Părinții vor ca elevii să lucreze în proiecte care au aplicație în lumea reală

Acum, la început de an școlar, prietenul nostru A.J.Juliani vrea să amintească tuturor profesorilor de Raportul Gallup lansat în urma unui sondaj realizat în anul 2019 în SUA și intitulat ”Creativitatea în învățare”.

Deși la noi nu s-a realizat un astfel de sondaj național, noi vă spunem că, dacă părinții sau elevii de la noi nu au avut ocazia să spună că doresc un proces de învățare în care să fie inclusă creativitatea și rezolvarea de probleme reale, cu siguranță angajatorii doresc acest lucru și economia prezentă și a viitorului o cere.

Utilizarea unor modalități diferite de a prezenta și compara date statistice. Photo by Thirdman on Pexels.com

Raportul Gallup Creativitatea în învățare* (Creativity in Learning) este bazat pe un sondaj realizat în SUA, ca studiu reprezentativ la nivel național în care au fost chestionați profesori, elevi și părinții acestora. Obiectivul principal a fost acela de a afla în ce măsură este stimulată creativitatea în învățare în clasele școlilor din America, ce cred respondenții despre asta și dacă tehnologia susține creativitatea în învățare sau nu. În raport sunt citate și metode de învățare ca de exemplu PBL – învățarea bazată pe proiecte.

*

Iată mai jos câteva extrase din Raport legate de PBL, publicate în Revista PBLWorks:

https://www.pblworks.org/blog/new-gallup-survey-shows-support-project-based-learningNoul Raport Gallup arată că există un suport semnificativ pentru învățarea bazată pe proiecte (PBL)

Creativitatea în învățare (sumarul raportului)

Gallup a efectuat cercetări calitative și cantitative pentru a evalua măsura în care creativitatea în învățare are loc în sălile de clasă din SUA, valoarea percepută, obstacolele în calea implementării acesteia și rolul tehnologiei în mediul creativ.

Concluziile raportului subliniază că trebuie să înțelegem care este valoarea creativității în învățare și cum să o activați în clasă prin valorificarea întregului potențial al tehnologiei.

Optzeci și șapte la sută dintre profesori și 77% dintre părinți sunt de acord că abordările de predare care inspiră creativitatea în procesul de învățare aduc un câștig mai mare pentru elevi. Cu toate acestea, ]n multe școli elevii își petrec cea mai mare parte a timpului cu lecții predate în mod tradițional, care fac prea puțin pentru a încuraja creativitatea, chiar dacă disponibilitatea tot mai mare a tehnologiei promite noi modalități de învățare.

Principalele constatări ale Raportului Gallup:

• Creativitatea în învățare produce rezultate critice pozitive pentru elevi, care sunt îmbunătățite și mai mult atunci când profesorii valorifică întregul potențial al tehnologiei.

• Deși accesul la tehnologie este larg răspândit, utilizarea sa este adesea limitată la activități care sunt mai puțin creative și nu reușesc să-i valorifice întregul potențial.

• O cultură de susținere și colaborare, formarea obișnuinței de a încerca lucruri noi și acordarea autonomiei de a face acest lucru sunt factori-cheie care îi ajută pe profesori să aducă în clasele lor mai multă creativitate în învățare.

Ilustrarea vizuală a unei compuneri la orele de arta limbajului. Photo by Pavel Danilyuk on Pexels.com

Alte date din Raport:

  • 75% dintre profesorii care stimulează creativitatea în învățare spun că elevii lor demonstrează adesea abilități de rezolvare a problemelor
  • doar 26% dintre elevi spun că lucrează adesea la proiecte cu aplicații din lumea reală
  • 81% dintre profesori spun că planurile de lecție care includ utilizarea transformatoare a tehnologiei sunt mai bune, ajutând elevii să-și conecteze învățarea la lumea reală

“Profesorii care atribuie adesea elevilor lor activități creative, bazate pe proiecte, sunt mai predispuși decât alți profesori să spună că elevii lor afișează o serie de obiective de învățare și dezvoltare, inclusiv construirea încrederii în sine, utilizarea punctelor lor forte unice și dezvoltarea gândirii critice și a abilităților de rezolvare a problemelor.” “68% dintre profesori spun că temele bazate pe proiecte sunt o măsură bună a învățării elevilor, cu mult mai mulți decât cei 12% care spun același lucru despre testele standardizate.”

Când au fost întrebați care cred că sunt cele mai importante rezultate ale învățării, primele trei opțiuni au fost:

1. “a învăța să gândești critic” (răspuns ales de 64% dintre părinți și profesori)

2. “abilități de rezolvare a problemelor” (răspuns ales de 51% dintre profesori; dar nu și de un mare procent de părinți)

3. “dezvoltarea curiozității elevilor de a învăța dincolo de clasă” (răspuns ales de 36% dintre părinți și 41% dintre profesori)

Deci, ce rezultă că ar vrea părinții potrivit acestui raport?

Părinții își doresc pentru copiii lor ca ei să aibă experiențe de învățare similare cu cele din PBL (învățarea prin proiecte)

Aruncați o privire la acest grafic din raport, care arată modul în care experiențele de învățare au fost clasificate, cu procentul de părinți care spun că PBL este “foarte important.”

Gallup1 chart

Raportul Gallup – răspunsurile părinților despre experiențele de învățare cele mai importante

Dar, ce spune Raportul că vor elevii?

Și elevii își doresc acel gen de experiențe de învățare pe care le furnizează PBL

Potrivit Raportului Gallup,

“Majoritatea elevilor spun că și-ar dori să petreacă mai mult timp cu activități care să le ofere informații despre parcursul lor educațional, cum ar fi alegerea a ceea ce învață în clasă și învățarea mai multor subiecte care îi interesează cel mai mult.

Ora de științe. Photo by MART PRODUCTION on Pexels.com

“Alte două activități în care majoritatea elevilor ar dori să petreacă mai mult timp, pentru a-i ajuta să vadă modul în care ceea ce învață se referă la problemele din viața reală din afara clasei sunt:

1) lucrul la proiecte care pot fi utilizate în lumea reală și

2) publicarea sau partajarea de proiecte cu persoane din afara clasei sau școlii lor.”

Să-i convingem pe copii să facă ceva practic, să proiecteze, să creeze și să lucreze împreună pentru a rezolva probleme reale în timp ce se află la școală!

Vrem asta pentru ei, la fel ca și părinții, iar copiii noștri au nevoie de acest lucru pentru a se pregăti pentru lumea care îi așteaptă dincolo de porțile școlii.

Continuați să faceți o treabă bună în școli, pentru că tot ceea ce faceți este apreciat mai mult decât știți.

A.J. Juliani

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.