În primul rând vrem să vă urăm tuturor mult succes în negocierile cu guvernul. Suntem alături de voi și sperăm ca greva și mitingurile la care participați să fie cu impact și rezultate bune.
În acest moment profit de o scurtă pauză din programul unui webinar foarte interesant la care asist – IAFeS International Conference NETTIES Spotlight Heritage Timisoara & AugmentedWearEdu Workshop, unde participanți din mai multe țări europene prezintă aplicațiile uneltelor digitale și roboților în diferite sectoare de activitate și, mai ales în industriile creative, turism, muzee, sănătate, afaceri etc.
Sunt multe proiecte la care lucrează și studenții din Timișoara sau alte mari orașe din Europa.
Mi se pare extrem de interesant să poți arunca o privire spre domeniile în care vor lucra mulți dintre copiii aflați acum pe băncile școlilor.
Voi traduce cât pot de repede articolul de mai jos, scris de A.J.Juliani, ca să urmăresc în continuare prezentările. Și, mărturisesc că regret că nu mai sunt tânără ca să pot lua parte și eu la astfel de proiecte creative. Dar deh, nu le poți avea pe toate în viață.
Dar să-i dăm cuvântul lui Juliani.

Recent am avut ocazia să particip la Simpozionul de iarnă al Universității din Pennsylvania, Literacy Network. Fondatorul Penn Literacy Network, Mort Botel (care a fost și președinte al Asociației Internaționale de Lectură) a scris una dintre cele mai influente lucrări pentru cariera mea de profesor, „Adevăruri mai clare despre predare/învățare/evaluare pe tot parcursul curriculei“ și, odată cu decesul lui de anul trecut, am sperat să-l onorez prin acest articol, încadrându-mi discursul în jurul Adevărurilor tehnologiei în educație.
Adevărul #1 constituie motivul pentru care îi educăm pe elevi/ studenți. Învățarea trebuie să fie în beneficiul lor. Dar, pentru elevii noștri învățarea contează doar atunci când o pot controla. Când oferim elevilor posibilitatea de a alege, le permitem să cerceteze și le stimulăm creativitatea, atunci vedem lucrurile uimitoare pe care ei le pot face. Tehnologia joacă un rol interesant în această luare în stăpânire a învățării elevilor. Dispozitivul acela pe care mulți îl poartă în buzunar are toate informațiile din lume. Îi poate conecta cu oricine, permite colaborarea și poate fi folosit într-o varietate de scopuri inovatoare. În calitate de profesori, trebuie să îmbrățișăm ideea că tehnologia poate deschide o lume a oportunităților de învățare și apoi să oferim elevilor noștri șansa de a stăpâni acele oportunități.
Adevărul #2 provine dintr-un citat pe care l-am auzit pentru prima dată spus pe scenă de Tom Murray : „Fiecare copil din clasa ta este întreaga lume a altcuiva”. Nu sunt de fapt sigur dacă Tom a inventat această frază, dar îmi place. Dacă știți cine a făcut-o, vă rog să-mi spuneți pentru a-i putea da o atribuire adecvată. Deocamdată, îl atribui lui Tom! Ca părinte care acum are un copil la școală, acest lucru mi-a plăcut foarte mult – să mă uit la fiica mea ieșind din casă în fiecare zi. Tehnologia ne aduce mai aproape împreună prin instrumente de comunicare și colaborare în timp real și prin aplicații de partajare care dau viață conexiunilor prin video/imagini/audio. Dar face și mai mult decât atât. Ne transformă conexiunile sociale/umane cu mici momente care pot aduce bucurie unui copil sau pot face un părinte mândru.
Adevărul nr. 3 este despre povești. Am mai scris despre puterea poveștilor în educație. Este unul dintre cele mai bune moduri de a preda și un mod preferat de a învăța. Poveștile au trecut testul timpului și continuă să lumineze și să motiveze oamenii în fiecare zi, ca să să învețe și să se dezvolte. Tehnologia a transformat povestirea. Urmărește un film Pixar și încearcă să-mi spui că nu e așa…
Tehnologia extinde profunzimea poveștilor și ne permite să împărtășim povești mai ample, care ajung mai departe decât oricând. Când ceva devine „viral”, înseamnă că o poveste a lovit o coardă sensibilă și a ajuns la milioane de oameni, iar asta e ceva deosebit față de orice altă perioadă din istorie. În calitate de profesori și de elevi sau studenți, putem folosi tehnologia pentru a ne transforma povestea și modul în care învățăm.
Adevărul #4 este ceva în care cred cu fermitate și încerc să-l comunic în fiecare conferință și școală în care vorbesc cu profesorii: datoria noastră este să îi ajutăm pe elevi să se pregătească pentru orice. Noi suntem ghizii, iar elevii noștri sunt ”eroii poveștii”. Când nu știm ce le rezervă viitorul elevilor sau studenților noștri, munca noastră se schimbă. Să recunoaștem. Nici unul dintre noi nu are idee cum vor arăta următorii cinci ani. Să nu ne prefacem că știm ce vor face învățăceii noștri cu viața lor și în cariera lor.
Tehnologia ne poate împuternici ca ghizi, pentru că nu mai trebuie să ne temem că nu suntem experți în conținut (mai ales că și acel conținut se schimbă continuu). În schimb, ne putem baza pe faptul că suntem noi înșine maeștri în domeniul învățării, iar tehnologia este o resursă pe care o putem împărtăși cu elevii/ noștri pentru a-i ajuta să învețe orice.
Adevărul #5 se bazează pe citatul lui Alvin Toffler: „Analfabeții secolului 21 nu vor fi cei care nu pot să citească și să scrie, ci cei care nu pot învăța, de-învăța și reînvăța”. Tehnologia creează un mediu de învățare în care de-învățarea și reînvățarea sunt norma. Un mediu unde putem obține informații noi, le putem analiza, aplica și folosi pentru a crea sau a evalua. Dacă Toffler are dreptate (și cred că are ceva), atunci ar trebui să adoptăm o mentalitate care laudă de-învățarea și reînvățarea și tratează învățarea ca pe un continuum.
Adevărul #6 este ceva ce știm cu toții, cei care lucrează în educație. Avem un impact. Facem diferența. Acesta este în primul rând motivul pentru care am intrat în această profesie și este ceea ce ne ține aici și ne pune în mișcare chiar și în cele mai grele zile. Tehnologia ne permite să creăm conexiunile iar impactul nostru să treacă dincolo de zidurile sălii de clasă și să continue să fie puternice mult timp după ce nu-i mai vedem pe elevii noștri.
Mi-ar plăcea să aud părerile tale, pe care le poți scrie în comentariile de mai jos, despre care este „adevărul tehnologic” în școala sau clasa ta?
Sursa: https://www.ajjuliani.com/blog/truths-technology-in-education