După lansarea Chat GPT, IA-ul care învață singur și răspunde surprinzător de bine la orice întrebare, dezbaterile despre locul și rolul inteligenței artificiale în educație s-au aprins pe toate meridianele lumii. Nu numai între specialiștii în educație, între profesori sau părinți, dar și în mintea elevilor, în special cei mai mari.
Suntem siguri că replici de genul: ”De ce să mai scriu eu eseul ăsta?” s-au făcut deja auzite ici și colo prin sălile de clasă ale liceelor, sau chiar ale gimnaziilor.
Astăzi vă oferim un articol care poate răspunde la această întrebare a elevilor.

De ce să scrii un eseu când poți să tastezi câteva cuvinte și IA-ul va genera unul pentru tine? De ce să mai scrii un e-mail când IA vă poate răspunde automat, atingând toate punctele de discuție și folosind glumele tipice ale unui interlocutor uman?
Deși IA probabil că poate face aceste lucruri asta nu înseamnă neapărat că este un lucru bun pentru tine. Chiar și atunci când aceste instrumente există, așa cum este cazul cu Chat GPT, ele nu sunt create ca un înlocuitor pentru scris și nu trebuie să înlocuiască scrisul unui copil care învață. De ce?
Pentru că scrisul este procesul prin care îți dai seama că nu înțelegi despre ce vorbești. Și, mai important este că scrisul este și procesul prin care începi să înțelegi.
A scrie despre ceva te învață despre ceea ce știi, despre ceea ce nu știi și cum să gândești*.
https://fs.blog/how-to-think/ – Cum să gândești mai bine. Abilitatea care nu ți-a fosr predată
A scrie despre ceva este una dintre cele mai bune modalități de a învăța despre acel lucru**.
https://fs.blog/feynman-technique/ – Tehnica Feynman: Cea mai bună tehnică prin care poți învăța orice
Scrisul nu este doar un vehicul prin care împărtășești idei cu alții, ci și o modalitate de a le înțelege mai bine.

Paul Graham a spus așa:
– “Un scriitor bun nu gândește doar și apoi scrie ceea ce a gândit, ca un fel de transcriere. Un scriitor bun va descoperi aproape întotdeauna lucruri noi în procesul de scriere.”
Există un alt element important în procesul de scriere, care de multe ori este trecut cu vederea. Scrierea necesită comprimarea unei idei (de fapt a unui nor de idei corelate cu cea principală, n.n.).
Când este făcută prost, compresia elimină viziunea, înțelegerea ideii (înțelegerea generală dar și punctul de vedere individual, specific, n.n.). Când este făcută bine, compresia păstrează informațiile și elimină restul.
Comprimarea necesită atât gândire, cât și înțelegere, acesta fiind unul dintre motivele pentru care scrierea este atât de importantă.
Ca să obțineți o scriere bună este necesar să vă poziționați ideea într-un mod care va rezona cu cititorul. Scriitorii obișnuiți încep cu ceea ce vor să spună fără să ia în considerare modul în care va fi receptat de cititor.
Marii scriitori înțeleg că o călătorie în imaginație începe cu ceea ce dorește cititorul.
Gândiți-vă la diferență ca fiind începutul sau sfârșitul unui labirint. Când începi de la început, trebuie să convingi oamenii că drumul este cel potrivit. Când începi de la final, ei știu deja că îi duci acolo unde vor să meargă.
Într-o lume a scrisului ca mediu de comunicare disponibil la cerere, fiecare organizație va începe să comunice ca una mare. Raportul semnal-zgomot se va schimba în rău. Dacă ați citit vreodată o comunicare guvernamentală, înțelegeți de ce multe cuvinte nu pot spune nimic. Lățimea de bandă a comunicării va fi umplută cu idei comune, detalii de comunicare și jargon ambiguu.
Iar în viitor, informația va deveni chiar mai mult un substitut al gândirii decât este deja.
Multe lucruri pot fi făcute de instrumente ca Chat GPT care scriu pentru tine, dar ele nu te vor ajuta să înveți să gândești sau să înțelegi o problemă în profunzime.
Și ai nevoie de fluență și profunzime de gândire pentru a rezolva probleme grele.
O lume a gândirii comune disponibile la cerere (cum este inteligența artificială) va tenta oamenii să externalizeze gândirea și îi va recompensa disproporționat pe oamenii care nu gândesc.
(Dar problemele lumii nu pot fi rezolvate de acest gen de oameni, iar asta începe să se vadă din ce în ce mai clar – n.n.)
În viitor, gândirea clară*** va deveni mai valoroasă, nu mai puțină.
*** Shane Parrish – Gândirea clară: Transformarea momentelor obișnuite în rezultate extraordinare
Sursa articolului: Farnam Street Media Inc. – https://fs.blog/why-write/