10 Riscuri pe care fiecare profesor ar trebui să și le asume cu elevii săi

Un articol scris în 19 Noiembrie 2016 de A.J. Juliani, specialist în educație și inovație tehnologică, autor al mai multor cărți – Lansarea (Launch), Cercetarea și inovația în clase, Învățarea din alegere.(https://www.amazon.com/A.J.-Juliani/e/B00JAMEPKA)

Din munca mea cu elevii și profesorii am extras un fir comun pe care clasele care „ies în evidență” în împărtășesc: Ei își asumă riscuri. Nu numai că acești elevi și profesori își asumă riscuri de învățare, dar ei și le asumă de asemenea împreună. Ei sunt parteneri în procesul de învățare, unde profesorul nu este doar un lider, ci și o persoană care învață.

Slujba mea de Director în Tehnologie și Inovație (educațională) mă lasă să văd sute de clase… când înainte tot ceea ce puteam vedea era propria mea clasă. Asta m-a inspirat să fiu o persoană care își asumă riscuri în propria slujbă și să împărtășesc lumii riscurile pe care și le asumă profesorii. Iată câteva din căile favorite prin care văd că profesorii și elevii își asumă riscuri, și sunt lucruri pe care oricine poate să le facă în propria clasă.

risc-3

1. Dă-le șansa unui nou început

Ca profesori, primim deseori o tonă de informații despre elevii noștri înainte ca ei să pășească pe ușă. Notele de la testele trecute. Mediul socio-economic din care provin. Probleme de comportament în clasele în care au fost etc., etc. Unele din aceste informații sunt foarte importante (mă gândesc la IEP, Programul Educațional individualizat) dar nici una din aceste informații nu ar trebui să ne facă să începem o relație cu elevii noștri bazată pe presupuneri.

Fiecare an de școală ar trebui să înceapă cu un nou demaraj. Dacă ne începem relația cu presupuneri în loc de speranță, deja am făcut praf experiența de învățare.

risc-4

2. Alegerile elevilor

Evident sunt un mare avocat al acelui 20% timp și al Orei de Geniu în clase. Cred că experiențele de învățare bazate pe cercetare și proiecte permit elevilor să aibă un cuvânt de spus în traseul lor de învățare. Cu toate acestea, i-am auzit pe mulți profesori spunând că ei nu au timp să desfășoare proiecte deplin dezvoltate în acel 20% timp în clasele lor.

Asta este Ok.

Asigurați-vă totuși că dați elevilor voștri alegerea în ceea ce ei învață și cum învață. Știu că asta poate fi riscant la început. Vei simți ca și cum ai abandonat curriculum-ul. Vei simți că ai cedat controlul (este ăsta un lucru atât de rău?). Cu toate acestea, ceea ce ai făcut cu adevărat este să permiți elevilor să-și motiveze propria învățare. Este un risc cu siguranță, dar este unul pe care merită să ți-l asumi.

risc-2

3. Să examinați informațiile împreună

Vor fi informații și indicii. O mulțime. Și dacă ținem aceste date doar pentru noi, atunci facem elevilor un uriaș deserviciu. Dacă noi credem cu adevărat că testele noastre sunt valide și măsuri importante ale învățării, atunci ar trebui să ne întâlnim cu elevii noștri unu-la-unu pentru a le arăta rezultatele anterioare și locurile unde ei răzbat cu greu.

Am făcut asta ca profesor la clasa a XI-cea și am deschis unele conversații grozave despre testări și note. Am depistat de asemenea unele arii care m-au ajutat pe mine să-i ajut pe elevi. De exemplu, majoritatea elevilor mei se luptau cu vocabularul. Poate că eu, „cel vechi”, nu și-ar fi asumat singur sarcina de a consolida unități și chestionare de vocabular. Dar după ce am vorbit cu elevii a fost evident că ei nu înțeleseseră indiciile de context ale vocabularului. Acum îi pot învăța indiciile de context și ei sunt capabili să citească cărți, povestiri și texte de non-ficțiune de care să se bucure pe deplin.

Nu face din date inamicul tău.

În schimb, încearcă să le utilizezi și să faci din ele experiențe de învățare colaborativă.

4. Lasă-i să predea

Te-ai gândit vreodată la ideea de a da elevilor tăi „domnia” asupra însărcinărilor clasei? Știu că propria mea experiență îmi arată că atunci când predau ceva, învăț mai mult despre acel lucru. La fel funcționează și cu elevii. Sunt sigur că tu deja ai proiecte și însărcinări în clasă unde elevii sunt puși în grupuri de experți. Poate că faci o activitate tip puzzle unde elevii prezintă celorlalți elevi ceea ce știu. De ce să nu faci un pas mai departe și să-i lași să creeze mini-lecții cu un conținut la care sunt experți. Ei vor trebui să creeze o activitate, să construiască instrumente de lucru și să își prezinte lecția clasei ca un lider de învățare. Elevii găsesc asta provocator dar și recompensator.

risc-5

5. Pleacă într-o misiune și sari peste oră

Excursiile de studiu pot fi câteodată clar plicticoase. Sau ele nu au prea mult de a face cu învățarea actuală. În loc de așa ceva, pleacă într-o misiune cu clasa ta. Prezintă o întrebare călăuzitoare și plecați la vânătoare de răspunsuri! Elevii de clasa a noua de la fosta mea școală nu au învățat doar despre PH-ul apei, ei au plecat în misiune. I-am dus la bazinul de colectare a apei local, unde ei au petrecut întreaga zi luând măsurători și încercând să afle de ce anumite zone ale comunității noastre se inundă și ce tipuri de pagube pot apărea când deversări și toxine se amestecă cu sursa de apă. Ei au plecat știind mai multe despre „știință” decât i-ar fi putut învăța orice lecție.

6. Învățați ceva nou împreună

Dacă ești profesor, există șanse ca tu să cunoști curriculum-ul pe dinafară. Cu toate acestea, trebuie să existe ceva despre care ai vrea să înveți mai multe. Când înveți ceva „nou” împreună cu clasa ta, ei pot să te vadă ca pe o „persoană care învață” și nu doar ca pe un profesor care deja știe toate răspunsurile. Ei văd cum îți pui tu întrebări, experimentezi cu opțiunile și îți utilizezi curiozitatea pentru a te ghida pe drumul învățării.

În plus, ei ajung să ajute de-a lungul drumului și să-ți arate perspective diferite asupra experienței de învățare. Să învățați ceva împreună este o cale grozavă de a construi comunitatea dar și un uimitor model de învățare de-a lungul întregii vieți.

risk-taking

7. Citiți de dragul cititului

Nu ești obosit de toate acele motive pentru care trebuie să citești în școală? Eu știu că sunt. Câteodată vreau ca elevii noștri să înțeleagă că cititul poate fi o activitate plăcută fără nici un alt rezultat decât acela de a te simți bine. Avem tendința de a face acest tip de lectură cu cei de la clasele mici, dar pe măsură ce elevii cresc, modul în care privim lectura devine mai rece (older – colder – îți place acestă rimă?)

Hai să schimbăm asta și să ne luăm timpul (și riscul) de a citi de dragul cititului.

Atelierele de lectură sunt o oportunitate perfectă pentru a acorda elevilor timpul (și permisiunea) de a citi de plăcere. De asemenea, ce ar fi să facem din lecturile de vară un mod de a te bucura de cărți și nu să îi forțăm pe toți să citească același text. Este doar o idee.

8. Construiți / Faceți ceva util împreună

Nu sunt cel mai bun la învățarea practică (hands-on) Am fost îngrozitor la orele de atelier și chiar m-am ales în liceu cu copci la degetul mare de la un fierăstrău! Dar a fost vorba de graba pe care am avut-o încercând să fac ceva. De asemenea învăț câte ceva de fiecare dată când construiesc, repar sau fac ceva. Cele mai multe lucruri pe care le-am făcut au fost pe un computer sau online (ceea ce a bine). Cu toate acestea, acesta este un risc pe care mulți profesori cred că și-l asumă atunci când predau un proiect.

Problema cu multe proiecte este lipsa de utilitate (și scop). De ce să faci ceva care va sfârși într-un coș de gunoi, sau într-un frigider, înainte de a ajunge tot la gunoi? Și proiectele digitale sunt la fel. Îți petreci timpul creând „artă digitală pentru frigider” cu elevii tăi?

În locul ei, asumă-ți riscul de a crea / construi / face ceva util împreună cu elevii tăi. Ceva care va dura. Ceva care va ajuta școala ta, comunitatea ta, sau chiar întreaga lume. Atunci elevii tăi vor înțelege adevărata mândrie din munca ta, care nu este limitată doar la momentul creației, ci este motivul pentru care o faci.

risc-1

9. Spune-le povestea ta – Ascultă poveștile lor

Este prima zi de școală. Le spui elevilor tăi câte ceva despre tine și formarea, experiențele tale. Apoi ei îți spun ție și unul altora despre povestea lor. Poate chiar îi pui să creeze un mic proiect despre propria lor persoană. Sari înainte la luna Martie. Nu ai mai cheltuit deloc timp spunând despre povestea ta și, când a fost ultima dată când ai auzit povestea lor?

Am căzut în această capcană înainte, și apoi când mă întreb unde este conexiunea mea cu elevii, realizez că nu ne-am împărtășit poveștile.

Când scriem despre poveștile noastre, vorbim despre poveștile noastre și ne ajutăm unii pe alții, este momentul în care se petrec adevăratele conexiuni și când învățarea devine o experiență comună, în loc de o experiență individuală. Nu-ți fie frică să împărtășești povestea ta și să-i întrebi pe elevi despre poveștile lor.

kids-blogging

10. Creați împreună un Blog

Aceasta este riscant, știu. Să-ți pui gândurile și ideile afară, în lume și să-i lași pe elevii tăi să-și împărtășească gândurile și ideile către lumea din afară. Dar merită în totalitate.

Când creezi un blog împreună cu elevii tăi, muți interacțiunile din clasă și le pui într-un forum unde oricine poate să participe. Dacă utilizezi platforme ca Kidblogs și Edublogs este ușor să creezi o experiență de blogging sigură pentru elevii tăi (și să ștergi acest risc de pe listă). Prea adesea vrem să ținem secret ceea ce se întâmplă în clasă ca și cum ar fi vorba despre un laborator de învățare secret. Și totuși, cunosc mari profesori care petrec timp împărtășind lumii ceea ce fac elevii lor. Cea mai ușoară cale de a face asta este printr-un blog.

Aceste riscuri nu sunt în realitate deloc niște riscuri. Ele sunt de fapt alegeri.

Tu vrei să continui să faci lucrurile în același fel ca până acum în clasa ta, sau vrei să crești ca o persoană care învață alături de elevii tăi? Alege cu înțelepciune!

Sursa: http://ajjuliani.com/risks/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.