Cand noi ii ascultam pe studenti

Traducerea articolului publicat de Elena Aguilar* in Edutopia

Cand incepi sa te gandesti la re-intoarcerea la scoala, am o sugestie care poate avea un impact drastic asupra anului tau urmator (si e simpla): un brainstorming cu intrebari pe care sa le pui studentilor.

Copiii care stau chiar in fata noastra au deseori cea mai utila informatie inautrul lor – informatia care ne poate ajuta sa ajungem la ei si sa-i invatam, care ne ajuta sa-i implicam si care ne poate ajuta sa avem un an fantastic impreuna.listening_to_students

Ce sa-i intrebam?

Iata aici cateva din intrebarile mele favorite pe care le pun copiilor de toate varstele:

  1. Care ar fi cel mai util lucru pentru mine sa stiu despre tine ca student?

  2. Ce ai vrea sa fi fost altfel la scoala?

  3. Descrie un moment din timpul scolii de anul trecut cand te-ai simtit realmente implicat. De ce crezi tu ca acel moment a fost atat de pozitiv pentru tine?

  4. Ce crezi tu ca gandesc profesorii despre tine, si ce ai vrea ca ei sa gandeasca despre tine?

  5. Spiune-mi despre un profesor care simti tu ca te cunoaste bine. Ce fel de student ai fost in clasa lui sau a ei? Ce a facut el sau ea ca sa ajunga sa te cunoasca mai bine?

  6. Ce ai vrea sa te intreb eu pe tine in asa fel incat sa fiu un profesor bun pentru tine?

  7. Ce anume face o zi de weekend sa fie grozava pentru tine?

Cand punem intrebari, si cand suntem cu sinceritate curiosi despre ce ne spun studentii, noi comunicam o dorinta autentica de a ajunge sa cunoastem cine sunt, dincolo de rezultatele la teste si dincolo de ce ar putea spune alti profesori. Chestionarea si ascultarea in liniste comunica faptul ca ne pasa de studentii nostri.

listen-01

Managementul Logistic

Exista multe cai pe care sa le abordezi pentru a primi raspuns la aceste intrebari. Ideal ar fi sa stai macar cinci minute cu fiecare dintre studentii tai in prima saptamana de scoala si sa asculti ce au de spus. Acest contact unul-la-unul poate fi o puternica oportunitate de conectare.

Daca predai la zeci sau sute de studenti, asra ar fi greu de realizat. In acest caz, chestionarele pot functiona pentru a culege aceste informatii, desi tu ai nevoie in continuare sa faci ceva prin care sa arati ca le-ai citit – si auzit, inteles – raspunsurile la chestionare. Cand am predat la gimnaziu, am impartasit sumarul datelor colectate cu intreaga clasa, cum ar fi, “65 procente dintre voi doresc ca profesorul sa nu dea teme pentru acasa”. Aceasta este o cale de validare a raspunsurilor studentilor.

listening3

Ceea ce este cel mai important, este ca atunci cand pouneti intrebari studentilor, sa intrebati cu inima si mintea deschisa.. – dornici de a asculta la indiferent ce au ei de spus, si de asemenea, dornici sa ascultati si ce nu a fost spus. Multi dintre studentii nostri mai vechi au avut suficiente experiente negative pentru ei in scoala pentru a simti ca profesorii nu-i asculta.

Acesta ar putea fi anul cand tu vei schimba lucrul asta pentru ei. Fiecare merita sa fie ascultat, iar ascultarea (empatica, mai ales, n.n.) este un puternic mijloc de a ne conecta cu ceilalti.

Ce altceva i-ai mai intrebat tu pe studenti? Ce altceva i-ai putea intreba?

Te rugam sa impartasesti in comentariile de pe pagina de Facebook a CREER – https://www.facebook.com/educatiesirezilienta/

listening4

Teacher Chris Merkert offers one-on-one time to student Rafael Marquez, 13 y.

* Elena Aguilar a fost profesor, coach, si lider in educatie pentru mai mult de 20 de ani. Ea este autoarea cartii “The Art of Coaching” (Jossey-Bass) si pentru volumul in curs de aparitie “The Art of Coaching Teams”.

Sursa: http://www.edutopia.org/blog/when-we-listen-students-elena-aguilar?utm_source=facebook&utm_medium=socialflow

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.