6 Rutine de deschidere si incheiere pentru noii profesori

Traducerea articolului publicat de Rebecca Alber*, pe 17 August 2016 in Edutopia

Classroom-RoutinesRutinele si coerenta conteaza foarte mult si sunt necesare pentru a crea un mediu de invatare fluent in clasele voastre. Rutinele ajuta la crearea comunitatii, verificarea intelegerii si managementul clasei. O sa va impartasesc trei rutine de deschidere si trei rutine de incheiere pe care puteti incepe sa le folositi in urmatoarea voastra clasa.

Rutine de deschidere

Daca studentii intra la ora si stiu ce li se va cere sa scrie, citeasca sau impartaseasca in deschiderea lectiei, atunci vor intra in incapere anticipand deja ca va fi o asteptare imediata. (La fel functioneaza si rutinele de incheiere care “destind” lectia voastra). Nu vor mai fi obisnuitele litanii de, “Ce vom face astazi?”. Mai curand, studentii sunt deseori mai calmi cunoscand sarcinile care le sunt la indemana. Experimenteaza cu fiecare din rutinele de mai jos: Impartaseste un cuvat, Citatul zilei si Minutul de lectura.

Impartaseste un cuvat

Cere studentilor sa impartaseasca un cuvant despre felul in care se simt in acea zi. Ar putea fi ceva general, ceva despre un nou proiect sau despre ceva de s-a intamplat in vietile lor sau in lume. Asta este ceva in intregime aproape de copii, ceva care tine de aspectul emotional al studentului, aducand un echilibru concentrarii academice si intelectuale care de obicei conduce ziua de scoala. De asemenea construieste inteligenta emotionala. Cand am facut prima data aceasta rutina, studentii au sous lucruri ca bine, okay, obosit sau rau, apoi pe masura ce s-au simtit mai confortabil unul cu celalalt si au castigat un vocabular mai larg al cuvintelor despre emotii**, au inceput sa impartaseasca cuvinte ca ganditor, senin si frustrat. Pentru a nu risca prea mult, la inceput pune studentii sa impartaseasca cu un coleg sau in grup de trei, apoi progreseaza intr-o trecere in revista in jurul incaperii, unde toata lumea isi impartaseste cuvantul cu voce tare.

** https://childrenscenter.sa.ucsb.edu/CMSMedia/Documents/ParentSupport/FeelingWords.pdf

Rutine-expectation

Citatul zilei

Studentilor le place sa-si impartaseasca opiniile (Cui nu-i place). Ca rutina de deschidere am folosit prima data Citatul zilei acum cativa ani cand am predat in liceu si s-a dovedint un mare succes. Eu as gasi un citat al unui cantaret, actor, politician sau alta personalitate faimoasa care a murit si l-as avea afisat pe tabla cand studentii intra in clasa. Ei ar intra in clasa, s-ar aseza jos si ar incepe sa scrie un raspuns. Sub citat, as include aceleasi intrebari punctuale: Ce inseamna asta? Cum putem face o legatura cu asta, sau sa facem o legatura cu lumea?

Minutul de lectura

Aceasta vine de la Kelly Gallagher, un guru al artei limbajului in Engleza. Gaseste un pasaj online sau intr-o carte – un extras dintr-un poem, eseu, articol sau poveste – si citeste-l cu voce tare. Pasajul trebuie sa fie plin de umor, interesant, suparator sau frumos, demonstrand o mare arta a scrisului. Dupa citirea cu voce tare, studentii isi deschid caietul de notite si scriu o singura propozitie rezumativa pentru a-si aminti ceea ce tocmai a fost citit, sau pot scrie un enunt de disertatie. Dupa o luna de modelare a diferitelor tipuri de pasaje – si impartasirea cu voce tare a propozitiilor – studentii apoi voteaza pentru a readuce unul din pasaje pentru a fi citit in Minutul de lectura. La sfarsitul fiecarui semestru, ii poti pune pe studenti sa se uite peste colectia lor de simple propozitii si sa reflecteze care a fost pasajul lor favorit si de ce (au invatat ceva important, i-a facut sa rada etc.) Verificati acest vido cu Gallagher disuctand despre minutul de lectura – http://link.brightcove.com/services/player/bcpid2730233981001?bckey=AQ~~,AAABlTNHE7k~,oIicl_E-tmih5aNv6BN19jsoOYYGvR7d&bctid=3058469159001

classroom-rituals-300x190

Rutinele de incheiere

Curateania clasei si discutia despre tema de acasa este o rutina importanta pentru sfarsitul zilei, dar este de asemenea important sa dai studentilor tai o sansa de a procesa mai mult invatarea lor si chiar sa-si stabileasca un scop. Rutinele de incheiere dau studentilor tai o oportunitate de a reflecta. Este o cale grozava de a cuprinde lectiile tale. Rutinele de inchidere de asemenea onoreaza timpul petrecut impreuna in acea zi si de asemenea da studentilor tai oportunitatea de a-si utiliza vocea. Urmatoarele trei sunt exemple de “benzi de iesire” care pot fi completate pe o bucatica mica de hartie sau pe o sticky note.

Apreciaza invatarea sau lectia

Aceasta “banda de iesire” poate fi completata in doar cateva minute. Cere studentilor – pe o scala de la unu la zece – sa noteze cat de bine au inteles invatarea din acea zi. Daca rata intelegerii lor este joasa, cere-le sa scrie ce ar mai putea avea nevoie (mai mult timp, mai multe explicatii, un organizator grafic pentru a-i ajuta la scrierea unui eseu, etc.) Studentii ar putea de asemenea sa noteze lectia sau predarea, de la unu la zece; cere-le sa scrie o propozitie sau doua pentru a da feedback despre materialele sau activitatile din acea zi.

Colecteaza notitele si, dupa ce studentii tai au plecat, fa gramezi cu notarile similare. Daca ai o multime de “note” de opt, noua si zece, lectia a mers bine. Daca ai mai multe numere joase, atunci probabil ca ar fi timpul sa cauti mai multe informatuu pentru intreaga clasa pentru ziua urmatoare, si apoi sa recapitulezi sau chiar sa re-predai lectia.

590001.TIF

Ce ai invatat?

Declaratiile sau intrebarile de incheiere

Cere-le studentilor in prima runda sa vorbeasca in perechi sau grupuri de trei. Ce ai invatat? Ce te-a surprins? Ce a fost neclar? Ce ai vrea sa afli mai mult despre..? Apoi cere-le sa vina cu o declaratie finala sau o intrebare despre continut si sa o scrie. Colecteaza notitele si utilizeaza-le ca puncte de discutie in ziua urmatoare, raspunzand la intrebari si comentand despre declaratiile pe care ei le-au scris.

Asuma-ti un scop

Cere studentilor tai sa se gandeasca la un scop pe care ar vrea sa si-l stabileasca. Ar putea fi ceva legat de un capitol de studiu, sau ar putea fi un scop personal in afara clasei. Utilizeaza inceputuri de propozitie pentru a-i instiga sa scrie acest scop. Maine in clasa voi fi gata sa….., Diseara, voi…….., Pana la sfarsitul semestrului, o sa……….. Pune-i sa impartaseasca cu colegul sau in grupuri mici, si cere catorva voluntari sa-si impartaseasca scopul cu intrega clasa. Colecteaza notitele sau sticky notes. Acesta este o cale minunata de a-ti cunoaste studentii (Poti sa-ti stabilesti si tu un scop, de asemenea!).

Sa-si scrie numele pe aceste notite a fost pentru mine optional. Tu decizi – poate cateodata da, iar altadata nu. Studentii vor fi mai onesti daca sunt anonime. Cu toate aceastea, cu stabilirea scopului, va fi o mai mare responsabilitate daca vei avea numele, iar tu le poti verifica individual si sa oferi un suport specific si incurajari.

active-listening-in-the-classroom-2
Colaborand cu colegii

Sfatul pe care imi place sa il dau noilor profesori: Du-te si culege rutine de inceput si de incheiere de la colegii tai profesori. Internetul nu este intotdeauna cel mai bun loc pentru a gasi materiale curriculare – colegii tai sunt! Vorbest cu colegii in timpul intalnirilor apoi opreste-te pe la clasele lor sa arunci o privire asupra resurselor lor si a produselor studentilor.

Una din greselile pe care le fac deseori noii profesori este sa creada ca ei trebuie sa creeze totul din nimic. Le explic ca sunt acolo aceia care au fost acolo de mult si au pus la punct strategii, au colectionat date si exemple ale studentilor si apoi si-au ajustat acea activitate sau proiect pentru a-l face mai bine – si ei sunt acolo, chiar la usa urmatoare, gata sa-si impartaseasca expertiza si resursele cu tine.

*Rebecca Alber – Edutopia Consulting Online Editor

Sunt instructor la UCLA Graduate School of Education, specialist in literatura. Sunt dedicata egalitatii si accesului pentru toti studentii. Sunt de asemenea pasionata de invatarea relevanta, angajanta si revolutionara.

Sursa: http://www.edutopia.org/blog/6-opening-and-closing-routines-new-teachers-rebecca-alber

Ce rutine de inceput si incheiere vrei sa oferi tu, ca profesor mai experiementat? Te rugam sa le impartasesti intr-un articol sau in comentariile din pagina noastra de Facebook – https://www.facebook.com/educatiesirezilienta/

Iata si link-ul catre o lista cu cele mai simple rutine pe care ar trebui sa le stabilesti in clasa ta:

http://www.morethanaworksheet.com/wp-content/uploads/2015/08/Classroom-Procedures-List.pdf

..si un exemplu de proceduri pentru incheierea unei sesiuni de lectura: http://www.weareteachers.com/docs/default-source/printable-materials/pearson-literacy-teacher-infographic-close-reading-final-1-7-13.pdf

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.