Povestea lui Tom – O nouă cultură a învățării

Astăzi, vreau să vă propun să revenim la modul în care noi, oamenii, fie adulți, fie copii, putem învăța foarte multe în afara cadrului orelor de școală sau training-urilor profesionale.

Așa că vă propun să parcurgeți Povestea lui Tom, în care sunt sigură că vă veți regăsi mulți dintre dumneavoastră.

medical-consultation

Click aici pentru a începe să înveți

Tom avea 41 de ani când a fost diagnosticat cu diabetul specific adulților. La spital i s-a arătat un video, i s-au dat câteva pliante cu informații despre dietă și tratament și a fost trimis acasă cu instrucțiuni de a veni periodic să-și viziteze medicul. Fiecare din vizitele următoare consta într-o scurtă discuție cu doctorul său și analize de sânge. La o săptămână după asta primea prin mail rezultatele analizelor și o notă care îi reamintea să-și programeze vizita următoare.

În acest timp, Tom a vizitat de asemenea și un site, intitulat Diabetul zilnic (Diabetes daily), unde a găsit articole despre condiția bolnavului de diabet, scrise de membrii comunității și mesaje pe Forum acoperind diferite teme, de la evaluarea kit-urilor de analiză a nivelului de zahăr din sânge până la rețete de mâncăruri și dulciuri cu nivel scăzut de zahăr și carbohidrați.

Site-ul avea și o cameră de discuții live (chat-room), populată în orice moment al zilei de 10 – 15 oameni. „Camera de discuții a fost importantă pentru mine chiar din momentul în care am fost diagnosticat”, ne-a spus Tom. „Eram speriat și chiar nu știam cum diabetul îmi va schimba viața. Doar faptul că am văzut că o mulțime de oameni trăiesc cu asta, și le merge bine, a fost pentru mine o uriașă ușurare. Îmi amintesc că m-am gândit ca, dacă acestor oameni le merge bine, pentru că mulți dintre ei erau chiar mai grav bolnavi decât mine, atunci îmi va merge bine și mie.”

Diabetes daily este totuși mai mult decât o sursă de informații. Este o comunitate formată din sute de oameni care vizitează site-ul în fiecare zi pentru a-și împărtăși experiențele, punctele de vedere, succesele, eșecurile și, câteodată, tragediile.

Online-Medical-Communities

Pentru Tom, acest site, împreună cu câteva altele a fost la început un loc în care putea intra ca să își înțeleagă mai bine boala. Dar a devenit repede mai mult decât atât: a găsit acolo povești spuse de oameni și sfaturi care i-au fost mult mai utile decât cele găsite în pliantele primite de la spital – atât de mult, încât el continuă să viziteze acest site și astăzi, după mulți ani. El a văzut și că toate întrebările pe care și le-a pus erau deja ridicate de alții și că aceste întrebări primiseră a lungă serie de răspunsuri. Poate că cel mai important lucru pe care l-a găsit a fost acela că aproape orice aspect al diabetului – de la diagnostice la tratament și chiar la standardele de măsurare – erau în dispută.

Forumul nu are intenția de a se transforma la o alternativă a vizitelor la doctor, și dispensarea de avizul medical este strict interzisă (De fapt regula Forumului împotriva acestui lucru este afișată, cu litere îngroșate, în fruntea listei de reguli, fiind considerată cea mai importantă decât toate. Postările care încalcă această regulă sunt imediat raportate moderatorilor forumului și șterse).

Forumul l-a ajutat pe Tom să înțeleagă și utilizeze mai bine vizitele sale la doctor, totuși, și totodată i-au dat informații pe care nu ți le spun cadrele medicale. „Site-urile îți dau informații pe care doctorii nu ți le pot da, fie pentru că nu le știu, fie pentru că nu au timp să ți le spună”, zice Tom. „Găsești acolo și întrebările pe care trebuie să le pui doctorului și cum poți să deosebești un doctor bun de unul prost.” Cu ajutorul postărilor, Tom și-a dat seama că doctorul lui era cu adevărat un doctor excepțional: „Mai mult decât atât”, a spus el, „am aflat cât de bun era doctorul meu, făcând comparația cu cei despre care se povestea acolo.”

Pe Forum, Tom a găsit și susținerea de care avea nevoie, prin intermediul celor care sufereau de diabet, ca și el. De la ei, el a învățat despre ce trebuie să faci în fiecare zi pentru a face față bolii, inclusiv cum trebuie să te comporți cu ceilalți. Doctorii pot da sfaturi medicale, dar comunitățile online îți furnizează sfaturile sociale de care ai atât de multă nevoie.

Să ai diabet este foarte diferit de ce înseamnă să trăiești cu această boală.”

Aproape tot procesul de învățare care se desfășoară pe site este rezultatul interacțiunii membrilor, și acest proces umple golurile din procesul de înțelegere despre toate aspectele bolii, de la cel mai important la cel mai banal. Poate că cea mai bună definiție a acestui proces este dată de ceea ce apare pe prima pagină, cu litere îngroșate, într-o căsuță unde poți citi:

Proaspăt diagnosticat? Click aici ca să începi să înveți!

food-offerinf-01Una din problemele la care Tom a căutat răspuns a fost cea relativ la cum să se comporte cu rudele, de sărbători.

„Unul din prietenii mei online a postat un mesaj despre ziua de Thanksgiving. Și membrii comunității au comentat despre diferența dintre a spune: Nu pot și Nu vreau când ți se oferă mâncare.

De fiecare dată când spui cuiva că nu poți să mănânci ceva, ei au tendința să insiste, spunându-ți: hai, gustă, e doar Thanksgiving’, sau doar o înghițitură nu-ți poate face rău’…

Dar când le spui eu nu mănânc asta este mult mai greu pentru ei sa-ți spună ‘Ba da, mănânci!”

*****

Fragment din cartea în serial O nouă cultură a învățării Cultivând imaginația într-o lume în continuă schimbare, de Douglas Thomas și John Seely Brown

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.