19 Moduri în care poți dezvolta creativitatea copiilor

După cum poate știți, unul din obiceiurile americanilor, care s-a împământenit și pe la noi, este ca de Anul Nou să scrie o listă cu decizii pe care le iau pentru anul care vine. Unii psihologi și specialiști în dezvoltare personală spun că poți lua astfel de decizii (bune) oricând, așa că, de ce n-am face și noi – ca părinți sau bunici – o listă cu decizii pentru noul an școlar al copiilor sau nepoților noștri? Mai ales dacă aceste decizii i-ar putea ajuta să-și dezvolte creativitatea, una din calitățile atât de mult cerute astăzi.

Iată mai jos câteva idei sugerate de Jean Van’t Hullscriitoare, artistă și mamă, pasionata de arta și creativitatea copiilor, care propune familiilor să utilizeze artele și să investească puțin timp și resurse pentru încurajarea și dezvoltarea creativității copiilor lor.

art-wall-3
Tu îți faci lista cu decizii de Anul Nou?

Eu da. Sau mai curând cu scopuri la care să lucrez.

Am câteva legate de artă și în mod special de creativitatea copiilor, pe care vreau să le împărtășesc cu tine astăzi. Cred că acestea sunt ariile în care mulți părinți se străduiesc.

Și eu nu sunt o excepție!

family-art

Deciziile mele pentru a încuraja creativitatea copiilor

1. Să organizez mai bine maldărele de desene ale copiilor.

Am creat deja un sistem de păstrare a desenelor (în cutii mari de plastic transparente, cu etichete, unde desenele fiicei mele stau mai bine decât în dosare), dar nu îl mențin la zi întotdeauna. Așa că obiectivul meu este să iau grămezile de desene care s-au acumulat și să le pun în ordine în cutiile cu desene ale copiilor. Și să mențin ordinea în continuare!

2. Să creez un nou perete de expunere a desenelor. art-wall-2

Cel pe care l-am organizat primul nu l-am păstrat și probabil că voi încerca una din ideile din articolul „21 de Moduri de a expune arta copiilor” – http://artfulparent.com/2014/03/ways-to-display-kids-artwork.html. Tocmai am investit în câteva rame interșanjabile.

3. Să încep un bloc de schițe și un obicei de a practica zilnic desenul, pentru mine și pentru a stabili un exemplu pentru copiii mei.

Sunt la a patra zi de când am început să desenez zilnic în blocul meu de schițe și până acum îmi place. Îmi place când copiii mă văd creând cu regularitate și mi s-au alăturat de vreo două ori. Vreau de asemenea să termin cu credința mea, care mă limitează, că nu sunt un „artist bun.” Vreau de asemenea și să mă întorc la exercițiile de desen cu copiii și să desenez împreună cu ei – http://artfulparent.com/2013/03/drawing-with-kids-using-the-monart-method.html.

family-art-workshop-1

4. Să ies din zona mea de confort în ce privește materialele și tehnicile de artă pentru copii.

Să încurajez și să facilitez crearea mai frecventă a operelor din lut în ciuda reținerilor mele despre mediu (curățenie). Să fac mai multe sculpturi și artă 3D. Să încerc noi idei în loc să mă bazez pe cele vechi și încercate. Să încerc cel puțin un nou material de artă și o nouă tehnică artistică pe lună.

Dar tu? Ai luat decizii care sunt legate de creativitatea copiilor tăi?

familyartfun1

Iată încă 15 moduri de a încuraja creativitatea copiilor:

 1. Fii atent cum vorbești copiilor despre desenele (creațiile) lor.

 2. Creează un spațiu pentru arta copiilor (care să fie folosit)

 3. Citește o carte despre arta copiilor pentru idei și inspirație

 4. Dă copiilor materiale și kit-uri pentru artă ca și cadouri, în loc de jucării

 5. Lucrați exerciții de desen cu copiii ca familie

 6. Transferă desenele copiilor pe carton și pune-le pe perete

  art-wall-1

 7. Organizați cu regularitate o seară artistică în familie – poate o dată pe săptămână, sau lunar – asta înseamnă să acoperi cu hârtie de împachetat masa, după cină, să vă strângeți cu toții și să jucați jocuri artistice seara, înainte de culcare, sau să începeți fiecare week-end cu o sesiune de jurnal artistic – http://artfulparent.com/2012/01/guest-post-beginning-art-journaling-for-kids.html

 8. Organizează activități artistice simple cu copiii după școală sau somnul de după-amiază.

 9. Citește copiilor cărți cu ilustrații, despre artă și creativitate.

 10. Mergeți la muzee de artă mai des (și găsiți căi de a face ca asta să fie distractiv pentru a insufla dragostea față de această experiență)

 11. Aprovizionează dulapul cu câteva materiale de desen

 12. Inițiază un grup de artă pentru copii sau găzduiește întâlniri de jocuri artistice

 13. Organizează o petrecere artistică sau una de mâzgăleli – http://artfulparent.com/2008/05/a-messy-party-with-the-art-group.html

 14. Încurajează explorarea altor arii în afara artelor vizuale, cum sunt gătitul, știința, cusutul sau muzica.

 15. Practicați arta cusăturilor.

  Jean Van’t Hull

Sursa: http://artfulparent.com/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.