Gândirea, rapidă sau lentă

Cartea lui Daniel Kahneman – Gândirea, rapidă și lentă – o veți regăsi recomandată în aproape toate cărțile despre procesul de decizie, comportamentul uman, procesul de gândire, intuiție și raționare. Pentru că, acestă carte vorbește despre modul în care gândim și despre erorile de gândire pe care le facem în multe domenii. Iată ce spune Daniel K. despre erorile de gândire.

Când ești întrebat ce gândești tu despre asta, în mod normal poți să răspunzi. Crezi că știi ce activitate se întâmplă în mintea ta, care deseori consistă într-un gând conștient care merge în mod ordonat către altul. Dar nu este singurul mod în care funcționează mintea, nici măcar asta nu este calea tipică. Cele mai multe impresii și gânduri răsar în experiența ta conștientă fără ca tu să știi cum au ajuns acolo. Nu poți să regăsești modul în care ai ajuns la încredințarea că este o lampă pe biroul din fața ta, sau cum ai detectat o urmă de iritare în vocea soțului tău la telefon, sau cum ai reușit să eviți o amenințare ivită pe drum înainte de a deveni măcar conștient de ea. Activitatea mentală care produce impresii, intuiții și multe decizii se petrece în liniște în mintea ta… Multe din discuțiile din această carte sunt despre erorile intuiției. Cu toate acestea, centrarea pe erori nu denigrează inteligența umană, așa cum atenția acordată bolilor în textele medicale nu neagă sănătatea. Mulți dintre noi sunt sănătoși în majoritatea timpului, și majoritatea judecăților și acțiunilor noastre sunt potrivite în cea mai mare parte a timpului. Pe măsură ce navigăm de-a lungul vieților noastre, ne permitem în mod normal să ne lăsăm ghidați de impresii și emoții, iar încrederea în credințele și preferințele noastre este de obicei justificată. Dar nu întotdeauna. Suntem deseori încrezători chiar și când greșim, iar un observator obiectiv e mai capabil să detecteze erorile noastre decât suntem noi.

Cartea este structurată în 5 părți. Prima parte prezintă elementele de bază ale celor două sisteme la care apelăm pentru a judeca și alege. Elaborează distincțiile dintre operațiunile automatizate ale Sistemului 1 (gândirea rapidă, intuitivă) și operațiunile controlate ale Sistemului 2 (gândirea lentă, logică), construind o interpretare coerentă a ceea ce se întâmplă în lumea noastră în orice moment.

Încerc să dau un sens al complexității și bogăției proceselor automate și de multe ori inconștiente pe care se bazează gândirea intuitivă și cum aceste procese automate explică euristica judecății (procesele care nu pot fi justificate matematic, n.t.). Scopul este de a introduce un limbaj al gândirii și vorbirii despre minte.

Partea a doua și a treia explorează una din nedumeririle majore:

De ce este dificil pentru noi să gândim statistic?Gândim cu ușurință în mod asociativ, gândim cauzalitatea, dar statisticile cer o gândire despre mai multe lucruri deodată, ceea ce este ceva pentru care Sistemul 1 nu este conceput să o facă…

Partea a treia descrie limitările minții noastre: încrederea excesivă în ceea ce credem că știm și aparenta incapacitate de a conștientiza întreaga întindere a ignoranței noastre și a incertitudinii lumii în care trăim. Suntem înclinați să supraestimăm cât de mult înțelegem despre lume și să subestimăm rolul întâmplării în evenimente.

Partea a patra reprezintă o conversație despre disciplinele economice, despre natura procesului de decizie și asupra presupunerii că agenții economici sunt raționali, în timp ce Partea a cincea descrie cercetările recente care au introdus distincția dintre cele două laturi ale sinelui – sinele care experimentează și sinele care își amintește, care nu au aceleași interese.

De-a lungul cărții, autorul face deseori referire la cele două sisteme ale minții, propuse de psihologii Keith Stanovich și Richard West:

 • Sistemul 1 operează automat și rapid, cu puțin efort sau fără și fără un sens al controlului voluntar.

 • Sistemul 2 alocă atenție activităților mentale care cer efort, inclusiv calcule complexe. Operațiile Sistemului 2 sunt deseori asociate cu experiențele subiective ale reprezentării, alegerii și concentrării…

  Sistemul 2, ca și circuitele electrice din casa nostră are o capacitate limitată, dar răspunde diferit la amenințarea unei supra-sarcini. În timp ce o supra-sarcină electrică duce la pierderea energiei electrice pentru toate aparatele, răspunsul Sistemului 2 la supra-sarcina mentală este selectiv și precis: protejează cea mai importantă activitate, care primește atenția de care e nevoie; capacitatea rămasă este alocată secundă cu secundă altor activități.

Modul în care alegem să utilizăm Sistemul 1 sau Sistemul 2, ca și supra-sarcinile mentale la care suntem supuși, de multe ori pot duce la erori de gândire.

Cartea lui Daniel Kahneman abordează erorile de gândire în multe domenii, cum ar fi:

 • cercetarea, atât în termeni de ipoteze cât și de experimente asociate;
 • ușurința de gândire, asociată cu intuiția, creativitatea, naivitatea, dar și cu cu starea de bine sau disconfort;
 • capacitatea de a depista relația cauză-efect;
 • tendința de a trage concluzii cu ușurință
 • încrederea exagerată că legea numerelor mici este aplicabilă, prin extensie, la numere mai mari
 • efectul de ancorare (în experiența și cunoștințele anterioare), care ne ghidează și ne constrânge gândirea
 • reprezentările pe care ni le-am creat
 • provocările pentru cele două sisteme de a distinge între evenimentele (negative) cu o șansă reală redusă de apariție și așteptările noastre ca acestea să se producă zi de zi (stimulate de mesajele mass-media, mediul social)
 • iluzia de validitate a unor judecăți superficiale
 • încrederea în opiniile unor experți – de cele mai multe ori rezultate din cercetarea unui model economic și social stabil, care nu mai corespunde cu cel actual
 • lecțiile învățate dintr-un proiect eșuat
 • procesul de decizie
 • teoria perspective
 • cele două aspecte ale sinelui
 • …. și multe altele

V-o recomandăm ca pe o carte pe care o considerăm o lectură obligatorie pentru toți cei interesați de domeniile gândirii, proceselor de decizie, raționare și comportamentele economice.

Așa cum profesorul William Easterley a spus cel mai bine în prefața cărții: „O capodoperă…. Este una din cele mai mărețe și angajante observații asupra minții umane pe care am citit-o”

brain-systems-01-1024x1024

4 thoughts on “Gândirea, rapidă sau lentă

 1. Pingback: Educația pentru sănătate versus E.S.E. – o bătălie a resurselor | CREER - Centrul de resurse pentru eco-bio educație, reziliență și sustenabilitate

 2. Pingback: Educația pentru sănătate versus E.S.E. – o bătălie a resurselor | Fundația MATCA-2000

 3. Pingback: EDUCATIA SEXUALA SI BATALIA PENTRU RESURSE/ Imperialism cultural anti-viata in Africa si rezistenta locala/ ”PROGRESISTII” AR VREA CA STATUL SA-TI CONFISTE COPIII. SAU SA-TI INTERZICA SA-I FACI/ Un lider pesedist starneste furia activistilor LGBT/ Uni

 4. Pingback: Cum să oprim gândurile negative care (ne) vin automat în minte | Centrul de Resurse pentru Eco-bio Educație, Reziliență și Sustenabilitate

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.