta cu abillitatile actuale de care vor avea nevoie ei pentru facultate si pentru a fi gata de o cariera? Dar, pe masura ce trecea prima zi, unii dintre elevi au experimentat ceva neasteptat: zbuciumul.

Scoala traditionala tinde sa se concentreze pe obtinerea rapida a raspunsurilor corecte dar rezolvarea de probleme forteaza elevii sa lucreze prin reiterare, rezolvand incet o multime de probleme. Desi ei au fost frustrati si unii din ei au devenit chiar suparati, ei au fost mai angajati. Pe cand mergeam pe hol la sfarsitul zilei, am remarcat un zumzait de excitare. Elevii vorbeau despre ce lucruri vor rezolva acasa si vor aduce in ziua urmatoare. Din nou, ei vorbeau despre a face lucrul acasa pentru a se distra. O nebunie.

De-a lungul acestor doua zile, i-am privit pe profesori facilitand colaborarea elevilor, rezolvarea de probleme si creativitatea. Constrangerea creativa i-a fortat sa rezolve probleme reale in moduri unice.

PBL-probleme-7

Cum incepi cu Invatarea bazata pe proiecte (Project-Based Learning)

Esti curios despre cum poti sa incepi cu PBL? Poti intra in blogul lui John Spencer, din link-ul de mai jos si poti lasa adresa ta de mail pentru a primi gratuit “lada de scule pentru PBL” (Project-Based Learning Toolbox). Aceasta include un set de resurse de evaluare pe care le poti folosi in cadrul invatarii bazate pe proiecte.

Poti asculta articolul si in inregistrarea audio (in engleza)

Daca iti plac articolele lui Spencer (in engleza), dar nu ai timp sa citesti ci preferi sa le asculti pe drum, poti asculta inregistrarea audio, fie urmand link-ul din cadrul articolului original, fie utilizand uneltele specifice pentru telefoanele mobile, iTunes/Apple Podcasts (ideal pentru utilizatorii de iOS) sau Google Play si Stitcher (ideal pentru utilizatorii de Android).

Sursa: http://www.spencerauthor.com/pblproblems/

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.