Stilurile de învățare – Vizual-Spațial

Persoanele sau copiii care utilizează stilul vizual-spațial preferă să utilizeze imagini, culori, hărți/ scheme pentru a-și organiza informația și pentru a comunica mai bine cu alții. Ei pot să vizualizeze cu ochii minții obiecte, planuri și rezultate. Au de asemenea un simț spațial bun, care le dă un bun simț al direcțiilor de orientare în spațiu. Se pot ușor orienta în locuri noi utilizând hărțile și se pierd foarte rar.

Dacă ești o astfel de persoană, vei observa că, de cele mai multe ori, când ieși dintr-un lift într-o clădire necunoscută, întotdeauna (sau aproape) o iei instinctiv în direcția bună.

Pentru persoanele care învață vizual, tabla albă (whiteboard) este cea mai bună prietenă, atunci când au una la îndemână. Lor le place să deseneze, să schițeze și să mâzgălească, în special cu culori. În general, le este caracteristic un bun simț al gustului în materie de vestimentație și de echilibru al culorilor (deși nu întotdeauna).

Persoanele care au ca stil predominant de învățare pe cel vizual-spațial, tind să utilizeze anumite cuvinte și fraze când vorbesc cu ceilalți despre un subiect comun, așa că ei pot fi lesne recunoscuți, identificați. Iată câteva dintre acestea:

 • Hai să ne uităm la asta altfel….

 • Vezi cum merge asta pentru tine..

 • Nu prea pot să-mi imaginez asta…

 • Hai să desenăm o schemă sau o hartă..

 • Aș vrea să capăt o altă perspectivă…

 • Nu uit niciodată o figură / imagine.

visual-learning-01

Ocupațiile cele mai obișnuite pentru vizual-spațiali

visual-learnersOcupațiile care utilizează cel mai mult calitățile unui vizual-spațial sunt: artele vizuale, inclusiv arta fotografică și artele legate de cinematografe, televiziune, multimedia – video, film, animație, scenografie etc., arhitectura, toate tipurile de design, planificarea (în special cea strategică), navigația (navală, aeriană).

Elementele și tehnicile care îi ajută pe vizual-spațiali să învețe, să înțeleagă mai bine

Elementele de prezentare a unui conținut care îi ajută pe vizual-spațiali sunt imaginile, desenele, schemele sau hărțile și orice media tip de vizuală (video, film).

Ca părinți, dacă depistați că aveți un copil vizual, ajutați-l să asimileze și să rețină informația mai bine cu ajutorul imaginilor, desenelor, obiectelor concrete, mișcărilor spațiale, filmelor.

math time

Învățând matematica cu abacul

Ca educatori, dacă doriți ca și vizualii din clasa voastră să învețe bine, includeți multă imagine în prezentările voastre și susțineți / sintetizați informația cu ajutorul schemelor, culorilor.

Vizualizarea mentală le este la îndemână celor care învață preponderent în acest stil. Asta înseamnă că ei trebuie îndemnați să vizualizeze cât mai mult, să conecteze informația verbală cu imagini pentru a reține informația și pentru a o regăsi mai ușor. Imprimarea în memorie a unei/ unor imagini vizuale specifice alături de informația verbală face mai ușoară identificarea informației printre toate imaginile care plutesc permanent în mintea unui vizual-spațial.

Care sunt tehnicile de învățare care facilitează învățarea și memorarea pentru ei:

 • Utilizați culoarea, machete sau planuri, organizarea spațială prin care faceți asocieri între cuvinte, concepte, elemente și utilizați cuvinte vizuale în enunțurile voastre, cum ar fi: vezi, imaginează, perspectivă, vizual, hartă.

  dudleyislandless - Version 2

 • Utilizați hărțile mentale. Utilizați culoare sau imagini în locul unui text, ori de câte ori e posibil. Dacă nu utilizați prezentări digitale sau planșe colorate, fiți siguri că aveți la îndemână cel puțin patru creioane, crete sau markere colorate.

  vizual-planse

 • Diagramele de sistematizare îi pot ajuta să vizualizeze legăturile dintre părți și cu întregul sistem, de exemplu legătura dintre părțile unei ambarcațiuni și ce înseamnă să navighezi în echilibru. Înlocuiți sau dublați cuvintele cu o imagine și utilizați culorile ca să subliniați conexiunile majore și minore între concepte și idei.

  mind-mapping-workflow-3-

 • Călătoriile vizuale și tehnicile de povestire îi ajută pe vizuali să înțeleagă și să memoreze conținuturile care nu sunt ușor de văzut. Abordarea povestirii vizuale în procedurile de memorizare este un bun exemplu al acestei tehnici. Dar povestirile vizuale nu sunt doar tehnici de învățare-memorare, ci și tehnici de motivare, inspirare, de trezire a interesului și pasiunii pentru subiecte percepute ca fiind dificile și / sau aride atunci când sunt comunicate doar verbal.

  * Iată aici și un foarte interesant speach TED, susținut în fața studenților și profesorilor la o Conferință despre inovație în educație organizată de Expression College, o pledoarie despre rolul povestirilor vizuale (storytelling), intitulat Science and the impact of visual storytelling (Știința și impactul vizual al povestirilor vizuale), susținută de Spencer Nilsen – co-fondator al Studiourilor Illumina, designer, artist, muzician și producător, pasionat de această tehnică de comunicare:

  https://www.youtube.com/watch?v=RIxUrV8XtxE

 • Vizualii învață mai ușor să utilizeze ancorele verbale și evenimentele care pot fi vizualizate, cu toate acestea trebuie să petreacă un timp până să învețe măcar primele 10 ancore verbale dintr-un text complex. Până la urmă, abilitatea lor de a vizualiza îi ajută să marcheze textul cu aceste ancore verbale destul de repede.

 • Dacă imaginea de sine, a capacității lor de a obține rezultate mai bune sau de a duce la bun sfârșit o sarcină sunt cele care îi împiedică să reușească, tehnica swish din NLP, care este bazată pe vizualizare, îi poate ajuta pe vizuali să înlăture emoțiile negative care îi împiedică să aibă rezultate mai bune, prin imaginarea lor în situația de succes, împlinire a obiectivelor.

mental_map_-martijn-in-e28098t-veldIată aici – http://labvislearn.org/conexiunea cu un centru specializat în acest domeniu – Laboratory for Visual Learning (LVL), a cărui misiune este să îmbunătățească modul în care tehnologia ajută oamenii să învețe și să comunice mai bine unii cu alții. Ei investighează felul în care funcționează creierul și care sunt diferențele, moștenite sau învățate care modifică percepțiile, cum putem îmbunătăți tehnologia pe care o utilizăm pentru citit, pentru a face procesul mai eficient pentru toți. Se ocupă de asemenea de investigarea problemelor persoanelor cu dislexie, ADHD și tulburări din spectrul autismului.

 

One thought on “Stilurile de învățare – Vizual-Spațial

 1. Eu lucrez cu aceasta notiune in fiecare zi. Este foarte important pentru profesori sa identifice preferinta unui copil pentru unul sau mai multe stiluri de invatare la o virsta frageda. Chestionarele ajuta dar cea mai buna cale de cunoastere a stilurile predominante de invatare a unui copil (de obicei doua sau trei) este interactiunea directa a profesorului cu copilul. In primul rind, profesorul trebuie sa cunoasca comportamentul copilului. Procesul de identificare a stilurilor predominante de invatare a unui copil poate sa dureze un timp indulengat. Dupa ce stilurile predominanate de invatare ale copilului sint identificate, profesorul stie ce fel de activitati sa pregateasca sa il ajute pe copil cu invatarea. Obiectivul este ca profesorii sa foloseasca stilurile predominanate de invatare ale copiilor sa incurajeze si sa dezvolte cit mai multe stiluri posibile. Acesta este un proces continuu si are loc in fiecare lectie. Cu cit mai multe stiluri de invatare sint dezvoltate cu atit sansa pentru succes in invatare a copilului este mai mare.
  Cum folosesc profesorii din Romania aceasta notiune in planurile lor de lectie?

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.