Pentru că mâine începe școala vă oferim un articol interesant scris de profesoara Emma Chiappetta în Edutopia.
Emma predă matematica la o școală din centrul statului UTAH – Wasatch Academy. În clasa ei, Emma se concentrează pe educarea individuală a fiecărui elev, prin facilitarea transmiterii cunoștințelor din curriculum pe baza competențelor, astfel că fiecare elev învață în ritmul propriu prin intermediul unui mediu ales de el – film video, manual, grafice, exersarea de probleme etc. De asemenea Emma pune accentul pe utilizarea unor evaluări autentice cum sunt proiectele și sarcinile matematice provocatoare. Pentru eforturile ei de a preda altfel și rezultatele obținute, în anul 2017 Emma a fost nominalizată ca profesorul anului pentru UTAH. În prezent ea este și coordonator de curriculum și lucrează cu profesorii de la Wasatch Academy pentru ca aceștia să-și îmbunătățească nivelul de aliniere curriculară și să integreze mai multe evaluări autentice.

Dacă încă din prima zi de școală elevii lucrează la orele de matematică împreună pentru a rezolva puzzle-uri logice, ei învață să aibă încredere unul în celălalt.
– “Găsiți un număr de 10 cifre a cărui primă cifră reprezintă numărul de zerouri din număr, a doua cifră reprezintă numărul cifrelor de 1 și așa mai departe, până când a 10-a cifră reprezintă numărul cifrelor de 9.”
Dacă această problemă vă sperie, începeți cu o versiune mai ușoară:
– “Găsiți un număr din două cifre în care primul număr reprezintă numărul de zerouri, iar a doua cifră reprezintă numărul cifrelor de 1.” Cu mai puține opțiuni, ghicirea și verificarea se simt realizabile.
Încercați aceeași problemă pentru un număr de trei cifre. Uită-te la aceste modele. Puteți rezolva puzzle-ul original acum?
Aceasta este una dintre mai multe probleme pe care le dau elevilor mei de matematică de liceu în prima zi de școală. Deși nu are nimic de-a face cu conținutul de calcul sau de statistică pe care îl vom explora împreună, această provocare stabilește scena pentru comunitatea clasei pe care o vom co-crea pe tot parcursul anului.
Prima zi
Atmosfera primei zile dă tonul întregului an. Începând cu o revizuire a programei, trecând prin regulile clasei și exersarea rutinelor și procedurilor pot trimite elevilor un mesaj de genul “Acesta este un spațiu ordonat în care conformitatea este apreciată”. Intrarea chiar în conținut ar putea semnala și că “în această clasă profesorul dictează ceea ce este important de știut”.
Mă străduiesc să construiesc împreună cu ei o sală de clasă plină de curiozitate și colaborare. Când elevii au încredere în mine și au încredere unul în celălalt, este mult mai probabil să-și arate vulnerabilitatea, să pună întrebări și să-și asume provocări dificile, toate acestea fiind cheile succesului în matematică.
Obiectivele pentru prima mea zi sunt: construirea comunității, cunoașterea, incitarea la emoție cu privire la matematică și stabilirea tonusului dorit pentru anul respectiv. Când începem lucrurile prin rezolvarea problemelor împreună, suntem porniți pe o cale spre atingerea acestor idealuri.

Activitatea
Am selectat cu atenție în prealabil puzzle-uri. Nici unul dintre cele alese nu necesită abilități matematice specifice, dincolo de adunare și scădere, ceea ce nivelează terenul de joc și oferă mai multor elevi posibilitatea de a simți că pot avea succes.
Apoi, pregătesc obiectele și materialele care îi ajută pe elevi să vizualizeze puzzle-urile și să le abordeze pe fiecare dintr-o varietate de modalități. De exemplu, în problema de la început aș fi pregătită să le ofer aceleași indicii pe care vi le-am oferit. Mi-ar fi utile, de asemenea, mici fâșii de hârtie cu cel puțin 10 exemplare din fiecare cifră între 0 și 9, astfel încât elevii să le poată muta de colo-colo, facilitându-le gândirea și posibilitatea de a se verifica. Le furnizez de asemenea lucruri cum ar fi mici cupe, bile de bumbac, sfori, hârtie, și foarfece.
În clasă, folosesc un generator de numere aleatorii pentru a crea grupuri de trei elevi. Elevii încep prin a se prezenta coechipierilor lor, de obicei prin a împărtăși trei numere care reprezintă ceva important pentru identitatea lor. După aceea, dau fiecărui grup un puzzle logic diferit. Pe măsură ce ei lucrează, le ofer structuri, sugestii și obiecte pe care le pot manipula, după cum este necesar. După rezolvarea unui puzzle, ei pot lua unul nou pentru a-l încerca. Dedicăm un timp la sfârșitul orei pentru a discuta și aprecia toate metodele diferite utilizate de fiecare grup pentru a rezolva o problemă.
De ce funcționează
Sunt atât de multe motive pentru care mă tot întorc la această activitate la fiecare început de an. Atinge toate obiectivele pe care mă străduiesc să le ating în prima zi.
Pentru că elevii lucrează în grupuri mici, iar problemele sunt destul de dificile încât să nu le poată face singuri, încep să construiască relații de colaborare între ei chiar din start. Când ne întoarcem să discutăm împreună ca un grup mare pentru a împărtăși gama largă de soluții, elevii se simt validați și apreciați. Toate acestea ne ajută să construim o comunitate.
Activitatea mă ajută și să-i cunosc pe elevi ca învățăcei. Pe măsură ce-i observ, prind o mică imagine despre modul în care gândesc, cum răspund la provocări, și cum interacționează unul cu celălalt. Unii elevi petrec o bucată de timp gândindu-se în liniște înainte de a scrie sau de a spune ceva. Alții încep să mâzgălească imediat sau vorbesc nonstop până când apare o idee fructuoasă. Aflarea acestor modele mă ajută să-mi adaptez sprijinul pentru fiecare elev, pentru tot parcursul anului.
Rezolvarea problemelor logice ajută de asemenea, la incitarea entuziasmului lor cu privire la matematică. Obiectele și schemele le oferă multe căi spre succes, așa că de fapt elevii se distrează în timp ce rezolvă puzzle-urile. După această primă zi, ei sunt încântați să vină la clasă a doua zi.
Activitatea dă tonul anului nostru împreună. Acesta oferă elevilor mei o șansă de a începe să-și utilizeze abilitățile lor de gândire critică imediat și încep să se simtă confortabil atunci când abordează alte sarcini provocatoare. Deoarece puzzle-urile nu necesită prea multe cunoștințe de matematică anterioare, activitatea mai elimină din anxietatea legată de subiectul matematică.
Încă din prima zi elevii părăsesc clasa știind că acesta este un loc în care au sprijin din partea mea și a colegilor lor, unde gândurile și întrebările tuturor sunt apreciate, unde experimentarea și creativitatea sunt mai importante pentru succesul matematic, decât calculul și unde pot depăși provocările dificile.
Sursa: https://www.edutopia.org/article/using-problem-solving-build-community-day-1