Crezi că poți proiecta o casă? Elevii tăi ar putea face asta.

Această săptămână și Sărbătoarea Paștelui, care se apropie cu pași repezi, ne-a făcut să ne reîntoarcem la sentimente mai optimiste. Nu am crezut nici o clipă că elevii de astăzi nu pot învăța și nu pot avea comportamente civilizate. Au nevoie doar de atenția unor adulți responsabili și de îndrumarea potrivită din partea profesorilor.

Și, dacă vorbim despre ce pot face copiii de astăzi alături de un profesor bun, vrem să vă povestim despre niște copii de clasa a 3-a care au învățat să proiecteze case.

Credem că cititorii noștri mai vechi și-au dat deja seama că astfel de lucruri se pot învăța doar folosind metoda interactivă și interdisciplinară de învățare prin proiecte (PBL).

Așa că, pentru ei, nu va fi o surpriză faptul că am găsit povestea profesoarei Cheryl Bautista și a elevilor ei de clasa a treia în revista PBL Works.

Photo by Scott Webb on Pexels.com

Ai construit vreodată o casă?

Dacă vi s-ar oferi ocazia, ați ști de unde să începeți? Dacă răspunsul este nu, nu vă speriați. Elevii din clasa a treia a profesoarei Cheryl Bautista, care predă la Katherine Smith Elementary School din San Jose, California vă pot ajuta.

Folosind Project Based Learning (PBL)*, acești elevi au învățat cum să construiască o mini-casă de la ideație la construcție. De la proiectare, bugetare, determinarea locației până la intervievarea clienților, utilizarea tehnicilor de vânzare și abilități de management de proiect, folosind PBL acești elevi de clasa a treia au învățat și au aplicat abilități de viață valoroase.

* https://www.pblworks.org/what-is-pbl

Înainte de a merge mai departe, să ne amintim ce este PBL, cu ce se deosebește de alte metode de predare.

În învățarea bazată pe proiecte, profesorii fac să prindă viață învățarea.

În PBL elevii lucrează la un proiect pe o perioadă extinsă de timp – de la o săptămână până la un semestru. Proiectul îi implică în rezolvarea unei probleme din lumea reală sau în găsirea unui/ unor răspunsuri la o întrebare complexă. Ei își demonstrează cunoștințele și abilitățile prin crearea unui produs care poate fi utilizat de public sau a unei prezentări pentru un public real.

Ca urmare, elevii își dezvoltă cunoștințele și competențele cerute de economia modernă, precum gândirea critică, colaborarea, creativitatea și abilitățile de comunicare. Învățarea bazată pe proiecte eliberează și o energie contagioasă, creativă în rândul elevilor și profesorilor.

În cazul în care căutați o definiție mai formală, iat-o…

Învățarea bazată pe proiecte este o metodă de predare în care elevii dobândesc cunoștințe și abilități lucrând pentru o perioadă lungă de timp pentru a investiga și a răspunde la o întrebare, problemă sau provocare autentică, antrenantă și complexă.

Dar, să ne întoarcem la povestea elevilor noștri de clasa a treia și la proiectul lor de construire a unei mini-case.

Nu știu dacă știți, dar moda mini-caselor (tiny-house*) care pot fi mutate cu ușurință și își asigură singure energia necesară are mulți adepți, pe toate continentele, dar mai ales în SUA, care se confruntă permanent cu o criză a locuințelor, datorită uraganelor frecvente care au distrus foarte multe case.

* https://www.familyhandyman.com/list/amazing-tiny-homes/

Photo by Anete Lusina on Pexels.com

Proiectul Tiny House** este doar unul dintre proiecte valoroasele pe care le puteți găsi în filmele video din site-ul PBL Gold Standard. Acest standard de aur integrează învățarea pentru elevi, oferindu-le totodată experiențe de învățare mai bogate. Proiectul Tiny House a integrat dezvoltarea vocabularului, a citirii, matematica (pentru calcularea metrilor pătrați, a suprafețelor și perimetrului), gândirea critică profundă prin utilizarea întrebărilor și răspunsurilor și multe altele. Și este doar unul din exemplele strălucite ale puterii PBL.

Elevii au trebuit să se gândească la toate aspectele care condiționează construcția unei case – locație, buget, funcționalitatea spațiilor, preferințele ”clientului” în ce privește materialele folosite, aspectul, culorile – da, au stat de vorbă cu un potențial client – s-au documentat citind și vizionând filme, s-au consultat cu un arhitect adevărat, care le-a arătat întregul proces de gândire care stă în spatele proiectării unei o case, au integrat toată informația într-o propunere de proiect pe care au desenat-o cu ajutorul Minecraft (deci au utilizat tehnologia), au discutat, au pus întrebări și au răspuns la o mulțime de întrebări, au calculat, modificat etc., până ce au obținut un proiect care a fost pe placul clientului.

Puteți vedea o parte din acest proces, povestit de profesoara Cheryl Bautista în filmul de mai jos:

** https://m.youtube.com/watch?v=B2gBFlPEZ2Q&feature=youtu.be

Câți elevi de clasa a III-a care pot redacta planuri, pot analiza documentele de construcție și pot gestiona planurile de proiect prin furnizarea de actualizări bazate pe dorințele clienților cunoașteți? Nu prea mulți, nu-i așa?

Aceasta este o experiență reală, trăită de elevi de clasa a treia, care poate fi atinsă numai parcurgând toți pașii din Gold Standard PBL.

Gold Standard PBL: Elemente esențiale de concepere a unui proiectul PBL

Standardul de aur al PBL este un model informat de cercetare care vă permite să vă îmbunătățiți, calibrați și evaluați proiectele PBL pe care le faceți.

Obiectivele de învățare ale elevilor pentru proiecte includ conținutul de la mai multe materii, bazat pe standarde, precum și abilități precum gândirea critică, rezolvarea problemelor, comunicarea, autogestionarea, managementul de proiect și colaborarea.

Ce este acest Standard de aur?

Pentru a-i ajuta pe profesori să aplice cât mai bine metoda PBL, am creat un model cuprinzător pentru PBL, bazat pe cercetare. Proiectele sunt axate pe dobândirea de către elevi a cunoștințelor cheie, a înțelegerii și a abilităților de succes.

Standardul de aur cuprinde șapte elemente de proiectare esențiale:

Cele șapte elemente esențiale de proiectare ale unui proiect PBL

1. O problemă sau o întrebare provocatoare

Proiectul este încadrat de o problemă semnificativă care trebuie rezolvată sau de o întrebare la care trebuie să răspundem, la nivelul adecvat de provocare

2. Cercetare susținută

Elevii se angajează într-un proces riguros și extins de a pune întrebări, de a găsi resurse și de a aplica informații.

3. Autenticitate

Proiectul implică context, sarcini și instrumente din lumea reală, standarde de calitate sau impact, sau proiectul vorbește despre preocupări personale, interese și probleme din viața elevilor.

4. Vocea și alegerea elevului

Elevii iau unele decizii cu privire la proiect, inclusiv modul în care lucrează și ceea ce creează, și își exprimă propriile idei cu propriile cuvinte.

5. Reflecție

Elevii și profesorii reflectează asupra învățării, a eficacității activităților lor de cercetare și de proiectare, asupra calității muncii elevilor, asupra obstacolelor care apar și asupra strategiilor de depășire a acestora.

6. Critica & Revizuire

Elevii oferă, primesc și aplică feedback pentru a-și îmbunătăți procesul și produsele.

7. Rezultatul este un produs public

Elevii își fac publică munca de proiect împărtășind-o cu ceilalți elevi din școală și explicând-o sau prezentând-o persoanelor din afara școlii.

Puteți găsi mai multe astfel de proiecte valoroase în filmele din acest site:

https://www.pblworks.org/gold-standard-pbl-videos

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.