(re)Aprinde pasiunea. Fii un Fred în tot ceea ce faci!

Indiferent ce ți-ai ales să fii, fă-o bine”, spunea Abraham Lincoln

Fiecare dintre noi poate face alegeri în viață, dar cea mai importantă dintre ele este cum alegi să îți trăiești viața, cum alegi să îți faci meseria, ce fel de persoană vrei să fii, pentru tine și pentru toți cei din jurul tău.

Această alegere va influența fiecare moment al vieții tale și se va răsfrânge asupra fiecărui aspect al ei. Atât pe plan profesional cât și personal.

Poți alege să fii un veșnic nemulțumit, dând vina pe toți și toate, pe familie, pe sistem, societate, oameni…. pentru faptul că nu te simți apreciat, onorat, răsplătit, că te simți neîmplinit și fără șansa de a te bucura de lucrurile pe care le vezi la alții.

Poți alege să te oprești din evoluția ta ca persoană, ca profesionist și din dorința de a ști mai multe, preferând comoditatea și dând vina pe alții pentru rezultatele tale slabe în profesia pe care tot tu ai ales-o. Sau în familie.. sau ca părinte…

Dar nu uita că e alegerea ta, și nu a altei / altor persoane din jurul tău.

Poți alege să te „răzbuni” pe toți cei din jur pentru neîmplinirile și nemulțumirile tale.

Pe colegi, pe cunoscuți sau necunoscuți, pe cei din familie.. Inclusiv pe copiii pe care îi crești sau educi. Ai această „putere” și poți să alegi să fii cam așa…

mean_teacher

Și, evident, vei fi profund nefericit.

Sau, poți alege să fii un Fred.

Ce este un Fred ?

Este un om care, prin pasiunea pentru tot ceea ce face, poate să transforme obișnuitul în ceva extraordinar. Este un om care, indiferent de meseria pe care o face, alege să o facă cu interes pentru ceea ce face și pentru oameni, cu pasiunea de a face totul cât mai bine, de a aduce bucurie în jur, de a face din fiecare zi a lui o capodoperă.

Un om care a înțeles că, indiferent cât de ineficientă este o organizație sau instituție, el poate face diferența, poate aduce schimbarea de care e nevoie.

frted-factorFred este actorul principal al unei cărți extraordinare, pe care vă recomandăm cu căldură să o citiți în această vară. Cartea se numește Factorul Fred, este scrisă de Mark Sanborn și recomandată și de John Maxwell cu cuvintele: Te îndemn să faci ceva special pentru tine însuți și pentru ceilalți – fă din Factorul Fred parte din viața ta.

Fred, actorul cărții, este un altfel de poștaș (factor), dar poate fi și factorul care îți va schimba perspectiva asupra vieții și a relațiilor tale cu cei din jur.

Vei înțelege mai bine ce sau cine este un Fred, după ce vei parcurge această carte (este editată în română)

Dar putem și noi să-ți dăm câteva exemple și, chiar dacă la prima vedere vei considera că situațiile nu seamănă, să știi că ei toți sunt niște Fred.

Fred sunt toți acei profesori sau meditatori care își rup din timpul lor pentru a-i ajuta, îndruma pe copiii sau tinerii noștri care se duc la olimpiadele sau concursurile internaționale și se întorc cu premii. profesori care, de cele mai multe ori, nu pretind să fie plătiți în plus pentru efortul lor. Răsplata muncii lor sunt chiar acele premii, zâmbetul bucuros cu care se întorc „puii lor de suflet”, propria bucurie la aflarea rezultatelor tinerilor pe care i-au îndrumat și conștiința faptului că au contribuit la fundamentarea unor vieți împlinite.

Un Fred este și personajul din articolul anterior, băiatul indian cel neastâmpărat care a izbutit să construiască o afacere de succes în care a îmbinat tradiția, nevoile comunității, problemele globale privind clima, curajul și inventivitatea proprie.

Un Fred este și acea femeie de serviciu – Viorica Pășcălău – de la Facultatea de Muzică din Timișoara care, după ce a învățat din greu în timpul liber, după terminarea unei munci făcute cu drag, și a terminat la Politehnică Facultatea de mecanică și un Masterat în sisteme robotice cu inteligență artificială, nu i-a fost rușine să se reîntoarcă la vechea sa muncă de femeie de serviciu, pentru că așa avea mai mult timp și putea să continue să aibă grijă de familie.

viorica_robotica

Un Fred este și adolescentul Andrei Vladimir din Bârlad, despre care puteți citi în ziarul Adevărul de Vaslui – un elev de liceu cu medii bune, dar și cu o pasiune deosebită pentru tradiția țesutului și împletitului și a lucrăturilor meșteșugite făcute de bunica lui, produse din care a făcut acum o mică afacere, care îi ocupă tot timpul, dar îi și aduce mici satisfacții materiale. O pasiune pe care visează să o continue după ce va studia la o facultate de design.

Andrei-Vladimir

Fred sunt toți acei mari actori de la Holywood care aleg să-și investească banii câștigați din meseria lor în campanii umanitare, programe de cercetare medicală, în fundații care se luptă pentru sănătatea oamenilor și a planetei. Și mulți, mulți alții.

Gândește-te un moment. Contribui sau știrbești cu evoluția ta experiența colegilor și clienților tăi? Impulsionezi apropierea sau îndepărtarea organizației din care faci parte de obiectivele propuse? Îți faci doar datoria sau faci din datorie o pasiune? Ușurezi munca colegilor sau o îngreunezi? Îi încurajezi pe cei din jur sau te străduiești să-i descurajezi?

Nimeni nu te poate împiedica să devii excepțional în munca și viața ta. Până la urmă, întrebarea care rămâne este: determini sau nu schimbări în bine?”

Oricine poate fi un Fred. Inclusiv tu! Rezultatul nu va fi nu numai un extraordinar efort și un succes pe măsură în cariera ta ci te vei bucura să trăiești zi de zi o viață extraordinară.”

Mark Sanborn – Factorul Fred.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.