4 Strategii de predare elementare care îmbunătățesc matematica de gimnaziu și liceu

”Strategiile precum diagramele de ancorare nu sunt utile doar pentru școala elementară, ci îi pot ajuta și pe elevii de liceu să se angajeze într-un mod de gândire matematică complexă”, ne spune Brenda Gregorskiîn articolul publicat în Edutopia.

Brenda Gregorski și-a început cariera didactică La Școala Glastonbury, o școală publică cu clasele K-12 din Connecticut și nu a mai plecat niciodată de acolo.

În prezent, ea este directorul colectivului de matematică din școală și apreciază faptul că face parte dintr-un departament extraordinar, format din profesori de matematică excelenți, cu care învață și crește în fiecare zi.

Discuții despre matematică la începutul orelor

Mi-am petrecut 18 ani ca profesor de matematică de liceu, dar nu am fost cu adevărat un profesor bun până când nu am devenit director al colectivului de matematică la școala mea, moment în care am fost capabilă să văd cu adevărat multe activități minunate care se petrec la lecțiile de matematică de la clasele elementare, activități care ar putea adăuga atât de multă valoare și la o clasă de matematică de nivel secundar. De multe ori, în clasa gimnazială, ne concentrăm prea mult pe conținut și nu apreciem valoarea comunicării cu toți elevii diferiți din clasă.

Robert Fulghum a scris: “Tot ce trebuie să știu am învățat la grădiniță”.*

În acest caz, strategiile care au atât de mult succes la predarea matematicii la clasele elementare pot plăti dividende și în matematica de nivel superior. Petrecem mult timp aliniind vertical conținutul, dar am putea alinia vertical și strategiile de predare.

Mai jos sunt unele dintre concluziile mele după ce am lucrat cu profesorii de la clasele elementare cu privire la ceea ce ar putea ajuta la îmbunătățirea învățării și angajamentului și pentru elevul de gimnaziu.

* https://www.penguinrandomhouse.ca/books/56955/all-i-really-need-to-know-i-learned-in-kindergarten-by-robert-fulghum/9780345466396

4 Strategii care funcționează

1. Discuțiile despre matematică pentru a începe fiecare lecție: În clasele elementare, începem atelierele noastre de matematică cu discuții despre matematică pentru a ajuta la implicarea minților elevilor și pentru a începe să ne concentrăm asupra lecției de matematică. Puterea discuției despre matematică este esențială pentru a-i face pe elevi să se simtă bineveniți în clasa de matematică, pentru a-și concentra creierul spre gândirea logică și pentru a construi colaborarea. O convorbire despre matematică este un instrument de predare atât de puternic, care continuă să ajute la construirea unor înțelegeri fundamentale într-o unitate de predare, în care elevii continuă să construiască gândire matematică și să discute în jurul oricărui subiect, ascultând și criticând raționamentul altora.

Întrebări care să ghideze discuțiile.

Adesea, profesorul va conduce cu o întrebare de genul “Ce observi?” și va permite conversației despre strategii și situații noi să apară în mod natural din răspunsurile și discuțiile elevilor. Începerea orei cu o problemă de gândire, o practică de fluență sau o altă problemă de provocare a creierului sau de gândire logică în care toți elevii se pot implica, ajută de asemenea la construirea încrederii elevilor la începutul fiecărei ore.

Multe săli de clasă gimnaziale sunt aglomerate; prin urmare, poate fi mai dificil să-i implicăm pe toți elevii în discuția de matematică. Cea mai bună sugestie pentru acest lucru este să apelăm la încă o strategie folosită frecvent la clasele elementare, ”Întoarce-te și vorbește” (cu colegul de bancă/ grupul). Atunci când îi implicați pe elevi în discuție, adresați întrebarea și apoi rugați cursanții să vorbească cu un partener sau cu un grup mic despre diferitele lor răspunsuri și abordări. Apoi, încurajați-i să împărtășească membrilor clasei una dintre ideile partenerului lor. Am văzut că acest lucru este foarte eficient în sala de clasă și ajută la construirea comunității și a încrederii pentru toți elevii.

Unele resurse, de mare folos pentru a-i ajuta pe elevii de la clasele secundare în discuțiile lor despre matematică, pe care le-am găsit sunt: ”Care este elementul care nu aparține” ** și ”Discuțiile despre date” ale lui Jo Boaler***.

** https://wodb.ca/

*** https://www.youcubed.org/resource/data-talks/

Toți elevii se pot implica în aceste discuții matematice, care, la rândul lor, îi ajută în a-și dezvolta încrederea și motivația de a continua să se implice și în clasă. Exersarea fluenței de a utiliza vocabularul matematic este întotdeauna un plus!

2. Instruirea în grupuri mici: Aceasta este o strategie pe care mi-aș fi dorit să o fi folosit mai mult ca profesor de liceu. Instruirea în grupuri mici este o modalitate puternică nu numai pentru a diferenția o lecție, ci și de a oferi suporturi suplimentare cursanților care s-ar putea confrunta cu un anumit subiect. De exemplu, atunci când predați descompunerea în factori, este posibil să aveți unii elevi care se luptă cu conceptul de factor cu o valoare de 1, în timp ce alții sunt gata să meargă mai departe.

Conform datelor de evaluare, un profesor poate lucra direct cu un grup mic de elevi care se luptă cu elementele de bază ale descompunerii în factori, permițând în același timp altora să lucreze în colaborare la diferite trinoame cu o valoare mai mare de 1. Profesorii pot utiliza fișele de de lucru, verificările rapide, listele de verificare a observațiilor și alte sarcini pentru a ajuta la evaluarea înțelegerii de către elevi a unei anumite abilități și pentru a identifica zonele care necesită instrucțiuni suplimentare direcționate.

Plasarea elevilor în grupuri mici o dată pe săptămână, pe baza acestor date obținute din evaluare, permite profesorului să se întâlnească cu elevii din fiecare grup la nivelul lor. Profesorii pot susține o mini-lecție suplimentară pentru diferite grupuri, eșafodând lecția în mod corespunzător și accelerând învățarea. Instruirea în grupuri mici umple lacunele, accelerează învățarea și oferă instruire de nivel înalt în clasele de gimnaziu. Aceasta este o oportunitate de a remodela rolul intervenției pe niveluri de înțelegere și în cadrul învățământului secundar.

Model de diagramă de ancorare

3. Diagrame de ancorare: De multe ori ne așteptăm ca elevii noștri să vină în clasele de gimnaziu ca experți în luarea de notițe. Chiar dacă adesea copiază tot ce era pe tablă, elevii uită uneori să se refere la conținutul important pe care l-au înregistrat sau acesta se pierde într-o mare de note. Informațiile importante pe care noi ne așteptăm ca elevii să le rețină și să le transfere ar putea fi mai bine reprezentate în jurul sălii de clasă pe diagrame de ancorare. Observând astfel pe aceste diagrame modalități importante de a gândi despre și de a rezolva probleme, teoreme sau dovezi îi poate ajuta pe elevi să-și amintească elementele de bază și să transfere gândirea în situații noi. Aceasta este o modalitate foarte bună de a decora pereții unei săli de clasă de gimnaziu!

4. Probleme fără număr: După ce am participat la câteva dintre sesiunile de dezvoltare profesională ale lui Graham Fletcher privind meta-cogniția (#1), am recunoscut puterea mesajului său chiar și pentru clasele de gimnaziu. Când le arătați cursanților o problemă, o ilustrație sau o problemă de analiză a erorilor, întrebați-i: “Ce observați? Ce te întrebi?” De prea multe ori noi nu le permitem elevilor din clasa gimnazială să observe și să se întrebe despre matematica frumoasă din jurul lor.

#1 https://gfletchy.com/

Ce observați în această imagine? Ce te întrebi?

Una din modalitățile de a începe ora de matematică, sau de a crea o pauză într-un calup mai lung de predare, este de a le arăta elevilor o imagine care are elemente de matematică în ea (matematica este peste tot) și profesorul să ceară elevilor să observe și să se întrebe. Programul “Remarcă și întreabă-te” (#2) al Consiliului Național al Profesorilor de Matematică prezintă imagini care pot declanșa atât de multe conversații matematice diferite, determinând elevii să vadă matematica prezentă în jurul lor!

Întrebați cursanții ce întrebări au despre ilustrație, elementul matematic sau chiar exact ce întrebări le vin în minte privind ilustrația. Toate acestea îi ajută pe elevi să devină oameni care rezolvă probleme, o abilitate pe care vrem să o dezvoltăm și o dezvoltăm în mod constant, chiar și în viața noastră de adult.

#2 https://www.nctm.org/noticeandwonder/

Așadar, chiar dacă nu am învățat tot ce trebuie să știm la grădiniță, tot putem învăța din trecut. Strategiile de predare folosite de profesorii de grădiniță sau clasele primare pot inspira modalități de implicare a elevilor noștri în frumusețea matematicii, la fiecare vârstă.

Sursa: https://www.edutopia.org/article/4-elementary-teaching-strategies-enhance-high-school-math

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.